Televizyon Dizileri Ve Filmlerde Ürün Yerleştirmeye Yönelik Genç Tüketicilerin Tutumlarına İlişkin Bir Nitel Araştırma

Cilt: 10 Sayı: 19 1 Haziran 2017
  • İbrahim Kırcova
  • Şirin Gizem Köse
PDF İndir
TR EN

Televizyon Dizileri Ve Filmlerde Ürün Yerleştirmeye Yönelik Genç Tüketicilerin Tutumlarına İlişkin Bir Nitel Araştırma

Öz

Pazarlama iletişimi araçlarının artması, tüketicilerin pek çok kanalla etkileşim halinde olmasını sağlayarak seçenekleri çoğaltmıştır. Bu durum, potansiyel müşterilerle verimli iletişim kurmanın da zorlaşmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla rekabet avantajının korunabilmesi için pazarlama iletişiminde yeni araçları kullanma arayışı devam etmektedir. Bu yeni ve gelişmekte olan yöntemlerden birisi de ürün yerleştirmedir. Bu çalışmada, dizi ve filmlerde ürün yerleştirmeye yönelik genç tüketicilerin tutumları incelenmiş ve kategorilendirilmiştir. Çalışmada nitel veri kullanılmış ve veriler içerik analiziyle betimsel analiz yöntemleriyle analiz edilmiştir Elde edilen kategoriler ürün yerleştirmenin hissettirdikleri, ürün yerleştirme etkisi, etik ve satın almaya dair görüşlerdir. Tüketici tutumlarının olumlu ve olumsuz yönlerinin birlikte ele alındığı çalışmada, her bir tema için alt kategoriler de belirlenmiştir

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aydın, D. ve Orta, N. (2009). Sinemanın Reklam Aracı Olarak Kullanımı: Türk Filmlerinde Marka Yerleştirme Uygulamaları. İstanbul Üniversitesi İleti- şim Fakültesi Hakemli Dergisi, 1(36): 7-23.
  2. Balasubramanian, S. K. (1994). Beyond Advertising and Publicity: Hybrid Mes- sages and Public Policy Issues. Journal of Advertising, 23(4): 29-46.
  3. Balasubramanian, S.K., Karrh, J.A. ve Patwardhan, H. (2006). Audience Respon- se to Product Placements: An Integrative Framework and Future Research Agenda. Journal of Advertising, 35(3): 115-141.
  4. Başgöze, P. ve Kazancı, Ş. (2014). Ürün Yerleştirme ve Reklama İlişkin Tutumla- rın Satın Alma Eğilimi ve Marka İmajı Üzerine Etkileri. Hacettepe Üniver- sitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 32(1): 29-54.
  5. Cantin, I. ve Dube, L. (1999). Attitudinal Moderation of Correlation between Food Liking and Consumption. Appetite, 32(3): 367–381.
  6. Chan, F. F. Y., Lowe, B., ve Petrovici, D. (2015). Young Adults’ Perceptions of Pro- duct Placement in Films: An Exploratory Comparison between the United Kingdom and Hong Kong. Journal of Marketing Communications, 1-18.
  7. Cowley, E. ve Barron C. (2008). When Product Placement Goes Wrong: The Effe- cts of Program Liking and Placement Prominence. Journal of Advertising, 37(1): 89-98.
  8. Çakır, V. ve Kınıt, E. (2014). Televizyon Dizilerinde Ürün Yerleştirme Ve Spon- sorluğun Sonuçları. Global Media Journal: Turkish Edition, 5(9): 19-47.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

İbrahim Kırcova Bu kişi benim

Şirin Gizem Köse Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2017

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 10 Sayı: 19

Kaynak Göster

APA
Kırcova, İ., & Köse, Ş. G. (2017). Televizyon Dizileri Ve Filmlerde Ürün Yerleştirmeye Yönelik Genç Tüketicilerin Tutumlarına İlişkin Bir Nitel Araştırma. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 10(19), 51-78. https://izlik.org/JA35CB56NH
AMA
1.Kırcova İ, Köse ŞG. Televizyon Dizileri Ve Filmlerde Ürün Yerleştirmeye Yönelik Genç Tüketicilerin Tutumlarına İlişkin Bir Nitel Araştırma. PPAD. 2017;10(19):51-78. https://izlik.org/JA35CB56NH
Chicago
Kırcova, İbrahim, ve Şirin Gizem Köse. 2017. “Televizyon Dizileri Ve Filmlerde Ürün Yerleştirmeye Yönelik Genç Tüketicilerin Tutumlarına İlişkin Bir Nitel Araştırma”. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi 10 (19): 51-78. https://izlik.org/JA35CB56NH.
EndNote
Kırcova İ, Köse ŞG (01 Haziran 2017) Televizyon Dizileri Ve Filmlerde Ürün Yerleştirmeye Yönelik Genç Tüketicilerin Tutumlarına İlişkin Bir Nitel Araştırma. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi 10 19 51–78.
IEEE
[1]İ. Kırcova ve Ş. G. Köse, “Televizyon Dizileri Ve Filmlerde Ürün Yerleştirmeye Yönelik Genç Tüketicilerin Tutumlarına İlişkin Bir Nitel Araştırma”, PPAD, c. 10, sy 19, ss. 51–78, Haz. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35CB56NH
ISNAD
Kırcova, İbrahim - Köse, Şirin Gizem. “Televizyon Dizileri Ve Filmlerde Ürün Yerleştirmeye Yönelik Genç Tüketicilerin Tutumlarına İlişkin Bir Nitel Araştırma”. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi 10/19 (01 Haziran 2017): 51-78. https://izlik.org/JA35CB56NH.
JAMA
1.Kırcova İ, Köse ŞG. Televizyon Dizileri Ve Filmlerde Ürün Yerleştirmeye Yönelik Genç Tüketicilerin Tutumlarına İlişkin Bir Nitel Araştırma. PPAD. 2017;10:51–78.
MLA
Kırcova, İbrahim, ve Şirin Gizem Köse. “Televizyon Dizileri Ve Filmlerde Ürün Yerleştirmeye Yönelik Genç Tüketicilerin Tutumlarına İlişkin Bir Nitel Araştırma”. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, c. 10, sy 19, Haziran 2017, ss. 51-78, https://izlik.org/JA35CB56NH.
Vancouver
1.İbrahim Kırcova, Şirin Gizem Köse. Televizyon Dizileri Ve Filmlerde Ürün Yerleştirmeye Yönelik Genç Tüketicilerin Tutumlarına İlişkin Bir Nitel Araştırma. PPAD [Internet]. 01 Haziran 2017;10(19):51-78. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35CB56NH