Güncel Sayı

Cilt: 6 Sayı: 3, 1.11.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makaleleri

Olgu Sunumları

Editöre Mektup

Anka Tıp Dergisi, tıbbın her dalı ile ilgili olabilecek retrospektif, prospektif veya deneysel araştırma, derleme, olgu sunumu, editöryal yorum/tartışma, editöre mektup, ve tıp gündemini belirleyen güncel konuları yayınlayan, ulusal ve uluslararası tüm tıbbi kurum ve personele ulaşmayı hedefleyen bilimsel bir dergidir.

Anka Tıp Dergisi, tıp alanındaki güncel çalışmaları yayınlayan bilimsel yayın organıdır. Dergi yılda üç sayı olarak Mart, Temmuz ve Kasım aylarında yayınlanmaktadır. Derginin resmi yayın dili İngilizce ve Türkçe’dir.

Anka Tıp Dergisi, yazarlarının bilimsel sunumuna saygı gösterir, bu nedenle, gönderilen tüm yazılar, hızlı bir şekilde çift kör inceleme süreci yoluyla işlenir. İnceleme sürecini planlanan zaman dilimi içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz.

Yazıların bilimsel sorumluluğu yazarlara aittir.




MAKALENİN HAZIRLANMASI

Dergiye yayımlanması için gönderilen yazılarda aşağıdaki biçimsel esaslara uyulmalıdır.

  • Araştırma makaleleri ve derlemeler metin, şekil, tablo, kaynaklar dahil 15 sayfayı, kısa bildiriler ve olgu sunumları 5 sayfayı, görüntü sunumları ise 500 kelimeyi geçmemelidir.
  • Derleme yazıları için yazar sayısı üçü geçmemelidir.
  • Olgu sunumları için yazar sayısı beşi geçmemelidir.
  • Görüntü sunumları için yazar sayısı üçü geçmemelidir.
  • Görüntü sunumları için kaynak sayısı beşi geçmemelidir.
  • Yazılar çift aralıklı ve 10 punto olarak, her sayfanın iki yanında ve alt ve üst kısmında 2.5 cm boşluk bırakılarak yazılmalıdır. Yazı stili Arial olmalıdır.
  • Yazılar Microsoft Word programı ile yazılmalıdır.
  • Kısaltmalar, kelimenin ilk geçtiği yerde parantez içinde verilmeli ve tüm metin boyunca o kısaltma kullanılmalıdır.

Kapak sayfası (Başlık Sayfası): Yazının Türkçe ve İngilizce başlığı, tüm yazarların adı, soyadı ve unvanları, çalıştıkları kurumun adı ve şehri bu sayfada yer almalıdır. Tüm yazarların uluslararası geçerliliği bulunan "ORCID" bilgisine yer verilmelidir. Yazı daha önce herhangi bir toplantıda bildiri olarak sunulmuşsa, yeri ve tarihi belirtilmelidir. Bu sayfaya ayrıca “yazışmadan sorumlu” yazarın isim, açık adres, telefon, faks, mobil telefon ve e-posta bilgileri eklenmelidir.

YAZININ BÖLÜMLERİ

Yazının gönderildiği metin dosyasının içinde sırasıyla, Türkçe başlık, anahtar sözcükler, İngilizce başlık, İngilizce anahtar sözcükler, Türkçe ve İngilizce özet, makalenin metinleri, kaynaklar, her sayfaya bir tablo olmak üzere tablolar ve son sayfada şekillerin (varsa) alt yazıları şeklinde olmalıdır. Metin dosyanızın içinde, yazar isimleri ve kurumlara ait bilgi, makalede kullanılan şekil ve resimler olmamalıdır.

Özet:

Araştırma makalelerinde; Türkçe ve İngilizce özetler yazı başlığı ile birlikte verilmelidir. Özet makaleyi yansıtacak nitelikte olmalı, önemli sonuçlar verilmeli ve bunların kısaca yorumu yapılmalıdır. Özette açıklanmayan kısaltmalar kullanılmamalı, kaynak gösterilmemelidir. Amaç, gereç ve yöntem, bulgular ve sonuç bölümlerini içermeli ve 250 sözcüğü geçmemelidir.

