Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of Nutritional Habits in Women Over Eighty Years Old without Chronic Disease: A Qualitative Study

Yıl 2022, Cilt: 2022 Sayı: 2, 74 - 83, 11.10.2022
https://doi.org/10.56337/sbm.1095674

Öz

This study aims to determine the nutritional habits of women over the age of eighty who do not have a chronic disease. The sample of the study, designed following the qualitative research method, consisted of seventeen women over the age of eighty living inTekirdağ. In collecting data, the “Semi-structured interview form” was prepared using the “personal information form” and literature. The data were collected by an in-depth interview method. According to the results obtained in the study, it is determined that the majority of individuals over the age of eighty consume three main and two snacks a day, eat fruit every day, consume dairy products, and use homemade products. In addition, we propose a healthy and balanced diet and seasonal fruit and vegetable consumption in this context.

Kaynakça

  • Akan, L.S. (2018). Yaşlı bireylerin beslenme ve diyet konusundaki tutumları. Journal of History School (JOHS), 1339-1350.
  • Akpınar, N. B., & Ceran, M. A. (2019). kronik hastalıklar ve rehabilitasyon hemşireliği. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 3(2), 140-152.
  • Allepaerts, S., J.F. De, N. Paquot. (2014). Nutrition in the elderly. Rev Med Liege, 69(5-6), 244-250.
  • Anderson, A.L., Harris, T.B., Tylavsky, F.A., Perry, S.E., Houston, D.K., Hue, T.F., et al.(2011). Dietary patterns and survival of older adults. J Am Diet Assoc, 111(1), 84-91.
  • Babacan, Yıldız, G., Ur, Özçelik, E., Kolukısa, M., Işık, A.T., Gürsoy, E., Kocaman, G., Çelebi, A. (2016). Eğitimsizler için modifiye edilen mini mental testin (MMSE-E) türk toplumunda alzheimer hastalığı tanısında geçerlik ve güvenilirlik çalışması. Türk Psikiyatri Dergisi, 27(1), 41-6.
  • Beto, J.A. (2015). The role of calcium in human aging. Clin Nutr Res., 4(1), 1-8.
  • Bilir, N. (2018), Yaşlılık Tanımı, Yaşlılık Kavramı, Epidemiyolojik Özellikler, Yaşlılık ve Solunum Hastalıkları, ed. A.Ertürk, A.Bahadır, F. Koşar, TÜSAD, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği. Christiansen, J., Lund, R., Qualter, P., Andersen, C. M., Pedersen, S. S., & Lasgaard, M. (2021). Loneliness, social isolation, and chronic disease outcomes. Annals of Behavioral Medicine, 55(3), 203-215.
  • Deer, R.R., Volpi, E. (2015). Protein intake and muscle function in older adults. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 18(3), 248-53.
  • Erol, İ. (2018). “Eğitim Bilimleri Alanında Yenilikçi Yaklaşımlar”, Lisansüstü Öğrencilerinin Görüşleri Bağlamında “Yükseköğretim Kurumlarında Hesap Verilebilirlik”, Ed. T. Yazıcı & O. Hayırlı Yayın Yeri: Gece Kitaplığı.
  • Ersoy, G., Akbulut, G.Ç. (2006). Farklı sosyo ekonomik düzeylerde yaşayan 65 yaş üstü bireylerin beslenme ve fiziksel aktivite durumlarının değerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 34(1), 41-51.
  • Everitt, A.V., Hilmer, S.N., Brand-Miller, J.C., Jamieson, H.A., Truswell, A.S., Sharma, A.P,, et al. (2006). Dietary approaches that delay age-related diseases. Clin Interv Aging, 1(1), 11.
  • Güngen, C., Ertan, T., Eker, E., Yaşar, R., Engin, F. (2002). Standardize mini mental test’in Türk toplumunda hafif demans tanısında geçerlik ve güvenilirliği. Türk Psikiyatri Dergisi, 13(4), 273-281.
  • Harrington, J.M., Dahly, D.L., Fitzgerald, A.P., Gilthorpe, M.S., Perry, I.J. (2014). Capturing changes in dietary patterns among older adults: a latent class analysis of an ageing Irish cohort. Public Health Nutr, 17(12), 2674-2686.
