Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Building a New Life Woman Tells: Fatherhood, Marriage and Divorce

Yıl 2024, , 77 - 82, 30.06.2024
https://doi.org/10.61158/saukad.1411711

Öz

"Building a New Life Women Tells: Fatherhood, Marriage and Divorce" is the book version of Mürüvet Esra Yıldırım's thesis prepared during her master's degree period. Together with the book has a research-review feature, which consists of totally nine chapters with parts instead of an introduction, main titles, and conclusion. The author aimed to convey how women comprehend and interpret this experience, as a child of a woman who has also experienced divorce, and how they position themselves in their flow of life. In parallel, the author has submitted an evaluation of the interviews that she had with twenty-eight women living in seven different provinces of the Black Sea, Aegean, Marmara, and Central Anatolia of Turkey between 2014 and 2015 in the book. The book helps us to see how much familial and social pressure there is on the grounds of “being a woman” in the marriage and divorce experiences performed, the inner reasons women put forward for getting married at this point, and the power of decision mechanisms such as “fatherhood” in the marriage decisions made. At the same time, the book reveals what are the social expectations for women with the motto "female bird" and how the domestic violence experienced by women during their marriages is ignored by society. As for the last point, it reveals how women decide to divorce and how divorce is seen by society. In this context, with the book giving place to feminist epistemology, it is qualified to contribute to every professional discipline working on the issue of women's empowerment and gender inequality. When the book is evaluated within the framework of the social work profession, it shows that for men and women to develop at the point of change and development, which is one of the goals of social work, sexist attitudes and behaviors in society should be changed, starting from within the family. The book is not limited only to its professional contributions, it will bring awareness to every individual who wants to see the perception of women and gender inequality in our daily lives from real-life stories.

Kaynakça

  • Mürüvet Esra Yıldırım (2023). Kasım 23, 2023 tarihinde https://www.modasahnesi.com/muruvet/ adresinden alındı.
  • Yıldırım, M.E. (2017). Yeni bir hayat kurmak kadınlar anlatıyor: babalık, evlilik ve boşanma. İstanbul: İletişim Yayınları.

Yeni Bir Hayat Kurmak Kadınlar Anlatıyor: Babalık, Evlilik ve Boşanma

Yıl 2024, , 77 - 82, 30.06.2024
https://doi.org/10.61158/saukad.1411711

Öz

“Yeni Bir Hayat Kurmak Kadınlar Anlatıyor: Babalık, Evlilik ve Boşanma” Mürüvet Esra Yıldırım’ın yüksek lisans döneminde hazırladığı tezinin kitaplaştırılmış halidir. Kitap araştırma-inceleme özelliğini taşımakla birlikte giriş, ana başlıklar ve sonuç yerine kısımlarıyla toplamda dokuz bölümden oluşmaktadır. Yazar, kendisinin de boşanma deneyimi yaşamış bir kadının çocuğu olarak kadınların bu deneyimi nasıl algıladıklarını ve yorumladıklarını, yaşam akışlarının içerisinde nasıl konumlandırdıklarını göstermeyi amaçlamıştır. Buna bağlı olarak yazar, kitap içerisinde 2014-2015 yılları arasında Türkiye’nin Karadeniz, Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinden yedi farklı ilde yaşayan yirmi sekiz kadınla yaptığı görüşmelerin değerlendirmesini sunmuştur. Kitap, gerçekleştirilen evlilik ve boşanma deneyimlerinde “kadın olmak” gerekçesiyle ailesel ve toplumsal baskının ne kadar fazla olduğunu bu noktada kadınların evlenmek için öne sürdüğü içsel sebepleri ve verilen evlilik kararlarındaki “babalık” gibi karar mekanizmaların gücünü görmemize yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kitap “dişi kuş” mottosuyla kadınlara yönelik toplumsal beklentilerin neler olduğunu, kadınların evlilikleri süresince yaşadıkları aile içi şiddetin toplum tarafından nasıl göz ardı edildiğini ortaya koymaktadır. Son noktada ise kadınların boşanmaya nasıl karar verdiklerini ve boşanmanın toplum tarafından nasıl karşılandığını gözler önüne sermektedir. Bu bağlamda kitap feminist epistemolojiye yer vermekle birlikte kadının güçlendirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusu üzerine çalışan her meslek disiplinine katkı sağlayacak niteliktedir. Kitap sosyal hizmet mesleği bağlamında ele alındığında ise sosyal hizmetin amaçlarından olan değişim ve gelişim noktasında kadının ve erkeğin gelişebilmesi için aile içerisinden başlayarak toplumdaki cinsiyetçi tutum ve davranışlarının değiştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Kitap sadece mesleki anlamda katkılarıyla sınırlı olmamakla birlikte gündelik yaşamımızda kadına yönelik algıyı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gerçek yaşam öykülerinden görmek isteyen her bireye farkındalık kazandıracaktır.

Etik Beyan

Yazım sürecinde bilimsel, etik ve alıntı kurallarına uyulmuştur.

Destekleyen Kurum

Çalışma herhangi bir kurum tarafından desteklenmemektedir.

Kaynakça

  • Mürüvet Esra Yıldırım (2023). Kasım 23, 2023 tarihinde https://www.modasahnesi.com/muruvet/ adresinden alındı.
  • Yıldırım, M.E. (2017). Yeni bir hayat kurmak kadınlar anlatıyor: babalık, evlilik ve boşanma. İstanbul: İletişim Yayınları.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Kadın Araştırmaları
Bölüm Kitap İncelemesi
Yazarlar

Edanur Sağlam 0009-0002-4823-7595

Erken Görünüm Tarihi 28 Haziran 2024
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 2 Ocak 2024
Kabul Tarihi 8 Nisan 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024

Kaynak Göster

APA Sağlam, E. (2024). Yeni Bir Hayat Kurmak Kadınlar Anlatıyor: Babalık, Evlilik ve Boşanma. Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, 3(1), 77-82. https://doi.org/10.61158/saukad.1411711