Objective:The study was conducted to investigate the effects of COVID-19 infection in nursing students.
Method: The study was conducted descriptively with 307 nursing students. The data of the study were collected with an online questionnaire prepared by the researcher in line with the literature. Percentage, mean, standard deviation, Kolmogorov-Smirnov test, Chi-square test and Mann Witney U test were used in the analysis of the data.
Results: The majority (86.6%) of the students participating in the study were women. It was determined that more than half of the participants (72.3%) did not have a fixed family income, a significant part of them did not work (91.2%) and continued to live with their families (94.1%). In the study, the stress and anxiety levels of female students regarding the COVID-19 pandemic and its process were found to be higher (p<0.05). It was determined that more than half (62.2%) of the students who had to go to the hospital during the pandemic period experienced anxiety and fear. It was observed that most of the students (68.4%) did not find the distance education process effective and sufficient. In this result, it was determined that “lack of eye contact, difficulty in learning (36.7%)”, “inability to perform professional skills in subjects requiring practice (18.6%)”, and “personal or technical problems (12.4%)” were effective, respectively. It was understood that the majority of the students (69.1%) had a decrease in their participation in theoretical courses. It was determined that the rate of thinking of leaving the nursing profession during the pandemic process of those who started the nursing profession with love was significantly lower (p<0.05).
Conclusion: It’s seen that the COVID-19 pandemic has affected students significantly in terms of social life, education and nursing profession, and a large part of them experience stress and anxiety. It is recommended that students be informed about the social processes of the disease and distance education methods.
Amaç: Çalışma hemşirelik öğrencilerinde COVID-19 enfeksiyonunun etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı.
Yöntem: Çalışma, 307 hemşirelik öğrencisi ile tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından literatür bilgileri doğrultusunda hazırlanmış çevrimiçi anket formu ile toplandı. Verilerin analizinde yüzde, ortalama, standart sapma, Kolmogorov-Smirnov testi, Ki kare testi ve Mann Witney U testi kullanıldı.
Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin büyük bir çoğunluğunu (%86,6) kadınlar oluşturdu. Katılımcıların yarısından fazlasının (%72,3) sabit bir aile gelirine sahip olmadığı, önemli bir kısmının herhangi bir işte çalışmadığı (%91,2) ve ailesi ile birlikte yaşamaya (%94,1) devam ettiği belirlendi.
Çalışmada kadın öğrencilerin COVID-19 pandemisi ve sürecine ilişkin yaşadıkları stres ve kaygı düzeyleri daha yüksek bulundu (p<0.05). Pandemi sürecinde hastaneye gitmek zorunda kalan öğrencilerin yarısından fazlasının (%62,2) endişe ve korku yaşadığı belirlendi. Öğrencilerin büyük bir kısmının (%68,4), uzaktan eğitim sürecini etkin ve yeterli bulmadığı görüldü. Bu sonuçta sıklıkla sırasıyla “göz teması olmaması, öğrenmede güçlük (%36,7)”, “uygulama gerektiren konularda mesleki becerilerin yapılamaması (%18,6)” ve “kişisel ya da teknik sorunlar (%12,4)” gibi durumların etkili olduğu tespit edildi. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun (%69,1) teorik derslere katılımında azalma olduğu anlaşıldı. Hemşirelik mesleğine severek başlayanların pandemi sürecinde hemşirelik mesleğini bırakmayı düşünme oranlarının anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptandı (p<0.05).
Sonuç: COVID-19 pandemisinin, öğrencileri sosyal hayat, eğitim ve hemşirelik mesleği boyutunda önemli ölçüde etkilediği ve büyük bir kısmının stres ve anksiyete yaşadığı görülmektedir. Öğrencilerin hastalığın toplumsal süreçleri ve uzaktan eğitim yöntemlerine ilişkin bilgilendirilmeleri önerilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2022 |
Gönderilme Tarihi | 15 Kasım 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.