Olgu sunumlarının özetleri 150 kelimeyi geçmemelidir.

Derlemelerde özet yapılandırılmamış olmalı ve 250 kelimeden uzun olmamalıdır.

Anahtar Kelimeler:

  • Anahtar kelimeler özetin altında listelenmelidir.
  • En az 3 adet, Türkçe ve İngilizce yazılmalıdır.
  • Kelimeler birbirlerinden noktalı virgül (;) ile ayrılmalıdır.
  • İngilizce anahtar kelimeler “Medical Subject Headings (MESH)”e uygun olarak verilmelidir (www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html)
  • Türkçe anahtar kelimeler Türkiye Bilim Terimleri’ne uygun olarak verilmelidir. (www.bilimterimleri.com)

Ana metin:

Araştırma makalelerinde ana metin; Giriş, Gereç ve Yöntemler, Bulgular, Tartışma ve Sonuç bölümlerinden oluşmalıdır.

Giriş bölümünde; makalenin amacı belirtilmeli, çalışma veya gözlemin gerekçesi özetlenmeli, yalnızca kesin olarak uygun referanslar verilmeli ve konu kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmemelidir.

Gereç ve Yöntemler bölümünde; çalışmanın tasarımı, olgu seçim ve tanımlamaları, teknik yöntemleri, gereçleri ve prosedürleri, kullanılan istatistik yöntemleri ayrıntılı olarak tanımlanmalıdır.

Bulgular bölümünde; sonuçlar metin, tablo ve resimlerde mantıksal sıra ile sunulmalıdır. Metinde tablo ve / veya resimlerdeki tüm veriler tekrar edilmemeli, yalnızca önemli bulgular vurgulanmalı veya özetlenmelidir.

Tartışma bölümünde; çalışmanın yeni ve önemli yönleri ve bunlardan çıkan sonuçlar vurgulanmalıdır. Sonuçlar bölümlerinde verilen detaylı veriler tekrar edilmemelidir. Tartışmaya, bulguların sonuçları ve sınırlılıkları dahil edilmeli ve gözlemler diğer ilgili çalışmalarla ilişkilendirilmelidir.

Olgu sunumlarında ana metin giriş, olgu(ların) sunumu, tartışma ve sonuç bölümlerini içermelidir.

Derlemelerde ana metin başlık, özet, anahtar kelimeler, metin ve kaynakları içermelidir.

Kaynakça

Atıf yapılırken en son ve en güncel yayınlar tercih edilmelidir. Tüm kaynaklara ana metin içinde uygun olan yerlerde sırayla numara verilerek atıf yapılmalıdır. Kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Atıf yapılan erken çevrimiçi makalelerin DOI numaraları mutlaka sağlanmalıdır. Dergi isimleri Index Medicus/Medline/PubMed’de yer alan dergi kısaltmaları ile uyumlu olarak kısaltılmalıdır.

Dergi, kaynak yazım stili olarak ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından benimsenen NLM stilini benimsemiştir. Kaynak atıfta bulunma örnekleri için yazarlar http://www.nlm.nih.gov/bsd/uniform_requirements.html sitesine başvurabilirler.

Altı ya da daha az yazar olduğunda tüm yazar isimleri listelenmelidir. Eğer yedi ya da daha fazla yazar varsa ilk altı yazar yazıldıktan sonra “et al” konulmalıdır. Ana metinde kaynaklara atıf yapılırken parantez içinde Arabik numaralar kullanılmalıdır, örnek (1,2).

Farklı yayın türleri için kaynak stilleri aşağıdaki örneklerde sunulmuştur:

Dergi makalesi

1. Ercan S, Yazkan R, Kolcu G, Başer Kolcu M, Gülle K, Koşar A. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi’nin Son 10 Yılının Bibliyometrik Analizi. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi. 2019;26(2):123-129.

