Yazım Kuralları

Makale, Microsoft Word programında yazılmalıdır.

Makale yazımında Türk Dil Kurumunun yazım kılavuzu dikkate alınmalı, metin bilimsel ölçütlere uygun, sade, anlaşılır, yabancı sözcüklerden olabildiğince arınmış şekilde yazılmalıdır.

Dergiye gönderilen makalelerin (yazım kuralları, tablo, şekil vb.) Amerikan Psikoloji Derneği (APA) tarafından yayınlanan Yayın El Kitabında belirtilen APA Stiline (7. Baskı) uygun olarak yazılması gerekmektedir. Uygun yazım formatında gönderilmeyen makaleler değerlendirmeye alınmazlar.


Çalışma tek bir dosya halinde yüklenmeli; yazar bilgileri makale yükleme sayfasına eksiksiz girilmeli, çalışma dosyasında yazar bilgileri yer almamalıdır. Yazar bilgileri ayrı bir dosya olarak sisteme yüklenmelidir.

Yazım şablonu ve örnek Yazar Bilgileri dosyalarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.psikolojiarastirmalari.com/yazim-kurallari

APA yazım kuralları ile ilgili detaylı bilgi için: 

https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines

Yazılarda dipnot kullanılmamalı, açıklamalar yazı içinde verilmelidir.

Metin içi ve metin sonu kaynak gösterimi Amerikan Psikoloji Derneği (APA) tarafından yayınlanan Yayın El Kitabında belirtilen APA Stiline (7. Baskı) uygun olmalıdır.


Dergiye Kabul Edilecek Makale Türleri

Araştırma Makaleleri

Bilimsel yöntem ve kurallara uygun olarak yapılmış psikoloji, psikiyatri alanına ilişkin araştırmalara yer verilecektir. Yazıların 6000 sözcüğü geçmemesi gerekir. Araştırma makaleleri “Giriş”, “Yöntem”, “Bulgular”, “Tartışma”, "Sonuç" bölümlerini içermelidir. 


Derleme Makalesi / Review

Psikoloji alanına ilişkin en yeni bilgileri kapsamlı olarak gözden geçiren ve tartışan yazılar bu bölümde yayınlanacaktır. Derlemelerin 4000 sözcüğü geçmemesi gerekir. Bu yazılar “Giriş” ve “Sonuç” başlıklarını içerir. Giriş bölümü alt başlıklara ayrılabilir.


Olgu Sunumu / Case Study

Psikoterapi ile tedavi edilmiş, psikoterapi sürecini de içeren klinik olgulara yer verilir. Olgu sunumlarının 2500 sözcüğü geçmemesi gerekmektedir. Bu yazılar, “Giriş”, “Olgu Sunumu” ve “Tartışma” alt başlıklarını içermeli, giriş ve tartışma kısımları kısa ve öz olmalıdır.


Editöre Mektup

Bu bölümde dergide yer alan değişik konularda tartışma forumu oluşturabilecek mektup ve görüşler yayınlanır. Bu yazıların 1000 sözcüğü geçmemesi gerekir.


Uzman Görüşü

Uzman görüşü yazarın uzmanlık alanında seçtiği bir konuyla ilgili metni içerir. Metin içerisinde referans gösterilmesine gerek olmayıp, en az 3-6 kaynak metin sonunda belirtilmelidir.
Uzman görüşü 1500 kelimeyi geçmemelidir.