The
aim of this study was screening of xylanase and glucose isomerase producing
thermophilic bacteria isolated from some hot springs located to Aegean Region
of Turkey. Total sixty eight thermophilic isolates (Anoxybacillus, Brevibacillus,
Geobacillus, Aneurinibacillus, Thermus, Paenibacillus and Proteobacter) were
collected previously from these fields and identified based on 16S rDNA gene
sequences. The isolates were screened with plate assay for determining the
xylanase and glucose isomerase production abilities seperately in order to find
new strains for industrial processes. After an incubation period of two days
for xylanase and 5-6 days for glucose isomerase at 50-60 °C, positive strains
were determined. Enzyme producing strains were confirmed by spectrophotemetric
measurements with crude enzyme extracts, birchwood xylan and glucose were used
as substrates. Most of the strains (59 strains) were positive for xylan
degradation while only sixteen of the strains had showed glucose isomerase
activity. Fourteen of the strains have showed both xylanase and glucose
isomerase activity. None of the Paenibacillus, Aneurinibacillus, and Proteobacter strains were glucose isomerase
positive, although the glucose isomerase activity of Geobacillus strains were notably high. Both xylanase and glucose
isomerase activities have observed at 50-60 °C which is suitable for
biotechnological applications.
Bu
çalışmanın amacı Türkiye’nin Ege Bölgesinde bulunan bazı sıcak su
kaynaklarından elde edilen termofilik bakterilerin ksilanaz ve glukoz izomeraz
üretmi yönünden taranmasıdır. Toplam 68 izolat (Anoxybacillus, Brevibacillus,
Geobacillus, Aneurinibacillus, Thermus, Paenibacillus ve Proteobacter) daha
önceden bu alanlardan temin edilmiş ve 16S rDNA gen dizilerine göre
tanımlanmıştır. Öncelikle petri deneyi ile taranan izolatlar, ilgili enzimlere
uygun besiyeri içerisinde ksilanaz için iki gün, glukoz izomeraz için ise 5-6
gün süreyle 50-60 °C’de inkübasyona tabii tutuldu ve pozitif izolatlar
belirlendi. Enzim ürettiği belirlenen türler doğrulama için spektrofotometrik
analizlere tabi tutuldu, birchwood ksilan ve glukoz substrat olarak kullanıldı.
Türlerin çoğunluğu (59 tanesi) ksilanaz aktivitesi yönünden pozitif iken 16
türün de glukoz izomeraz aktivitesine sahip olduğu gözlendi. Izolatlardan 14
tanesinin her iki enzim yönünden de aktif olduğu belirlendi. Paenibacillus,
Aneurinibacillus ve Proteobacter
türlerinden hiç bir tanesi glukoz izomeraz aktivitesi göstermezken Geobacillus türlerinin glukoz izomeraz
aktivitesinin oldukça yüksek olduğu belirlendi. Her iki enzim de
aktivitelerini, biyoteknolojik uygulamalar için tercih edilen sıcaklık aralığı
olan 50-60 °C’de gösterdi.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 21 Kasım 2017 |
Kabul Tarihi | 30 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 6 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.