  • Ilgaz, A., Gözüm, S. (2020). Kentsel alanda yaşayan yaşlı kadınlarda yalnızlık sıklığı ve etkileyen faktörler. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 13(2), 67-73.
  • Kendzerska, T., Zhu, D. T., Gershon, A. S., Edwards, J. D., Peixoto, C., Robillard, R., & Kendall, C. E. (2021). The effects of the health system response to the COVID-19 pandemic on chronic disease management: a narrative review. Risk Management and Healthcare Policy, 14, 575.
  • Kılıç, M. (2011). Kronik hastalıkların önlenmesinde davranışsal risk faktörlerinin önemi. TAF Preventive Medicine Bulletin, 10(6), 733-740.
  • Kubat, Bakır, G., & Akın, S. (2019). Yaşlılıkta kronik hastalıkların yönetimi ile ilişkili faktörler. Sağlık ve Toplum, 29(2), 17-25.
  • Marquez, D.X., Hunter, R.B., Griffith, M.H., Bryant, L.L., Janicak, S.J., Atherly, A.J. (2017). Older adult strategies for community wayfinding. J Appl Gerontol., 36(2),213-233.
  • Martone, A.M., Onder, G., Vetrano, D.L., Ortolani, E., Tosato, M., Marzetti, E., et al. (2013). Anorexia of aging: a modifiable risk factor for frailty. Nutrients, 5(10), 4126-4133.
  • Mathers, J.C. (2015). Impact of nutrition on the ageing process. Br J Nutr., 113,18-22.
  • McLean, R.R. Kiel, D,P. (2015) Developing consensus criteria for sarcopenia: an update. J Bone Miner Res, 30(4), 588-592.
  • Nowson, C., O'Connell ,S. (2015). Protein Requirements and Recommendations for Older People: A Review. Nutrients, 7(8), 6874-99.
  • Pilgrim, A., Robinson, S., Sayer, A,A,, Roberts, H. (2015). An overview of appetite decline in older people. Nurs older people, 27(5), 29-35.
  • Power, S.E., Jeffery, I,B., Ross, R.P., Stanton, C., O’Toole, P.W., O’Connor, E.M., Fitzgerald, G.F. (2014). Food and nutrient intake of Irish community-dwelling elderly subjects: Who is at nutritional risk? J Nutr Health Aging, 18(6),561-572.
  • Ter, Borg, S., Verlaan. S., Hemsworth, J., Mijnarends, D.M., Schols, J.M., Luiking, Y.C., et al.(2015). Micronutrient intakes and potential inadequacies of community-dwelling older adults: a systematic review. Br J Nutr, 113(8), 1195-1206.
  • Tiftik, S., Kayış, A., & İnanır, İ. (2012). Yaşlı bireylerde sistemsel değişiklikler, hastalıklar ve hemşirenin rolü. Akad Geriatri, 4(1), 1-11.
  • TUİK .İstatistiklerle Yaşlılar, 2020. Erişim tarihi: 01.02.2022, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Istatistiklerle-Yaslilar-2020-37227
  • TUİK. İstatistiklerle Kadın 2021. Erişim tarihi:01.02.2022, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Istatistiklerle-Kadin-2020-37221.
  • TUİK Türkiye Sağlık Araştırması, 2019. Erişim tarihi: 01.02.2022, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Turkiye-Saglik-Arastirmasi-2019-33661.
  • Wakimoto, P., Block, G. (2001). Dietary intake, dietary patterns, and changes with age: an epidemiological perspective. J Gerontol A Biol Sci Med Sci, 56 (2), 65-80.
  • World Health Organization. (2011). Weekly epidemiological record Releve epidemiologique hebdomadaire. Erişim Tarihi: 19.06.2019, https://www.who.int/wer/2011/wer8636/en/
  • World Health Organization. Bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesine ve kontrolüne ilişkin küresel eylem planı 2013 -2020. Erişim tarihi: 02.03.2022, https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/bula%C5%9F%C4%B1c%C4%B1%20olmayan%20hastal%C4%B1klar.pdf
  • Yannakoulia, M., Mamalaki, E., Anastasiou, C.A., Mourtzi, N., Lambrinoudaki, I., Scarmeas, N. (2018). Eating habits and behaviors of older people: Where are we now and where should we go? Maturitas, 114,14-21.
  • Zhao, W., Ukawa, S., Okada, E., Wakai, K., Kawamura, T., Ando, M., et al. (2019). The associations of dietary patterns with all-cause mortality and other lifestyle factors in the elderly: An age-specific prospective cohort study. Clin Nutr, 38(1), 288-296.

