Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

HÂFIZ ŞÎRÂZÎ DİVÂNINDA BOY MEFHUMU

Yıl 2021, Sayı: 41, 55 - 66, 31.12.2021

Öz

Klâsik Türk Şiirinde sevgili ve güzellik gibi kavramlar en çok işlenen konular arasında yer almakta olup şairler duygularını dile getirebilmek için bir takım benzetmelere ihtiyaç duymuşlardır. Sevgili, daima güzelliği ile ön plana çıkmıştır. Sevgilinin güzelliğiyle ilgili hususlar anlatılırken de şairin üzerinde en yoğunlaştığı nokta, sevgilinin boyudur. Klâsik Türk Şiirinde sevgilinin en önemli güzellik unsurlarından birisi boydur. Güzelin boyunu ifade etmek üzere yaygın biçimde kullanılan kelimeler boy, kadd, kâmet ve endamdır. Kadd kelimesi Arapça kökenlidir ve boy bos, uzun boylu anlamlarına gelir. Farsça eş anlamlısı ise Kamet kelimesidir. Sevgilinin boyu için kullanılan benzetmeliklerin ön planda olanları servi, şimşâd, sanavber, Tûbâ ve Sidre olarak klasik şiirinde yer almaktadır. Sevgilinin boyunun bir benzeri yoktur. Bu yüzden onu teşbih etmek imkânsızdır. Bu makalede Klâsik Türk Şiirinde sevgilinin boyu Hâfız Şirazi’nin Divân’ındaki beyitlerden hareketle açıklanmaya çalışılacaktır

Kaynakça

  • Pala, İ. (2012). Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü, Ankara: Kapı Yayınları Sefercioğlu, N. (2001). Nev’î Divânı’nın Tahlîli, Ankara: Akçağ Kitabevi.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Meral Kınaytürk 0000-0002-6267-8162

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Sayı: 41

Kaynak Göster

APA Kınaytürk, M. (2021). HÂFIZ ŞÎRÂZÎ DİVÂNINDA BOY MEFHUMU. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(41), 55-66.

.