Diğer

Acil Servise Başvuran Obstetrik ve Jinekolojik Hastalarda Rutin Hemogram Parametrelerinin Hastalık Ciddiyeti ile İlişkisi

Cilt: 8 Sayı: 1 31 Mart 2026
PDF İndir
TR EN

Acil Servise Başvuran Obstetrik ve Jinekolojik Hastalarda Rutin Hemogram Parametrelerinin Hastalık Ciddiyeti ile İlişkisi

Öz

Amaç: Acil servise obstetrik ve jinekolojik şikayetlerle başvuran hastaların yönetiminde, klinik ciddiyetin ve uygun yatış biriminin (servis veya doğumhane) doğru şekilde belirlenmesi hayati önem taşımaktadır. Bu çalışmada, üçüncü basamak bir üniversite hastanesinde acil servisten yatırılan obstetrik ve jinekolojik hastaların demografik özellikleri, başvuru tanıları ve rutin hemogram parametrelerinin (WBC, HGB, PLT) yatış kararındaki belirleyici rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi veri tabanı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Acil servisten Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine yatırılan toplam 917 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar yatış yapılan birime göre Grup 1: Servis (n=554) ve Grup 2: Doğumhane (n=363) olarak iki gruba ayrılmıştır. Gruplar arasında rutin hemogram parametreleri (WBC, HGB, PLT) bağımsız örneklem t-testi ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %60.4’ü servise, %39.6’sı ise doğumhaneye yatırılmıştır. En sık başvuru tanıları sırasıyla; elektif sezaryen endikasyonları (n=127), pelvik ağrı (n=118) ve spontan verteks doğum (n=106) olarak belirlenmiştir. Doğumhane grubunun ortalama lökosit (WBC) düzeyi (11.82 ± 3.15 K/uL), servis grubuna (11.29 ± 3.43 K/uL) göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0.017). Trombosit (PLT) değerleri doğumhane grubunda (229.8 ± 63.3 K/uL), servis grubuna (242.6 ± 73.5 K/uL) kıyasla anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır (p=0.006). Hemoglobin (HGB) düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir (p=0.27). Sonuç: Acil servisten doğumhaneye yatırılan hastalarda lökosit düzeylerinin daha yüksek ve trombosit değerlerinin daha düşük olduğu görülmüştür. Bu durum, aktif doğum eylemi ve akut obstetrik patolojilere bağlı gelişen inflamatuar yanıt ve fizyolojik tüketim mekanizmaları ile ilişkili olabilir. Rutin hemogram parametrelerinden WBC ve PLT’nin, acil serviste obstetrik ve jinekolojik hastaların triyajında ve yatış lokasyonunun belirlenmesinde yardımcı belirteçler olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi

Etik Beyan

Bu çalışma, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından onaylanmıştır (Onay tarihi: 03/02/2026; Karar no: 26-MOBAEK-022). Retrospektif tasarım nedeniyle hastalardan bilgilendirilmiş onam alınmamış olup, çalışma Helsinki Bildirgesi ilkelerine uygun olarak yürütülmüştür.

Teşekkür

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi'ndeki tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederim.

Kaynakça

  1. Keyif B, Yurtçu E, Yıldız SM, Boğan M. A 12-year retrospective study of gynecological consultations from the emergency department: impact of time of presentation on clinical outcomes. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi. 2025;22(3):359-366.
  2. American College of Obstetricians and Gynecologists. Committee Opinion No. 667: Hospital-based triage of obstetric patients. Obstet Gynecol. 2016;128(1):e16-e19.
  3. Veit-Rubin N, Brossard P, Gayet-Ageron A, et al. Validation of an emergency triage scale for obstetrics and gynaecology: a prospective study. BJOG. 2017;124(12):1867-1874.
  4. American College of Emergency Physicians. Clinical policy: critical issues in the initial evaluation and management of patients presenting to the emergency department in early pregnancy. Ann Emerg Med. 2003;41(1):123-133.
  5. Yıldırım E, Tez M, Koc M, et al. Appendicitis in pregnancy: the role of the neutrophil-to-lymphocyte ratio. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2018;24(5):429-433.
  6. Riley LK, Rupert J. Evaluation of patients with leukocytosis. Am Fam Physician. 2015;92(11):1004-1011.
  7. Bao SH, Dan Y, Zhao LL, et al. Leukocyte counts in peripheral blood during pregnancy and labor. Int J Gynaecol Obstet. 2015;131(1):9-12.
  8. Candelier CK. The haematology of labour: an overview. J Obstet Gynaecol. 2010;30(1):2-5.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Acil Tıp