2. Akdeniz YS, Cakmak F, Ipekci A, Ikizceli I, Karatas KF, Berberoglu DB, et al. Videoscopic assisted retroperitoneal debridement in infected necrotizing pancreatitis. Phnx Med J. 2020;9(2):156-159. DOI: 10.1080/13651820701225688.

Kitap bölümü

Ipekci A, Cakmak F, Akdeniz YS. Cell death: the significance of apoptosis. In: Ikizceli I, eds. International review of cytology. Istanbul: BTM;2019. pp. 251–306.

Tek yazarlı kitap

Akdeniz YS. Health economics: fundamentals of funds. Istanbul: Kara Tren Yayınevi; 2019.

Yazar olarak editör(ler)

Cakmak F, Ipekci A, editors. Mental health care for elderly people. Istanbul: Fatih Yayınevi; 2019.

Toplantıda sunulan yazı

Berberoglu D, Kocman AY, Cakmak K, Kanbakan A. Canabinoids and pain. In: Ikızceli I, editor. Proceedings of the 10th World Congress on Emergency; 2020Aug 17-22; Istanbul, IASP Press;2020. p. 437-68.

Tez

Memoglu F. Acil Servise Başvuran 65 Yaş Üzeri Travma Hastalarının İncelenmesi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi: İstanbul Üniersitesi; 2019.

Elektronik formatta yayınlanan yazı

U.S. Department of Health and Human Services: The Health Consequences of Involuntary Exposure to Tobacco Smoke: A Report of the Surgeon General. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, 2006.
http://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/sgr/2006/pdfs/what-is-shs.pdf. Accessed 30 Nov 2014.

Tablo, Şekil, Resim ve Grafikler:

  • Tablo, şekil, resim ve grafiklerin metin içinde geçtiği yerler ilgili cümlenin sonunda belirtilmelidir.
  • Her tablo, şekil, resim ve grafiklerin açıklayıcı bir başlığı olmalıdır. Tablo, şekil, resim ve grafiklerde Arapça rakamlar tercih edilmelidir.
  • Tablolar yazının gönderildiği dosya içinde olmalı, kaynaklar sayfasından sonra gelmeli, her bir tablo ayrı bir sayfada olacak şekilde yazılmalıdır. Tablolar, yazı içinde geçiş sırasına göre numaralandırılmalıdır. Tablo başlıkları tablonun üstünde yer almalıdır. Tablo açıklamaları ve kısaltmaları ise, tablonun altında yer almalıdır. Metin içinde her tabloya değinilmelidir.
  • Şekil, resim ve grafiklerin her biri ayrı bir imaj dosyası (jpeg, tiff, png ya da gif) minimum 300 DPI olarak yüklenmelidir.
  • Şekil, resim ve grafiklerin açıklamaları makale sonuna eklenmelidir.
  • İçerisinde renkli tablo, şekil, resim ve grafik bulunan yayına kabul edilmiş makalelerden, online basım aşamasında renkli baskı ücreti istenmez.
  • Kullanılan kısaltmalar tablo, şekil, resim ve grafiklerin altındaki açıklamada belirtilmelidir.
  • Daha önce basılmış tablo, şekil, resim ve grafik kullanılmış ise yazılı izin alınmalıdır ve bu izin açıklama olarak tablo, şekil, resim ve grafik açıklamasında belirtilmelidir.
  • Resimler/fotoğraflar renkli, ayrıntıları görülecek derecede kontrast ve net olmalıdır.

Çıkar ilişkisi: Yazarların herhangi bir çıkar dayalı bir ilişkisi varsa bu açıklanmalıdır.

Teşekkür: Bu bölümde yazar olarak ismi geçmeyen ancak teşekkür edilmesi gereken kişiler veya kurumlar yer almalıdır.

Etik onay: Çalışmalar Helsinki Bildirgesi'ne (https://www.wma.net/what-we-do/medical-ethics/declaration-of-helsinki/) uygun olmalıdır. Yazarlar, etik kurul onayı gereken çalışmaları için almış oldukları etik kurul onayının tarihini, sayısını ve hangi kurumdan alındığını gereç ve yöntem bölümünde belirtmelidirler.

