Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Rasyonel ve Duygusal Müşteri Deneyimi

Yıl 2019, Cilt: 2019 Sayı: 2, 68 - 85, 11.12.2019

Öz

Bu çalışmanın
amacı; Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nı ziyaret eden yerli turistlerin
demografik özelliklerini ve ziyaret kültürünü anlamak, destinasyona gelmeden
önce ve destinasyonda yaşadıkları rasyonel ve duygusal deneyimi ortaya
koymaktır. Ayrıca bu çalışmada, turistlerin yaşadıkları rasyonel ve duygusal
deneyimin demografik özelliklerine (gelir, yaş, cinsiyet, eğitim durumu) göre
farklılık gösterip göstermediği test edilmektedir. Araştırmada, Gelibolu
Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nı ziyaret eden ve burada en az bir gece
konaklama yapan 409 yerli turiste ulaşılmıştır. Araştırmada yöntem olarak anket
tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın amacı
doğrultusunda ilk olarak araştırmaya katılan katılımcıların demografik
özelliklerinin belirlenmesi amacıyla frekans analizi, sonrasında ise,
oluşturulan hipotezler doğrultusunda T-testi ve ANOVA analizleri yapılmıştır.
Araştırma sonuçları, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nı ziyaret eden
turistlerin yaşadıkları rasyonel ve duygusal deneyimin turistlerin cinsiyetlerine,
yaşlarına, eğitim ve gelir durumlarına göre farklılık gösterdiğini ortaya
koymaktadır.

Kaynakça

  • KAYNAKÇABigne, J. E., Sanchez, M. I. & Sanchez, J. (2001). Tourism Image, Evaluation Variables and After Purchase Behaviour: Interrelationship. Tourism Management, 22 (6): 607 –616.Bigne, E., Ruiz, C. & Sanz, S. (2005). The Impact of Internet User Shopping Patterns and Demographics on Consumer Mobile Buying Behaviour. Journal of Electronic Commerce Research, 6 (3): 193-209.Birdir, K., Dalgıç, A., Güler, O. & Kayaalp, Y. (2015). Hüzün Turizmi: Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkını Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Deneyimleri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3: 12- 23.Carlson, R. A. (1997). Experienced Cognition. Psychology Press.Carù, A. & Cova, B. (2003). Revisiting Consumption Experience: A More Humble But Complete View of the Concept. Marketing Theory, 3 (2): 267-286.Castro, C. B., Armario, E. M. & Ruiz, D. M. (2007). The Influence of Market Heterogeneity on The Relationship Between a Destination’s Image and Tourists’ Future Behaviour. Tourism Management, 28: 175– 187.Collier, J. E., Barnes, D. C., Abney, A. K. & Pelletier, M. J. (2018). Idiosyncratic Service Experiences: When Customers Desire The Extraordinary in a Service Encounter. Journal of Business Research, 84: 150-161.Curtin, S. (2013). Delight Your Customers: 7 Simple Ways to Raise Your Customer Service From Ordinary to Extraordinary. Amacom. Doğaner, S. (2006). Savaş ve Turizm: Troya ve Gelibolu savaş alanları. Türk Coğrafya Dergisi, (46).Font, X. (1997). Managing the Tourist Destination’s Image. Journal of Vacation Marketing, 3(2): 123– 131.Heung, V. C., Qu, H. & Chu, R. (2001). The Relationship Between Vacation Factors and Socio-demographic and Travelling Characteristics: The Case of Japanese Leisure Travellers. Tourism Management, 22(3): 259-269.Kotler, P., Bowen, J. & Makens, J. (1996). Marketing For Hospitality and Tourism. Trenton: PrenticeHall.Loureiro, S. M. C. (2014). The Role of the Rural Tourism Experience Economy in Place Attachment and Behavioral Intentions. International Journal of Hospitality Management, 40: 1-9.Meng, F. (2006). An Examination of Destination Competitiveness From the Tourists' Perspective: The Relationship Between Quality of Tourism Experience and Perceived Destination Competitiveness (Doctoral dissertation, Virginia Tech).Oh, H. (1999). Service Quality, Customer Satisfaction, and Customer Value: A Holistic Perspective. International Journal of Hospitality Management, 18 (1): 67-82.Oh, H., Fiore, A. M. & Jeoung, M. (2007). Measuring Experience Economy Concepts: Tourism Applications. Journal of Travel Research, 46 (2): 119-132.Pine, B. J. & Gilmore, J. H. (1998). Welcome to the Experience Economy. Harvard Business Review, 76: 97-105.Pine, B. J., Gilmore, J. H. & Cinemre, L. (1999). Deneyim Ekonomisi: İş Hayatı bir Tiyatro... ve de Her Şirket bir Sahne. Boyner Holding Yayınları.Pine, B. J. & Gilmore, J. H. (2011). The Experience Economy. Harvard Business Press.Pizam A. (2010). Creating Memorable Experiences. International Journal of Hospitality Management, 29 (3): 343Schmitt, B. (1999). Experiential Marketing. Journal of Marketing Management, 15(1-3): 53-67.Stamboulis, Y., & Skayannis, P. (2003). Innovation Strategies and Technology for Experience-based Tourism. Tourism Management, 24(1): 35-43.Um, S. & Crompton, J. L. (1990). Attitude Determinants in Tourism Destination Choice. Annals of Tourism Research, 17(3): 432-448.
Yıl 2019, Cilt: 2019 Sayı: 2, 68 - 85, 11.12.2019