Kronik Hastalığı Olmayan Seksen Yaş ve Üstü Kadınlarda Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi: Kalitatif Çalışma

Yıl 2022, Cilt: 2022 Sayı: 2, 74 - 83, 11.10.2022
https://doi.org/10.56337/sbm.1095674

Öz

Bu araştırmanın amacı; kronik hastalığı olmayan seksen yaş üstü kadınlarda beslenme alışkanlıklarının belirlenmesidir. Kalitatif araştırma yöntemine uygun olarak tasarlanmış çalışmanın örneklemini Tekirdağ ilinde ikamet eden seksen yaş üstü on yedi kadın oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında; ‘’kişisel bilgi formu’’ ve literatürden yararlanılarak hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler derinlemesine görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; katılımcılarım çoğunluğunun günde üç ana iki ara öğün tükettiği, her gün meyve yediği, süt ürünleri tükettiği, ev yapımı ürünler kullandığı sonucuna varılmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlar doğrultusunda; sağlıklı ve dengeli beslenme, hazır gıda tüketimi yerine mevsiminde sebze - meyve tüketimi ve ev yapımı ürünlerin kullanımı konusunda toplumda farkındalığın arttırılmasını önermekteyiz.

Kaynakça

  • Akan, L.S. (2018). Yaşlı bireylerin beslenme ve diyet konusundaki tutumları. Journal of History School (JOHS), 1339-1350.
  • Akpınar, N. B., & Ceran, M. A. (2019). kronik hastalıklar ve rehabilitasyon hemşireliği. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 3(2), 140-152.
  • Allepaerts, S., J.F. De, N. Paquot. (2014). Nutrition in the elderly. Rev Med Liege, 69(5-6), 244-250.
  • Anderson, A.L., Harris, T.B., Tylavsky, F.A., Perry, S.E., Houston, D.K., Hue, T.F., et al.(2011). Dietary patterns and survival of older adults. J Am Diet Assoc, 111(1), 84-91.
  • Babacan, Yıldız, G., Ur, Özçelik, E., Kolukısa, M., Işık, A.T., Gürsoy, E., Kocaman, G., Çelebi, A. (2016). Eğitimsizler için modifiye edilen mini mental testin (MMSE-E) türk toplumunda alzheimer hastalığı tanısında geçerlik ve güvenilirlik çalışması. Türk Psikiyatri Dergisi, 27(1), 41-6.
  • Beto, J.A. (2015). The role of calcium in human aging. Clin Nutr Res., 4(1), 1-8.
  • Bilir, N. (2018), Yaşlılık Tanımı, Yaşlılık Kavramı, Epidemiyolojik Özellikler, Yaşlılık ve Solunum Hastalıkları, ed. A.Ertürk, A.Bahadır, F. Koşar, TÜSAD, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği. Christiansen, J., Lund, R., Qualter, P., Andersen, C. M., Pedersen, S. S., & Lasgaard, M. (2021). Loneliness, social isolation, and chronic disease outcomes. Annals of Behavioral Medicine, 55(3), 203-215.
  • Deer, R.R., Volpi, E. (2015). Protein intake and muscle function in older adults. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 18(3), 248-53.
  • Erol, İ. (2018). “Eğitim Bilimleri Alanında Yenilikçi Yaklaşımlar”, Lisansüstü Öğrencilerinin Görüşleri Bağlamında “Yükseköğretim Kurumlarında Hesap Verilebilirlik”, Ed. T. Yazıcı & O. Hayırlı Yayın Yeri: Gece Kitaplığı.
  • Ersoy, G., Akbulut, G.Ç. (2006). Farklı sosyo ekonomik düzeylerde yaşayan 65 yaş üstü bireylerin beslenme ve fiziksel aktivite durumlarının değerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 34(1), 41-51.
  • Everitt, A.V., Hilmer, S.N., Brand-Miller, J.C., Jamieson, H.A., Truswell, A.S., Sharma, A.P,, et al. (2006). Dietary approaches that delay age-related diseases. Clin Interv Aging, 1(1), 11.
  • Güngen, C., Ertan, T., Eker, E., Yaşar, R., Engin, F. (2002). Standardize mini mental test’in Türk toplumunda hafif demans tanısında geçerlik ve güvenilirliği. Türk Psikiyatri Dergisi, 13(4), 273-281.
  • Harrington, J.M., Dahly, D.L., Fitzgerald, A.P., Gilthorpe, M.S., Perry, I.J. (2014). Capturing changes in dietary patterns among older adults: a latent class analysis of an ageing Irish cohort. Public Health Nutr, 17(12), 2674-2686.