Yayın hakları devir formu: Kabul edilen makale Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanacaktır. İlk basım sonrası tüm hakları yazara aittir. Başvuru esnasında sistemden alınacak “Yayın Hakları Devir Formu” tüm yazarlar tarafından makaledeki yazar sıralamasına uygun şekilde imzalanıp online olarak makale ile birlikte gönderilmelidir.

Yazıların gönderilmesi: Anka Tıp Dergisi yalnızca https://dergipark.org.tr/tr/pub/phnx adresindeki internet sitesinden on-line olarak gönderilen yazıları kabul etmektedir. Tüm yazılar ilgili adresteki “Makale Gönder” ikonuna tıklanarak ulaşılan sistemden gönderilmelidir.

Yayımlanmak üzere gönderilen makaleler için kontrol listesi:

Makaleler tam olmalı ve şunları kapsamalıdır:

  • Kapak sayfası
  • Yazı bölümleri
  • Türkçe ve İngilizce başlık
  • Özet (250 sözcük) (Türkçe ve İngilizce)
  • Anahtar sözcükler (en az 3 ve en fazla 6) (Türkçe ve İngilizce)
  • Uygun bölümlere ayrılmış makale
  • Dergi yazı kurallarına uygun olarak hazırlanmış kaynaklar listesi
  • Bütün tablo, şekil, resim ve grafikler
  • Tüm yazarlarca imzalanmış “Yayın Hakları Devir Formu

Yukarıda belirtilen koşulları sağlamayan makaleler için, değerlendirme süreci başlatılamayacaktır.

Editöryal Gizlilik Yükümlülüğü
Anka Tıp Dergisi editörleri, gönderilen tüm yazıları gizli belgeler olarak ele alır; bu, yazarların izni olmadan bir yazı hakkındaki bilgileri kimseye ifşa etmeyecekleri anlamına gelir. Makale inceleme sürecinde şu kişiler makalelere erişebilir: Editörler, Hakemler, Yayın Kurulu Üyeleri. Bir yazıyla ilgili ayrıntıların yazarların izni olmadan üçüncü bir şahsa iletilebileceği tek durum, editörün ciddi araştırma suistimalinden şüphelenmesidir.

Bilimsel Suistimal İddiaları - Şüpheleri
Bilimsel suistimalin farklı tanımları vardır. Anka Tıp Dergisinde büyük yayın etiği kurumları tarafından oluşturulan rehberliği takip ederken bu sorunları vaka bazında ele alıyoruz. Editör, etik ihlalden şüphelenirse veya bir ihlal iddiası olursa harekete geçmekle yükümlüdür. Bu görev hem yayınlanmış hem de yayınlanmamış makaleleri kapsar. Editör, olası suistimallerle ilgili endişeleri dile getiren makaleleri basitçe reddetmemelidir. Etik olarak iddia edilen davaları takip etmekle yükümlüdür. Editör, uygun olduğunda COPE akış şemalarını izlemelidir. Editörler, öncelikle görevi kötüye kullandığından şüphelenilen kişilerden bir yanıt istemelidir. Yanıttan memnun kalmazlarsa, ilgili işverenlerden veya kurumdan araştırma yapmasını istemelidir. Editör, iddia edilen suistimalle ilgili uygun bir soruşturmanın yürütülmesini sağlamak için tüm makul çabayı göstermelidir; bu olmazsa, editör soruna bir çözüm bulmak için ısrar etmek için tüm makul girişimleri yapmalıdır. Bu zahmetli ama önemli bir görevdir.

Anka Tıp Dergisi, COPE'un Başarılı Bir Yazı İşleri için Etik Araç Seti'ne uyar. Anka Tıp Dergisi editörleri, intihal, alıntı manipülasyonu, veri tahrifatı, veri uydurması ve diğer araştırma suiistimalinin meydana geldiği makalelerin yayınlanmasını önlemek için tedbir alacaktır. Hiçbir durumda Anka Tıp Dergisi editörleri bu tür bir suistimalin gerçekleşmesine bilerek izin vermeyecektir. Anka Tıp Dergisi editörleri, dergilerinde yayınlanan bir makaleyle ilgili herhangi bir araştırma suistimali iddiasından haberdar olmaları durumunda, iddialarla ilgili olarak COPE’un yönergelerini izleyeceklerdir.

