Derleme

Huntington Hastalığında Gen Terapisi ve Güncel Tedavi Yaklaşımları

Cilt: 1 Sayı: 4 31 Aralık 2024
PDF İndir
TR EN

Huntington Hastalığında Gen Terapisi ve Güncel Tedavi Yaklaşımları

Öz

Huntington hastalığı (HD) ilerleyici bir nörodejeneratif hastalıktır. ASO'lar ve RNAi, bu hastalığın tedavisi için hem deneysel hem de klinik çalışmalarda önemli umutlar göstermiştir. Ek olarak araştırmacılar, CRISPR/Cas9 ve baz düzenleme tekniklerini kullanarak genomun kesin olarak değiştirilmesini araştırmaktadırlar. Potansiyel tedavi hedefleri arasında mutant Huntington proteini seviyelerinin azaltılması ve HD gelişimine katkıda bulunan nörobiyolojik süreçlerin durdurulması yer almaktadır. Bu terapötik yaklaşımlar, hastalıktan etkilenen bireylerin genel refahını artırma potansiyeline sahiptir. Yeni gen susturma ve düzenleme araçları geliştirilmeye devam ettikçe HD tedavisinde daha fazla ilerleme beklenmektedir. Bu derleme, HD için tedavi stratejilerine ilişkin mevcut araştırmalara genel bir bakış sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Finkbeiner S. Huntington's disease. Cold Spring Harb Perspect Biol. 2011;3(6):a007476. Ramaswamy S, Kordower JH. Gene therapy for Huntington's disease. Neurobiology of disease. 2012;48(2):243-54. Muth CC. ASO therapy: hope for genetic neurological diseases. JAMA. 2018;319(7):644-6.

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

Tıbbi Genetik (Kanser Genetiği hariç)

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

25 Ocak 2024

Kabul Tarihi

19 Aralık 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1970 Cilt: 1 Sayı: 4

Kaynak Göster

Vancouver
1.Berna Özdem, Ayşenur Saygılı. Gene Therapy and Current Therapeutic Approaches for Huntington’s Disease. RMJ [Internet]. 01 Aralık 2024;1(4):16-24. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43AK34LN

Bu çalışma CC BY-NC-SA 4.0 kapsamında lisanslanmıştır . Bu lisansın bir kopyasını görüntülemek için http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ adresini ziyaret edin. cc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1nc.svg?ref=chooser-v1sa.svg?ref=chooser-v1