  • Ilgaz, A., Gözüm, S. (2020). Kentsel alanda yaşayan yaşlı kadınlarda yalnızlık sıklığı ve etkileyen faktörler. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 13(2), 67-73.
  • Kendzerska, T., Zhu, D. T., Gershon, A. S., Edwards, J. D., Peixoto, C., Robillard, R., & Kendall, C. E. (2021). The effects of the health system response to the COVID-19 pandemic on chronic disease management: a narrative review. Risk Management and Healthcare Policy, 14, 575.
  • Kılıç, M. (2011). Kronik hastalıkların önlenmesinde davranışsal risk faktörlerinin önemi. TAF Preventive Medicine Bulletin, 10(6), 733-740.
  • Kubat, Bakır, G., & Akın, S. (2019). Yaşlılıkta kronik hastalıkların yönetimi ile ilişkili faktörler. Sağlık ve Toplum, 29(2), 17-25.
  • Marquez, D.X., Hunter, R.B., Griffith, M.H., Bryant, L.L., Janicak, S.J., Atherly, A.J. (2017). Older adult strategies for community wayfinding. J Appl Gerontol., 36(2),213-233.
  • Martone, A.M., Onder, G., Vetrano, D.L., Ortolani, E., Tosato, M., Marzetti, E., et al. (2013). Anorexia of aging: a modifiable risk factor for frailty. Nutrients, 5(10), 4126-4133.
  • Mathers, J.C. (2015). Impact of nutrition on the ageing process. Br J Nutr., 113,18-22.
  • McLean, R.R. Kiel, D,P. (2015) Developing consensus criteria for sarcopenia: an update. J Bone Miner Res, 30(4), 588-592.
  • Nowson, C., O'Connell ,S. (2015). Protein Requirements and Recommendations for Older People: A Review. Nutrients, 7(8), 6874-99.
  • Pilgrim, A., Robinson, S., Sayer, A,A,, Roberts, H. (2015). An overview of appetite decline in older people. Nurs older people, 27(5), 29-35.
  • Power, S.E., Jeffery, I,B., Ross, R.P., Stanton, C., O’Toole, P.W., O’Connor, E.M., Fitzgerald, G.F. (2014). Food and nutrient intake of Irish community-dwelling elderly subjects: Who is at nutritional risk? J Nutr Health Aging, 18(6),561-572.
  • Ter, Borg, S., Verlaan. S., Hemsworth, J., Mijnarends, D.M., Schols, J.M., Luiking, Y.C., et al.(2015). Micronutrient intakes and potential inadequacies of community-dwelling older adults: a systematic review. Br J Nutr, 113(8), 1195-1206.
  • Tiftik, S., Kayış, A., & İnanır, İ. (2012). Yaşlı bireylerde sistemsel değişiklikler, hastalıklar ve hemşirenin rolü. Akad Geriatri, 4(1), 1-11.
  • TUİK .İstatistiklerle Yaşlılar, 2020. Erişim tarihi: 01.02.2022, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Istatistiklerle-Yaslilar-2020-37227
  • TUİK. İstatistiklerle Kadın 2021. Erişim tarihi:01.02.2022, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Istatistiklerle-Kadin-2020-37221.
  • TUİK Türkiye Sağlık Araştırması, 2019. Erişim tarihi: 01.02.2022, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Turkiye-Saglik-Arastirmasi-2019-33661.
  • Wakimoto, P., Block, G. (2001). Dietary intake, dietary patterns, and changes with age: an epidemiological perspective. J Gerontol A Biol Sci Med Sci, 56 (2), 65-80.
  • World Health Organization. (2011). Weekly epidemiological record Releve epidemiologique hebdomadaire. Erişim Tarihi: 19.06.2019, https://www.who.int/wer/2011/wer8636/en/
  • World Health Organization. Bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesine ve kontrolüne ilişkin küresel eylem planı 2013 -2020. Erişim tarihi: 02.03.2022, https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/bula%C5%9F%C4%B1c%C4%B1%20olmayan%20hastal%C4%B1klar.pdf
  • Yannakoulia, M., Mamalaki, E., Anastasiou, C.A., Mourtzi, N., Lambrinoudaki, I., Scarmeas, N. (2018). Eating habits and behaviors of older people: Where are we now and where should we go? Maturitas, 114,14-21.
  • Zhao, W., Ukawa, S., Okada, E., Wakai, K., Kawamura, T., Ando, M., et al. (2019). The associations of dietary patterns with all-cause mortality and other lifestyle factors in the elderly: An age-specific prospective cohort study. Clin Nutr, 38(1), 288-296.
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm 2022:2 Makaleler
Yazarlar

