The organisms; the genetic structure of which are modified by introducing foreign genes into their bodies, which integrate foreign genes to their genomes and reflect these features are called “genetically modified organisms (GMO)”. Agriculture and food sectors have been the widest usage area of GMOs; which have come into our daily life in many areas since they were developed. However, there are arguments defending that GMOs and their derivatives, which we have been consuming especially as food for a long time, can cause problems on human body such as allergic and toxic reactions, resistance to antibiotics and boosting some diseases such as cancer. In this article, we aimed to give information about genetically modified foods and their potential negative effects on human health.
Genetically modified foods allergy antibiotic resistance toxicity cancer.
Bünyelerine yabancı genler dahil edilerek genetik yapıları değişikliğe uğratılan, yabancı genleri genomlarına entegre
eden ve bu özellikleri gösteren organizmalara “genetiği değiştirilmiş organizma (GDO)” denir. Geliştirilmelerinden
bu yana; birçok alanda gündelik hayatımıza giren GDO’ların, en yaygın uygulama alanı bulduğu sektörler, tarım ve
gıda sektörü olmuştur. Ancak, uzun süredir özellikle gıda olarak tükettiğimiz GDO’ların ve türevlerinin, insan
sağlığı üzerinde; alerjik ve toksik etkiler oluşturma, antibiyotiklere direnç gelişimine neden olma, kanser
oluşumunda rol oynama gibi olumsuzluklara yol açabileceğini savunan tartışmalar yapılmaktadır. Bu makalede;
genetik olarak modifiye edilmiş gıdalar ve bunların insan sağlığı üzerinde oluşturabileceği potansiyel olumsuz etkiler
hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
Genetiği değiştirilmiş gıdalar alerji antibiyotik direnci toksisite kanser.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Nisan 2014 |
Gönderilme Tarihi | 26 Mart 2013 |
Kabul Tarihi | 15 Kasım 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 18 Sayı: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.