Hakemler, araştırma veya yayının suistimalinden şüphelendiklerinde durumu Editöre iletmelidir. Editör, COPE tavsiyelerine uyarak gerekli işlemleri yürütmekle görevlidir.

Anka Tıp Dergisi, aşağıdaki veya benzeri konularda suistimal iddialarıyla karşılaştığında COPE akış şemalarını uygulamayı taahhüt eder.

  • Tekrar yayından şüphelenildiğinde
  • İntihalden şüphelenildiğinde
  • Uydurma verilerden şüphelenildiğinde
  • Yazarlık değişikliği taleplerinde
  • Açıklanmamış çıkar çatışması durumundan şüphelenildiğinde
  • Haksız veya hediye yazarlıktan şüphelenildiğinde
  • Bir yazıda etik probleminden şüphelenildiğinde
  • Etik ihlal şüphesi e-posta vb. ile doğrudan haber verildiğinde
  • Sosyal medya aracılığıyla etik ihlal şüphesi duyurulduğunda

Şikâyet Presedürü

Bu prosedür, Anka Tıp Dergisi veya yazı kadromuzun sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili şikayetler için geçerlidir. Şikayetler, iyileştirme için bir fırsat ve teşvik sağlayabilir ve hızlı, nazik ve yapıcı bir şekilde yanıt vermeyi amaçlıyoruz. Şikâyet, Anka Tıp Dergisi veya yazı işleri ekibimizin sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili olmalıdır. Şikayetler doğrudan ikizceli@iuc.edu.tr adresine e-posta ile gönderilmelidir ve gizli olarak ele alınacaktır. Editör, şikayetlere anında yanıt verir. Editör, şikayetlerle ilgili COPE akış şemasında belirtilen prosedürü takip eder. Şikayetler, editör ekibinin ilgili üyesi tarafından incelenir ve çözülemezse şu süreçler izlenir.

Bu ilk yanıtın yetersiz olduğu düşünülürse, şikayetçi, şikayetinin derginin daha kıdemli bir üyesine iletilmesini talep edebilir.

Şikayetçi hoşnut kalmazsa, şikayetler baş editöre iletilebilir.

Baş editörün kesin cevap olarak kabul ettiği şeyden sonra şikâyetçi hoşnut kalmazsa, şikâyetçi resmi otoritelere şikâyette bulunabilir.

Mümkünse iki hafta içinde tam bir yanıt verilecektir.

COPE, bilimsel dergilerin editörleri için bir uygulama kodu yayınlar. Bu editörler, dergiler ve yayıncılarla olan anlaşmazlıkların çözümünü kolaylaştıracaktır ancak yalnızca derginin kendi şikâyet prosedürleri tükendikten sonra buraya başvuru yapılabilir.

İtiraz Süreci
Editörler ve hakemler tarafından yapılan değerlendirmelere dair ciddi itirazları memnuniyetle karşılıyoruz. Bilimsel içeriğini yanlış anladığımız için makalenizi reddettiğimizi düşünüyorsanız, lütfen ikizceli@iuc.edu.tr adresinden editör ekibimize bir itiraz mesajı gönderin. Bu aşamada makalenizin gözden geçirilmiş bir versiyonunu göndermeye çalışmayın. İtiraz mektubunuzu okuduktan sonra itirazınızın haklı olduğunu anlarsak, sizi makalenizin gözden geçirilmiş bir versiyonunu göndermeye davet edebiliriz. Böylece çalışmanız dış hakem sürecine tekrar gönderilir. Lütfen itiraz mektubuna mümkün olduğunca fazla ayrıntı ekleyin. Son olarak, her makale için yalnızca bir itirazı dikkate alabiliriz, bu yüzden lütfen itirazınızı net bir şekilde ortaya koymak için ayrıntılı şekilde mektubu yazmaya zaman ve çaba harcayın, bir şansınız var, bu yüzden onu iyi kullanın. Reddedilen makaleler üzerinde uzun süreli müzakerenin genellikle hem yazarlar hem de editörler için tatmin edici olmadığını gördük, bu nedenle aynı çalışma için birden fazla itirazı işleme almıyoruz.