Bölüm

Diğer

Yayımlanma Tarihi

31 Mart 2026

Gönderilme Tarihi

13 Şubat 2026

Kabul Tarihi

24 Şubat 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Acer, M. H., Şanlı, M., & Karaman, S. (2026). Acil Servise Başvuran Obstetrik ve Jinekolojik Hastalarda Rutin Hemogram Parametrelerinin Hastalık Ciddiyeti ile İlişkisi. Phoenix Medical Journal, 8(1), 30-34. https://izlik.org/JA73GE27MN
AMA
1.Acer MH, Şanlı M, Karaman S. Acil Servise Başvuran Obstetrik ve Jinekolojik Hastalarda Rutin Hemogram Parametrelerinin Hastalık Ciddiyeti ile İlişkisi. Phnx Med J. 2026;8(1):30-34. https://izlik.org/JA73GE27MN
Chicago
Acer, Mustafa Hakan, Mustafa Şanlı, ve Serhat Karaman. 2026. “Acil Servise Başvuran Obstetrik ve Jinekolojik Hastalarda Rutin Hemogram Parametrelerinin Hastalık Ciddiyeti ile İlişkisi”. Phoenix Medical Journal 8 (1): 30-34. https://izlik.org/JA73GE27MN.
EndNote
Acer MH, Şanlı M, Karaman S (01 Mart 2026) Acil Servise Başvuran Obstetrik ve Jinekolojik Hastalarda Rutin Hemogram Parametrelerinin Hastalık Ciddiyeti ile İlişkisi. Phoenix Medical Journal 8 1 30–34.
IEEE
[1]M. H. Acer, M. Şanlı, ve S. Karaman, “Acil Servise Başvuran Obstetrik ve Jinekolojik Hastalarda Rutin Hemogram Parametrelerinin Hastalık Ciddiyeti ile İlişkisi”, Phnx Med J., c. 8, sy 1, ss. 30–34, Mar. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73GE27MN
ISNAD
Acer, Mustafa Hakan - Şanlı, Mustafa - Karaman, Serhat. “Acil Servise Başvuran Obstetrik ve Jinekolojik Hastalarda Rutin Hemogram Parametrelerinin Hastalık Ciddiyeti ile İlişkisi”. Phoenix Medical Journal 8/1 (01 Mart 2026): 30-34. https://izlik.org/JA73GE27MN.
JAMA
1.Acer MH, Şanlı M, Karaman S. Acil Servise Başvuran Obstetrik ve Jinekolojik Hastalarda Rutin Hemogram Parametrelerinin Hastalık Ciddiyeti ile İlişkisi. Phnx Med J. 2026;8:30–34.
MLA
Acer, Mustafa Hakan, vd. “Acil Servise Başvuran Obstetrik ve Jinekolojik Hastalarda Rutin Hemogram Parametrelerinin Hastalık Ciddiyeti ile İlişkisi”. Phoenix Medical Journal, c. 8, sy 1, Mart 2026, ss. 30-34, https://izlik.org/JA73GE27MN.
Vancouver
1.Mustafa Hakan Acer, Mustafa Şanlı, Serhat Karaman. Acil Servise Başvuran Obstetrik ve Jinekolojik Hastalarda Rutin Hemogram Parametrelerinin Hastalık Ciddiyeti ile İlişkisi. Phnx Med J. [Internet]. 01 Mart 2026;8(1):30-4. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73GE27MN

2392_ccby-295.jpg
Anka Tıp Dergisi  Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

2392_boai-189.jpg

Anka Tıp Dergisi Budapeşte Açık Erişim Deklarasyonu’nu imzalamıştır.