Araştırma Makalesi

Auguste Comte’un Din Teorisinde İslam: Oryantalist Önyargılardan İnsanlık Dini’nin Öncülüğüne

Sayı: 32 20 Ekim 2026
PDF İndir
EN TR

Auguste Comte’un Din Teorisinde İslam: Oryantalist Önyargılardan İnsanlık Dini’nin Öncülüğüne

Öz

Bu çalışma, sosyolojinin kurucu isimlerinden Auguste Comte’un din anlayışını ve özel olarak İslam dini hakkındaki düşüncelerini ele alarak sosyoloji tarihi ve din sosyolojisi açısından alana katkı sunmayı amaçlamaktadır. Çalışma, Comte’un din sosyolojisi ve İslam hakkındaki düşüncelerini teorik bağlamda ele alan, kavramsal çözümleme yöntemine dayalı bir incelemedir. Din, Comte’un sosyolojisinde ve kişisel hayatında her zaman vazgeçilmez olmuştur. Zira Comte’a göre din, toplumsal hayatı düzenleyen en önemli kurumların başında gelir. Ancak pozitivist bir gelecekte geleneksel dinlere yer yoktur. Bunun yerine, toplumsal bütünlüğü ve evrenselliği sağlayacak olan “İnsanlık Dini” ya da “Pozitif Din” var olabilecektir. Comte, seküler bir görünüm arz eden bu kurguda, İnsanlık Dini’nin öncüleri olarak kabul ettiği İslamiyet ve Katoliklik ile özellikle ilgilenmiştir. O, Katoliklik ile İslam’ı Roma mirasını paylaşan, birbirlerinin hem zıttı hem de eksikliklerini tamamlayan diyalektik bir ortaklık içinde görmektedir. Evrensellik iddialarını kaybederek çözülme sürecine giren bu iki dinin ardından, pozitivizm evrensel dini oluşturmaya başlamıştır. Bu süreçte Comte’un İslam hakkındaki düşünceleri sabit kalmamış, pozitivist sistemin iç evrimiyle paralel olarak köklü bir kırılma yaşamıştır. Erken dönemindeki Avrupa-merkezci önyargılarını geç döneminde itiraf ederek İslam’ı İnsanlık Dini’nin en önemli “öncü prototipi” ve doğuda pozitivizmi tek başına hazırlayabilmiş olan din olarak kabul etmiştir. Bu doğrultuda İslam'ın teolojik sadeliği, Doğu toplumlarının yıkıcı bir metafizik evreye uğramadan doğrudan pozitif aşamaya geçmesini sağlayan bir gelenek-modernite köprüsü işlevi görmektedir. Ayrıca Comte, İnsanlık Dini’nin pratiklerini kurgularken İslam’dan doğrudan esinlenmiş ve bunları açıkça dile getirmiştir. Bu çerçevede İslam’ın sosyal ve siyasal yönleriyle pozitivizme geçişte oynadığı potansiyel rolün ortaya konulması, din sosyolojisi ve sosyolojik düşünce açısından dikkate değer bir özgünlük sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aron, Raymond. Sosyolojik Düşüncenin Evreleri. çev. Korkmaz Alemdar. İstanbul: Kırmızı Yayınları, 2014.
  2. Bourdeau, Michel. “Auguste Comte”. The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Spring 2023 Edition). Eds. Edward N. Zalta - Uri Nodelman, Erişim 4 Ağustos 2025. Erişim adresi https://plato.stanford.edu/archives/spr2023/entries/comte/
  3. Ballıkaya, Cihan. XIX. Yüzyıl Pozitivist Düşünürlerinden Auguste Comte ve Emile Durkheim'da Din. Kahramanmaraş: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2015.
  4. Braunstein, Jean-François. “Auguste Comte et l’ islamisme”. Revue européenne des sciences sociales, 59-1 (2021) 13-40.
  5. Collins, Randall - Makowsky, Michael. Toplumun Keşfi. çev. ed. Nurgün Oktik. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık, 2014.
  6. Comte, Auguste. System of Positive Polity. trans. by John Henry Bridges. Vol. I. London: Longmans, Green and Co.,1875.
  7. Comte, Auguste. System of Positive Polity. trans. by John Henry Bridges. Vol. II. London: Longmans, Green and Co.,1875.
  8. Comte, Auguste. System of Positive Polity. trans. by John Henry Bridges. Vol. III. London: Longmans, Green and Co., 1876.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dini Araştırmalar (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

20 Ekim 2026

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2025

Kabul Tarihi

1 Temmuz 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 32

Kaynak Göster

APA
Ünsal, R., & Tanı Ünsal, R. N. (2026). Auguste Comte’un Din Teorisinde İslam: Oryantalist Önyargılardan İnsanlık Dini’nin Öncülüğüne. Rize İlahiyat Dergisi, 32, 209-226. https://doi.org/10.32950/rid.1833813
AMA
1.Ünsal R, Tanı Ünsal RN. Auguste Comte’un Din Teorisinde İslam: Oryantalist Önyargılardan İnsanlık Dini’nin Öncülüğüne. Rize İlahiyat Dergisi. 2026;(32):209-226. doi:10.32950/rid.1833813
Chicago
Ünsal, Ramazan, ve Rumeysa Nur Tanı Ünsal. 2026. “Auguste Comte’un Din Teorisinde İslam: Oryantalist Önyargılardan İnsanlık Dini’nin Öncülüğüne”. Rize İlahiyat Dergisi, sy 32: 209-26. https://doi.org/10.32950/rid.1833813.
EndNote
Ünsal R, Tanı Ünsal RN (01 Ekim 2026) Auguste Comte’un Din Teorisinde İslam: Oryantalist Önyargılardan İnsanlık Dini’nin Öncülüğüne. Rize İlahiyat Dergisi 32 209–226.
IEEE
[1]R. Ünsal ve R. N. Tanı Ünsal, “Auguste Comte’un Din Teorisinde İslam: Oryantalist Önyargılardan İnsanlık Dini’nin Öncülüğüne”, Rize İlahiyat Dergisi, sy 32, ss. 209–226, Eki. 2026, doi: 10.32950/rid.1833813.
ISNAD
Ünsal, Ramazan - Tanı Ünsal, Rumeysa Nur. “Auguste Comte’un Din Teorisinde İslam: Oryantalist Önyargılardan İnsanlık Dini’nin Öncülüğüne”. Rize İlahiyat Dergisi. 32 (01 Ekim 2026): 209-226. https://doi.org/10.32950/rid.1833813.
JAMA
1.Ünsal R, Tanı Ünsal RN. Auguste Comte’un Din Teorisinde İslam: Oryantalist Önyargılardan İnsanlık Dini’nin Öncülüğüne. Rize İlahiyat Dergisi. 2026;:209–226.
MLA
Ünsal, Ramazan, ve Rumeysa Nur Tanı Ünsal. “Auguste Comte’un Din Teorisinde İslam: Oryantalist Önyargılardan İnsanlık Dini’nin Öncülüğüne”. Rize İlahiyat Dergisi, sy 32, Ekim 2026, ss. 209-26, doi:10.32950/rid.1833813.
Vancouver
1.Ramazan Ünsal, Rumeysa Nur Tanı Ünsal. Auguste Comte’un Din Teorisinde İslam: Oryantalist Önyargılardan İnsanlık Dini’nin Öncülüğüne. Rize İlahiyat Dergisi. 01 Ekim 2026;(32):209-26. doi:10.32950/rid.1833813