Öz

Kaynakça

  • KAYNAKÇABigne, J. E., Sanchez, M. I. & Sanchez, J. (2001). Tourism Image, Evaluation Variables and After Purchase Behaviour: Interrelationship. Tourism Management, 22 (6): 607 –616.Bigne, E., Ruiz, C. & Sanz, S. (2005). The Impact of Internet User Shopping Patterns and Demographics on Consumer Mobile Buying Behaviour. Journal of Electronic Commerce Research, 6 (3): 193-209.Birdir, K., Dalgıç, A., Güler, O. & Kayaalp, Y. (2015). Hüzün Turizmi: Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkını Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Deneyimleri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3: 12- 23.Carlson, R. A. (1997). Experienced Cognition. Psychology Press.Carù, A. & Cova, B. (2003). Revisiting Consumption Experience: A More Humble But Complete View of the Concept. Marketing Theory, 3 (2): 267-286.Castro, C. B., Armario, E. M. & Ruiz, D. M. (2007). The Influence of Market Heterogeneity on The Relationship Between a Destination’s Image and Tourists’ Future Behaviour. Tourism Management, 28: 175– 187.Collier, J. E., Barnes, D. C., Abney, A. K. & Pelletier, M. J. (2018). Idiosyncratic Service Experiences: When Customers Desire The Extraordinary in a Service Encounter. Journal of Business Research, 84: 150-161.Curtin, S. (2013). Delight Your Customers: 7 Simple Ways to Raise Your Customer Service From Ordinary to Extraordinary. Amacom. Doğaner, S. (2006). Savaş ve Turizm: Troya ve Gelibolu savaş alanları. Türk Coğrafya Dergisi, (46).Font, X. (1997). Managing the Tourist Destination’s Image. Journal of Vacation Marketing, 3(2): 123– 131.Heung, V. C., Qu, H. & Chu, R. (2001). The Relationship Between Vacation Factors and Socio-demographic and Travelling Characteristics: The Case of Japanese Leisure Travellers. Tourism Management, 22(3): 259-269.Kotler, P., Bowen, J. & Makens, J. (1996). Marketing For Hospitality and Tourism. Trenton: PrenticeHall.Loureiro, S. M. C. (2014). The Role of the Rural Tourism Experience Economy in Place Attachment and Behavioral Intentions. International Journal of Hospitality Management, 40: 1-9.Meng, F. (2006). An Examination of Destination Competitiveness From the Tourists' Perspective: The Relationship Between Quality of Tourism Experience and Perceived Destination Competitiveness (Doctoral dissertation, Virginia Tech).Oh, H. (1999). Service Quality, Customer Satisfaction, and Customer Value: A Holistic Perspective. International Journal of Hospitality Management, 18 (1): 67-82.Oh, H., Fiore, A. M. & Jeoung, M. (2007). Measuring Experience Economy Concepts: Tourism Applications. Journal of Travel Research, 46 (2): 119-132.Pine, B. J. & Gilmore, J. H. (1998). Welcome to the Experience Economy. Harvard Business Review, 76: 97-105.Pine, B. J., Gilmore, J. H. & Cinemre, L. (1999). Deneyim Ekonomisi: İş Hayatı bir Tiyatro... ve de Her Şirket bir Sahne. Boyner Holding Yayınları.Pine, B. J. & Gilmore, J. H. (2011). The Experience Economy. Harvard Business Press.Pizam A. (2010). Creating Memorable Experiences. International Journal of Hospitality Management, 29 (3): 343Schmitt, B. (1999). Experiential Marketing. Journal of Marketing Management, 15(1-3): 53-67.Stamboulis, Y., & Skayannis, P. (2003). Innovation Strategies and Technology for Experience-based Tourism. Tourism Management, 24(1): 35-43.Um, S. & Crompton, J. L. (1990). Attitude Determinants in Tourism Destination Choice. Annals of Tourism Research, 17(3): 432-448.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm 2019/2 Makaleler
Yazarlar

Neslihan Cavlak 0000-0002-6712-971X

Ruziye Cop Bu kişi benim 0000-0002-2053-2157

Yayımlanma Tarihi 11 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 2019 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Cavlak, N., & Cop, R. (2019). Rasyonel ve Duygusal Müşteri Deneyimi. Sosyal Bilimler Metinleri, 2019(2), 68-85.
AMA Cavlak N, Cop R. Rasyonel ve Duygusal Müşteri Deneyimi. Sosyal Bilimler Metinleri. Aralık 2019;2019(2):68-85.
Chicago Cavlak, Neslihan, ve Ruziye Cop. “Rasyonel Ve Duygusal Müşteri Deneyimi”. Sosyal Bilimler Metinleri 2019, sy. 2 (Aralık 2019): 68-85.
EndNote Cavlak N, Cop R (01 Aralık 2019) Rasyonel ve Duygusal Müşteri Deneyimi. Sosyal Bilimler Metinleri 2019 2 68–85.
IEEE N. Cavlak ve R. Cop, “Rasyonel ve Duygusal Müşteri Deneyimi”, Sosyal Bilimler Metinleri, c. 2019, sy. 2, ss. 68–85, 2019.
ISNAD Cavlak, Neslihan - Cop, Ruziye. “Rasyonel Ve Duygusal Müşteri Deneyimi”. Sosyal Bilimler Metinleri 2019/2 (Aralık 2019), 68-85.
JAMA Cavlak N, Cop R. Rasyonel ve Duygusal Müşteri Deneyimi. Sosyal Bilimler Metinleri. 2019;2019:68–85.
MLA Cavlak, Neslihan ve Ruziye Cop. “Rasyonel Ve Duygusal Müşteri Deneyimi”. Sosyal Bilimler Metinleri, c. 2019, sy. 2, 2019, ss. 68-85.
Vancouver Cavlak N, Cop R. Rasyonel ve Duygusal Müşteri Deneyimi. Sosyal Bilimler Metinleri. 2019;2019(2):68-85.