Aysel Şahin Kaya 0000-0001-7234-4900

Filiz Dilek 0000-0002-0245-0713

Nura Arabacıoğlu 0000-0001-6118-3179

Yayımlanma Tarihi 11 Ekim 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 2022 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Şahin Kaya, A., Dilek, F., & Arabacıoğlu, N. (2022). Kronik Hastalığı Olmayan Seksen Yaş ve Üstü Kadınlarda Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi: Kalitatif Çalışma. Sosyal Bilimler Metinleri, 2022(2), 74-83. https://doi.org/10.56337/sbm.1095674
AMA Şahin Kaya A, Dilek F, Arabacıoğlu N. Kronik Hastalığı Olmayan Seksen Yaş ve Üstü Kadınlarda Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi: Kalitatif Çalışma. Sosyal Bilimler Metinleri. Ekim 2022;2022(2):74-83. doi:10.56337/sbm.1095674
Chicago Şahin Kaya, Aysel, Filiz Dilek, ve Nura Arabacıoğlu. “Kronik Hastalığı Olmayan Seksen Yaş Ve Üstü Kadınlarda Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi: Kalitatif Çalışma”. Sosyal Bilimler Metinleri 2022, sy. 2 (Ekim 2022): 74-83. https://doi.org/10.56337/sbm.1095674.
EndNote Şahin Kaya A, Dilek F, Arabacıoğlu N (01 Ekim 2022) Kronik Hastalığı Olmayan Seksen Yaş ve Üstü Kadınlarda Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi: Kalitatif Çalışma. Sosyal Bilimler Metinleri 2022 2 74–83.
IEEE A. Şahin Kaya, F. Dilek, ve N. Arabacıoğlu, “Kronik Hastalığı Olmayan Seksen Yaş ve Üstü Kadınlarda Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi: Kalitatif Çalışma”, Sosyal Bilimler Metinleri, c. 2022, sy. 2, ss. 74–83, 2022, doi: 10.56337/sbm.1095674.
ISNAD Şahin Kaya, Aysel vd. “Kronik Hastalığı Olmayan Seksen Yaş Ve Üstü Kadınlarda Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi: Kalitatif Çalışma”. Sosyal Bilimler Metinleri 2022/2 (Ekim 2022), 74-83. https://doi.org/10.56337/sbm.1095674.
JAMA Şahin Kaya A, Dilek F, Arabacıoğlu N. Kronik Hastalığı Olmayan Seksen Yaş ve Üstü Kadınlarda Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi: Kalitatif Çalışma. Sosyal Bilimler Metinleri. 2022;2022:74–83.
MLA Şahin Kaya, Aysel vd. “Kronik Hastalığı Olmayan Seksen Yaş Ve Üstü Kadınlarda Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi: Kalitatif Çalışma”. Sosyal Bilimler Metinleri, c. 2022, sy. 2, 2022, ss. 74-83, doi:10.56337/sbm.1095674.
Vancouver Şahin Kaya A, Dilek F, Arabacıoğlu N. Kronik Hastalığı Olmayan Seksen Yaş ve Üstü Kadınlarda Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi: Kalitatif Çalışma. Sosyal Bilimler Metinleri. 2022;2022(2):74-83.