TR
EN
KİŞİLİK, DUYGUSAL ZEKA VE ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA
Öz
Bu çalışmada, kişilik özellikleri, duygusal zeka ve örgütselvatandaşlık davranışları arasındaki ilişkilerin irdelenmesi amaçlanmaktadır.Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bünyesindeki yüksekokullar ile meslekyüksekokullarında görev yapan akademik personelden anket yöntemi ile eldeedilen veriler faktör analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi vebağımsız gruplar T testi yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Elde edilenbulgular sonucunda; akademisyenlerin kişilik özellikleri, duygusal zekalarıve örgütsel vatandaşlık davranışları arasında anlamlı ilişkilerin bulunduğuistatistiksel olarak kabul edilmiştir
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ACAR, F. T., 2001, “Duygusal Zeka Yeteneklerinin Göreve Yönelik ve İnsana Yönelik Liderlik Davranışları İle İlişkisi: Banka Şube Müdürleri Üzerine Bir Alan Araştırması”, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi.
- ARSLANTAŞ, C.C., 2006, “Örgütsel Öğrenmenin Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerindeki Etkisini Belirlemeye Yönelik Görgül Bir Araştırma”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8 (3): 153-170.
- ARTECHE, A., T.C. PREMUZIC, A. FURNHAM ve J. CRUMP., 2008, “The Relationship of Trait EI with Personality, IQ and Sex in a UK Sample of Employees”, International Journal of Selection and Assessment, 16 (4): 421-426.
- AUSTIN, J.E., SAKLOFSKE, D.H. ve V. EGAN., 2005, “Personality, wellbeing and health correlates of trait emotional intelligence”, Personality and Individual Differences, 38: 547–558.
- AUSTIN, J.E., DORE, T.C.P ve K.M. Q’DONOVAN., 2008, ”Associations of personality and emotional intelligence with display rule perceptions and emotional labour”, Personality and Individual Differences, 44: 679–688.
- BARTONE, P.T., EID, J., JOHNSEN B.H., J.C., LABERG ve S.A. SNOOK., 2009, “Big five personality factors, hardiness, and social judgment as predictors of leader performance”, Leadership & Organization Development Journal, 30 (6): 498-521.
- BASTIAN, V.A., BURNS, Nicholas R. ve T. NETTELBECK., 2005, “Emotional intelligence predicts life skills, but not as well as personality and cognitive abilities”, Personality and Individual Differences, 39: 1135–1145.
- BELL, S.J. ve B. MENGÜÇ., 2002, “The employee-organization relationship, organizational citizenship behaviors and superior service quality”, Journal of Retailing, 78 (2): 131-146.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Haziran 2010
Gönderilme Tarihi
1 Haziran 2010
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2010 Sayı: 11