Çıkar Çatışmaları

Çıkar çatışması, birincil bir çıkarla ilgili mesleki yargı, ikincil bir çıkardan (mali kazanç veya kişisel rekabet gibi) etkilenebildiğinde ortaya çıkar. Bir makaleyi nasıl ele alacağımıza dair en iyi kararı verebilmek için yazarların rekabet halindeki çıkarlarını bilmemiz gerektiğine ve makaleyi yayınlarsak okuyucuların da bunları bilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Kişinin yaptığı işte çelişkiye düşmesine yol açacak, objektifliğini önemli oranda bozabilecek veya herhangi bir kişi ya da kuruluş lehine adil olmayan avantaj sağlayabilecek herhangi finansal ya da diğer tür çıkarlardır. Araştırmanın yürütülmesi ve makalenin hazırlanması sürecinde alınan tüm mali destek kaynakları ve sponsorların çalışmadaki rolü açıklanmalıdır. Finansman kaynağı yoksa bu da belirtilmelidir. Açıklanması gereken olası çıkar çatışması örnekleri arasında danışmanlıklar, maaş alımı, hibeler yer alır. Potansiyel çıkar çatışmaları mümkün olan en erken aşamada açıklanmalıdır.

Anka Tıp Dergisi tarafsız incelemeyi sağlamak için editörlerden, çalışanlardan veya yayın kurulu üyelerinden gelen gönderileri ele almak için belirlenmiş bir süreci vardır. Bu tür gönderiler öncelikle başka dergilere yönlendirilir. Bunun mümkün olmaması halinde gönderinin sahibinin dergideki görevi askıya alınır. Bu gönderiler çift kör değerlendirme sürecinde incelenir.

Editör, kendisinin veya aile üyeleri tarafından yazılmış makalelerle ilgili kararlarda yer almamalıdır. Ayrıca, böyle bir çalışma, derginin tüm olağan prosedürlerine tabi olmalıdır. Editör; yazarlar ve hakemler tarafından olası çıkar çatışmalarının ifşa edilmesiyle ilgili ICMJE Yönergeleri uygular.

Yayın Etiği İlkeleri

Yayın Etiği, daha yüksek editoryal işleme standartları oluşturmak için yazarlar, hakemler ve yayıncılar adına dürüstlük konusunda ısrar eden bir öz-düzenleme mekanizması olarak tanımlanabilir. Yayın için etik standartlar, yüksek kaliteli bilimsel yayınları, halkın bilimsel bulgulara güvenini ve insanların fikirlerine itibar edilmesini sağlamak için mevcuttur.
Hakemli çalışmalar, bilimsel yöntemi destekleyen ve hayata geçiren çalışmalardır. Bu noktada yayın sürecine dahil olan tüm tarafların (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere uyması büyük önem taşımaktadır. Anka Tıp Dergisi, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uymaktadır. Anka Tıp Dergisi, Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri’ni benimsemiştir. Ayrıca Türkiye Editörler Çalıştayı Kararlarına da uymayı taahhüt eder.

Tekrar Yayın

Tekrar yayın, aynı makalenin veya büyük ölçüde benzer makalelerin birden fazla dergide yayınlanmasıdır. Editör bu tür makaleyi incelemeden geri gönderir. Bundan sonra editör, tekrar yayına teşebbüs eden yazara belli bir süre ambargo uygulayabilir, yazarın daha önce yayın yaptığı dergide (belki de önceki makaleyi yayınlayan derginin editörü ile eşzamanlı duyuru olarak) kamuoyuna bu durumu açıklayabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte uygulayabilir.

