Ananas yaprağı lifleri, adından da anlaşılacağı gibi ananas bitkisinin yapraklarından elde edilen doğal bir lif türüdür. Ananas bitkisi genellikle meyvesi için yetiştirildiğinden, her yıl tonlarca ananas yaprağı tarımsal atık olarak ortaya çıkmaktadır. Yapılarındaki selüloz oranı oldukça yüksek olan bu lifler, üstün mekanik özellikleri ve suyu seven yapısı ile iyi bir tekstil malzemesi olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, kolay ulaşılabilir, biyobozunur ve geri dönüştürülebilir olması sayesinde özellikle biyo-kompozitlerin üretiminde tercih edilen bir malzeme haline gelmiştir. Hem tarımsal atıkların değerlendirilmesi hem de çevre dostu özellikleri ile sürdürülebilir üretimin hedeflendiği şu günlerde, ananas yaprağı lifi önemli bir hammadde kaynağıdır. Bu derleme çalışmasında, ananas yaprağı liflerinin yapısı, özellikleri, elde ediliş yöntemleri ve kullanım alanları gibi başlıklar detaylı olarak incelenmiştir.
ananas ananas yaprağı lifi biyobozunur çevre dostu; doğal lif; tarımsal atık; PALF
Pineapple leaf fiber, as is evident from its name, is a natural fiber that is obtained from pineapple plant. Tons of pineapple leaves are wasted every year since pineapple plant is mostly cultivated for only fruit production. Pineapple fiber has high cellulose content in their structure and is known to be a useful textile material with excellent mechanical properties and hydrophilic character. Furthermore, this fiber has become a preferred material in the production of biocomposites owing to its properties such as easily being accessible, biodegradable and recyclable. Today, pineapple leaf fiber is an important raw material resource that can contribute to sustainable production with both utilization of agro-wastes and its eco-friendly properties. In this review, topics such as structure, properties, end uses and extraction methods of pineapple fibers are examined in detail.
pineapple leaf fiber biodegredable ecofriendly natural fiber PALF
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Derleme Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2016 |
Gönderilme Tarihi | 14 Aralık 2015 |
Kabul Tarihi | 25 Ocak 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.