Derleme

TEK HİKAYEYE BAĞLI UYGULAMALARIN OLASI TEHLİKELERİ VE TEK HİKAYEYE BAĞLI KALMAMAK İÇİN YAPILACAK UYGULAMA TEKNİKLERİ

Cilt: 1 Sayı: 2 27 Aralık 2023
PDF İndir
EN TR

TEK HİKAYEYE BAĞLI UYGULAMALARIN OLASI TEHLİKELERİ VE TEK HİKAYEYE BAĞLI KALMAMAK İÇİN YAPILACAK UYGULAMA TEKNİKLERİ

Öz

Her insan ayrı ayrı hikayelere sahiptir. İnsanın türlü hikayeleri olduğu gibi, insan başkalarının anlattığı hikayelerden de etkilenmektedir. Bu farklı hikayelerin birleşmesi bir bütünü oluşturmaktadır. Bu bağlamda bir çok hikayeye sahip herhangi bir şeyi tek bir hikayeye bakarak değerlendirmek, bütün hakkında bir çok şeyin göz ardı edilmesine sebep olabilir. Psikoterapi bağlamından bakıldığında; İnsanlar terapiye başvurularında genellikle yaşamakta oldukları mevcut problemlerinin oluşturduğu baskın hikayeleriyle ve o hikayenin hayatlarının genelini yansıtıyormuş gibi bir bakış açısıyla gelmektedir. Tek hikaye üzerinden değerlendirmenin olası zararlarına ilişkin Narrative Terapi, terapi sürecinde terapistin uygulayabileceği belli tekniklerden bahseder. Bu tekniklerden çifte dinleme, yeniden yazma, yeniden yazma konuşmaları haritası oluşturma ve dış şahit uygulamaları hakkında bilgiye makalede yer verilmiştir. Sonuç olarak, tek hikaye üzerinden gitmenin hem danışan hem de terapist açısından olumsuz sonuçlarının olabileceği ve postmodern yaklaşımlarla birlikte psikoterapide de bu konuda daha hassas davranılmaya başlandığı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Değerli hocamız Mehmet Dinç'e desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. Akkoyunlu, S.ve Türkçapar, M.H. (2013). Bir Teknik: Alternatif Düşünce Oluşturulması. JCBPR, 2, 53-59.
  2. Akkuş, K., Kütük B. ve Samar, B.Ş. (2020). Öyküsel Terapi: Felsefi ve Kuramsal Temelleri, Terapi Teknikleri ve Etkinliği. Mediterranean Journal of Humanities, 10, 27-37.
  3. Atar, Ö. G. A. ve Ulusoy, Ş. G. (2020). Sosyal medyada ördek sendromu: Instagram üzerinden bir değerlendirme. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(39), 925-951.
  4. Atılgan, S. (2020). Gestalt Terapi Yaklaşımı. M.Eskin, Ç.Günseli Dereboy ve N. Karancı (Eds) Klinik Psikoloji: Bilim ve Uygulama içinde (ss. 451- 473), Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları.
  5. Barthes, R. (1975). Structural Analysis of Narrative. Criticism: The Major Statements. New Literary History, 6(2), 237-272.
  6. Fırat, E. (2019). Sosyal hizmette bir postmodern terapi olarak anlatı terapisi. Toplum ve Sosyal Hizmet, 30(1), 330-352.
  7. Karadoğan, S. D. (2019). Üniversite Öğrencilerinin Internet Bağımlılıklarının Sosyodemografik Değişkenler Açısından Incelenmesi. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 20(1), 21- 24.
  8. Madigan, S. (2016). Narrative therapy. American Psychological Association (Akkaya, G. Çev.). İstanbul: Okuyan Us Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Klinik Psikoloji

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

27 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

13 Ocak 2023

Kabul Tarihi

6 Aralık 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yücel, D., & Tabur, S. T. (2023). TEK HİKAYEYE BAĞLI UYGULAMALARIN OLASI TEHLİKELERİ VE TEK HİKAYEYE BAĞLI KALMAMAK İÇİN YAPILACAK UYGULAMA TEKNİKLERİ. Psikoloji Araştırmaları, 1(2), 31-36. https://izlik.org/JA82BH95BW
AMA
1.Yücel D, Tabur ST. TEK HİKAYEYE BAĞLI UYGULAMALARIN OLASI TEHLİKELERİ VE TEK HİKAYEYE BAĞLI KALMAMAK İÇİN YAPILACAK UYGULAMA TEKNİKLERİ. Psikoloji Araştırmaları. 2023;1(2):31-36. https://izlik.org/JA82BH95BW
Chicago
Yücel, Duygu, ve Selin Tutku Tabur. 2023. “TEK HİKAYEYE BAĞLI UYGULAMALARIN OLASI TEHLİKELERİ VE TEK HİKAYEYE BAĞLI KALMAMAK İÇİN YAPILACAK UYGULAMA TEKNİKLERİ”. Psikoloji Araştırmaları 1 (2): 31-36. https://izlik.org/JA82BH95BW.
EndNote
Yücel D, Tabur ST (01 Aralık 2023) TEK HİKAYEYE BAĞLI UYGULAMALARIN OLASI TEHLİKELERİ VE TEK HİKAYEYE BAĞLI KALMAMAK İÇİN YAPILACAK UYGULAMA TEKNİKLERİ. Psikoloji Araştırmaları 1 2 31–36.
IEEE
[1]D. Yücel ve S. T. Tabur, “TEK HİKAYEYE BAĞLI UYGULAMALARIN OLASI TEHLİKELERİ VE TEK HİKAYEYE BAĞLI KALMAMAK İÇİN YAPILACAK UYGULAMA TEKNİKLERİ”, Psikoloji Araştırmaları, c. 1, sy 2, ss. 31–36, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82BH95BW
ISNAD
Yücel, Duygu - Tabur, Selin Tutku. “TEK HİKAYEYE BAĞLI UYGULAMALARIN OLASI TEHLİKELERİ VE TEK HİKAYEYE BAĞLI KALMAMAK İÇİN YAPILACAK UYGULAMA TEKNİKLERİ”. Psikoloji Araştırmaları 1/2 (01 Aralık 2023): 31-36. https://izlik.org/JA82BH95BW.
JAMA
1.Yücel D, Tabur ST. TEK HİKAYEYE BAĞLI UYGULAMALARIN OLASI TEHLİKELERİ VE TEK HİKAYEYE BAĞLI KALMAMAK İÇİN YAPILACAK UYGULAMA TEKNİKLERİ. Psikoloji Araştırmaları. 2023;1:31–36.
MLA
Yücel, Duygu, ve Selin Tutku Tabur. “TEK HİKAYEYE BAĞLI UYGULAMALARIN OLASI TEHLİKELERİ VE TEK HİKAYEYE BAĞLI KALMAMAK İÇİN YAPILACAK UYGULAMA TEKNİKLERİ”. Psikoloji Araştırmaları, c. 1, sy 2, Aralık 2023, ss. 31-36, https://izlik.org/JA82BH95BW.
Vancouver
1.Duygu Yücel, Selin Tutku Tabur. TEK HİKAYEYE BAĞLI UYGULAMALARIN OLASI TEHLİKELERİ VE TEK HİKAYEYE BAĞLI KALMAMAK İÇİN YAPILACAK UYGULAMA TEKNİKLERİ. Psikoloji Araştırmaları [Internet]. 01 Aralık 2023;1(2):31-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82BH95BW