Aynı Çalışmanın Birden Fazla Dergiye Eşzamanlı Olarak Gönderilmesi

Yazarlar aynı makaleyi aynı anda birden fazla dergiye gönderemezler. Editör, olası eşzamanlı gönderimi öğrenirse, makaleyi alan diğer editör(ler)e danışma hakkını saklı tutar. Ayrıca editör, makaleyi incelemeden iade edebilir veya incelemeleri dikkate almadan reddedebilir veya bu kararı ilgili diğer editör(ler)le tartışarak alabilir ve yazarlardan belli bir süre makale başvurusu kabul etmemeye karar verebilir. Ayrıca yazarların işverenlerine yazabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte hayata geçirebilir.

İntihali Engelleme Amaçlı Kontrol

Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmaktır. Anka Tıp Dergisi, gönderilen tüm makaleleri intihal engellemek için taramaktadır. İncelenmeye sunulan çalışmalarda intihal olup olmadığını intihal.net yazılımı kullanılarak kontrol edilir. Benzerlik oranın %25’ten az olması beklenir. Benzerlik oranında asıl ölçü, yazarın atıf yapma ve alıntılama kuralların uymasıdır. Benzerlik oranı %1 göründüğü hâlde atıf ve alıntı usulünce yapılmamışsa yine intihal söz konusu olabilir. Bu açıdan atıf ve alıntı kuralları yazar tarafından bilinmeli ve dikkatlice uygulanmalıdır.

İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.

Sahtecilik

Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermektir. Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmektir.

Katılımcıların Kişisel Verilerinin Korunması

Anka Tıp Dergisi, yasal olarak kamuya açık olmayan insan katılımcılarla ilgili kişisel veya hassas verileri veya materyalleri içeren tüm araştırmaların resmi etik incelemeye tabi olmasını şart koşar.

Araştırma Suistimali İddialarının Ele Alınması

Anka Tıp Dergisi, COPE'un Başarılı Bir Yazı İşleri için Etik Araç Seti'ne uyar. Anka Tıp Dergisi editörleri; intihal, alıntı manipülasyonu, veri tahrifatı, veri uydurması ve diğer araştırma suiistimalinin meydana geldiği makalelerin yayınlanmasını önlemek için tedbir alacaktır. Hiçbir durumda Anka Tıp Dergisi veya editörleri bu tür bir suistimalin gerçekleşmesine bilerek izin vermeyecektir. Anka Tıp Dergisi editörleri, dergilerinde yayınlanan bir makaleyle ilgili herhangi bir araştırma suistimali iddiasından haberdar olmaları durumunda, iddialarla ilgili olarak COPE’un Yönergelerini izleyeceklerdir.

Etik İhlal Bildirimleri

Okurlar, Anka Tıp Dergisinde yayınlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark ettiklerinde ya da editoryal içerik ile ilgili (intihal, yinelenen makaleler vb.) herhangi bir şikâyetleri olduğunda ikizceli@iuc.edu.tr adresine e-posta göndererek bildirimde bulunabilir. Gelişmemiz için fırsat sağlayacağından başvuruları memnuniyetle karşılarız, hızlı ve yapıcı bir şekilde geri dönüş yaparız.

Araştırma Etiği

Anka Tıp Dergisi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
Dürüst araştırmacılar, intihal yapmaz.
Kaynakları hatalı belirtmez.
Çürütemeyecekleri itirazları gizlemezler.
Karşıt görüşleri çarpıtmazlar.
Verileri yok etmez veya gizlemezler.
Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
İnsan denekler ile yapılan deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir (TR Dizin Etik İlkeleri Akış Şeması).

Dergimizin altyapısı DergiPark (ULAKBİM) tarafından sağlanmaktadır. Diğer tüm giderler yayıncı tarafından karşılanmaktadır.
Anka Tıp Dergisi yayın politikaları gereği sponsorluk ve reklam da kabul etmemektedir.

2392_ccby-295.jpg
Anka Tıp Dergisi  Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

2392_boai-189.jpg

Anka Tıp Dergisi Budapeşte Açık Erişim Deklarasyonu’nu imzalamıştır.