Derleme

Modernizm ve Postmodernizm Tartışmaları Ekseninde Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Yönelimler ve Cinsiyetsizleştirme

Cilt: 1 Sayı: 1 31 Aralık 2022
PDF İndir
EN TR

Modernizm ve Postmodernizm Tartışmaları Ekseninde Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Yönelimler ve Cinsiyetsizleştirme

Öz

Bu çalışmada bedene yönelik ideolojik ve dogmatik söylemlerle oluşturulmuş olan cinsiyetçi eylem ve söylemler dikkate alınarak kadın ve erkek cinsiyet normları üzerine inşa edilmiş olan toplumsal cinsiyetli olguların nedenleri ortaya çıkarılmıştır. Cinsel kimlik ve cinsel yönelimlerin meşrulaşma süreçlerine etki eden felsefi, epistemolojik, ontolojik ve ideolojik söylemleri inşa eden unsurlar analiz edilmiştir. Bu kapsamda; radikal feminizmin teorik tartışmalarına bağlı olarak modernizmden postmodernizme toplumsal cinsiyet, cinsel yönelimler ve cinsiyetsizleşmeye ilişkin ideolojiler ortaya koyulmuştur. Bu amaçla nitel yöntem kullanılarak literatür taraması yapılmıştır. Teorik bulgular ve güncel olgular doğrultusunda; cinsellik ve cinsiyetsizleştirmeye yönelik ortaya koyulmuş olan kavram ve kuramların değişen durumu detaylandırılarak, toplumsal cinsiyetin biyolojik ve toplumsal yansımaları çözümlenmiştir. Bedenin cinsiyetinin ve cinselliğinin nötr kavramlar ile yeniden inşa edildiği sonucuna varılmıştır. Bu çerçevede toplumsal cinsiyetin kadın ve erkek cinsiyeti üzerinden normlaştırmış olduğu eylem ve söylemlere yönelik eleştirilerin toplumsal cinsiyetsizliğe yol açtığı görülmüştür. Tüm bu değerlendirmeler ekseninde; medikalizazyon, cinsiyetsizleştirme, cinsellik, toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim kavramları etrafında oluşan modern ve postmodern paradigmal yansımalar ele alıp yorumlanmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Cinsiyet, Cinsellik, Feminizm, Toplumsal Cinsiyet, Cinsiyetsizleştirme

Kaynakça

  1. Akan , E., & Gürhan, N. (2020, Aralık). Feminizmin “e-Hali”: Dijital Feminizm Üzerine Bir Araştırma. Hafıza Dergisi, 2(2), 4-22.
  2. Aslantürk , G., & Turgut, H. (2015). 8284 Vakası: Ekşi Sözlük’te Cinsiyetçi Kamusallığın Yeniden Üretilmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 2(1), 47-76.
  3. Avcı, S., & Kayar, N. (2015). Bedenin Anlamı ve Sınırları. Ankara: Nobel Yayınları.
  4. Baird, V. (2004). Cinsel Çeşitlilik Yönelimler, Politikalar, Haklar ve İhlaller. (H. Doğan, Çev.) İstanbul: Metis Yayınları.
  5. Balin, H. (2019, Temmuz). Toplumsal Cinsiyet Açısından Kadının Siyasal Katılımı ve Yükselmesinin Önündeki Engeller. İstanbul: İstanbul Sabahaddin Zaim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı.
  6. Berghan, S. (2013). Başkaldıran Bedenler. B. Şeker içinde, Türkiye’de Transgender, Aktivizm ve Altkültürel Pratikler. İstanbul: Metis Yayınları.
  7. Berktay, F. (2013). Feminist Teoride Açılımlar. Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları. içinde Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.
  8. Blank, H. (2013). Bekaretin "El Değmemiş" Tarihi. (E. Ergün, Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları.
  9. Butler, J. (2008). Cinsiyetin Belası: Feminizm ve Kimliğin Altüst Edilmesi (3.Basım b.). (B. Ertür, Çev.) İstanbul: Metis Yayınları.
  10. Candansayar, S. (2009). Bir Ötekileştirme Pratiği Olarak Cinselliğin Tıbbileştirilmesi ve Eşcinsellik. A. Erol içinde, Anti-Homofobi Kitabı Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma (s. 69-72). Ankara : Ayrıntı Yayınları.

Kaynak Göster

APA
Çelikkol, İ., & Hira, İ. (2022). Modernizm ve Postmodernizm Tartışmaları Ekseninde Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Yönelimler ve Cinsiyetsizleştirme. Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, 1(1), 37-54. https://izlik.org/JA68ZE95CB
AMA
1.Çelikkol İ, Hira İ. Modernizm ve Postmodernizm Tartışmaları Ekseninde Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Yönelimler ve Cinsiyetsizleştirme. SAÜKAD. 2022;1(1):37-54. https://izlik.org/JA68ZE95CB
Chicago
Çelikkol, İrem, ve İsmail Hira. 2022. “Modernizm ve Postmodernizm Tartışmaları Ekseninde Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Yönelimler ve Cinsiyetsizleştirme”. Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi 1 (1): 37-54. https://izlik.org/JA68ZE95CB.
EndNote
Çelikkol İ, Hira İ (01 Aralık 2022) Modernizm ve Postmodernizm Tartışmaları Ekseninde Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Yönelimler ve Cinsiyetsizleştirme. Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi 1 1 37–54.
IEEE
[1]İ. Çelikkol ve İ. Hira, “Modernizm ve Postmodernizm Tartışmaları Ekseninde Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Yönelimler ve Cinsiyetsizleştirme”, SAÜKAD, c. 1, sy 1, ss. 37–54, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68ZE95CB
ISNAD
Çelikkol, İrem - Hira, İsmail. “Modernizm ve Postmodernizm Tartışmaları Ekseninde Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Yönelimler ve Cinsiyetsizleştirme”. Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi 1/1 (01 Aralık 2022): 37-54. https://izlik.org/JA68ZE95CB.
JAMA
1.Çelikkol İ, Hira İ. Modernizm ve Postmodernizm Tartışmaları Ekseninde Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Yönelimler ve Cinsiyetsizleştirme. SAÜKAD. 2022;1:37–54.
MLA
Çelikkol, İrem, ve İsmail Hira. “Modernizm ve Postmodernizm Tartışmaları Ekseninde Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Yönelimler ve Cinsiyetsizleştirme”. Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy 1, Aralık 2022, ss. 37-54, https://izlik.org/JA68ZE95CB.
Vancouver
1.İrem Çelikkol, İsmail Hira. Modernizm ve Postmodernizm Tartışmaları Ekseninde Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Yönelimler ve Cinsiyetsizleştirme. SAÜKAD [Internet]. 01 Aralık 2022;1(1):37-54. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68ZE95CB