Bilişsel işlevler, insanlar için gelişimin ve öğrenmenin temelini oluşturmaktadır. Bu işlevler kalıtsal ve çevresel faktörlerin etkileşim süreci ile oluşmaktadırlar. Beynin sinaps bağlantıları oluşturarak yönettiği bu süreç, deneyimleme ile gelişmektedir. İlerleyen yaşla birlikte bilişsel işlevler de olumsuz etkilenmeler görülmektedir. Yaşla birlikte ortaya çıkan nörodejeneratif hastalıklarda beslenme, bilişsel işlevler açısından üzerinde durulan önemli konulardan bir tanesidir. Son yıllarda bilişsel işlevler ve kolin gibi belirli besin ögeleri arasındaki ilişki ilgi çekmektedir. Kolin, vücutta önemli işlevlere sahip bir besin ögesidir. Bunların arasında nörotransmitter sentezi, yağların taşınması ve metabolizması, çeşitli moleküllere metil grubu sağlama gibi işlevler bulunur. Kolinin bilişsel işlevler üzerindeki etkisi ise tartışmalıdır ve homosistein metabolizması, metabolitleri ve betain ile obezite ve diyabet üzerindeki etkileri gibi çeşitli mekanizmalar ile değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kolin ve bilişsel işlevler arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmaları değerlendirerek kolinin bilişsel işlev bozukluklarına etkisini incelemektir.
Cognitive functions form the basis of development and learning for humans. These functions are formed through the interaction process of hereditary and environmental factors. This process, which the brain manages by creating synapse connections, develops with experience. With advancing age, cognitive functions are also negatively affected. Nutrition is one of the important issues emphasized in terms of cognitive functions in neurodegenerative diseases that occur with age. In recent years, the relationship between cognitive functions and certain nutrients such as choline has attracted attention. Choline is a nutrient that has important functions in the body. These include functions such as neurotransmitter synthesis, transport and metabolism of fats, and providing methyl groups to various molecules. The effect of choline on cognitive functions is controversial and evaluations are made through various mechanisms such as homocysteine metabolism, its metabolites and effects on betaine and obesity and diabetes. The aim of this study is to examine the effect of choline on cognitive dysfunctions by evaluating studies examining the relationship between choline and cognitive functions.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme ve Diyetetik (Diğer) |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 23 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 10 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 4 Sayı: 2 |