ÜNİVERSİTE ÖĞRETİM ELEMANLARININ ZAMAN YÖNETİMİ ANLAYIŞLARININ İNCELENMESİ
Öz
Bu araştırmanın amacı üniversite öğretim elemanlarının zaman yönetimi anlayışlarının sportif etkinliklere katılma durumu, cinsiyet ve çalışma sürelerine göre incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini Dumlupınar Üniversitesinde çalışan (37 kadın ve 56 erkek) 93 akademisyen oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen 10 maddelik kişisel bilgi formu ile birlikte Britton ve Tesser (1991) tarafından geliştirilen, Türk kültürü için uyum çalışması Koçak ve Alay (2002) tarafından yapılan “Zaman Yönetimi Envanteri” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizleri bilgisayar ortamında “SPSS/WINDOWS” paket programı kullanılarak yapılmıştır. Tanımlayıcı istatistiklere ek olarak, akademisyenlerin zaman yönetimleri anlayışlarında ki anlamlı farklılıkların belirlenmesinde Mann Whitney U ve Kruskall Walliss H testleri uygulanmıştır. Sonuç olarak katılımcıların cinsiyetleri ile zaman yönetimleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmazken (p>0,05), katılımcıların görev sürelerine göre “zaman tutumları” alt boyutunda, spor yapma durumlarına göre ise “zaman planlaması ve zaman tutumları” alt boyutlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p<0,05).
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akgemici T, Çelik A, Aydoğan E, Akatay A. (2003). Zaman Yönetimi ve Yönetsel Zamanda Etkinlik, 1. Basım, Kalkan Matbaacılık, Ankara.
- Alay S, Koçak S. (2003). Üniversite Öğrencilerinin Zaman Yönetimleri İle Akademik Başarıları Arasındaki İlişki, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 35, 326-335.
- Ataman G. (2001). İşletme Yönetimi, Türkmen Kitapevi, İstanbul.
- Balıkçı Y. (1991). Zaman Yönetimi ve Yöneticiler Üzerinde Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
- Gümüşgül O. (2013). Avrupa Birliği’ne Üye Ülkelerde ve Türkiye’de Öğrenim Gören Üniversite Öğrencilerinin Zaman Yönetimi Anlayışlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kütahya.
- Gratton C, Jones I. (2010). Research Methods for Sport Studies, Second Edition, Routledge, London.
- Güzel Ü. (1999). İzmir’de Kimya Sektöründe Çalışan Büyük İşletmelerde Zaman Yönetimi Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
- Haskell WL. (1996). Physical Activity, Sport, and Health: Toward the Next Century, Research Quarterly For Exercise and Sport, 67(3), 37-47.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Kubilay Çimen
Bu kişi benim
Nurullah Emir Ekinci
Bu kişi benim
Betül Altınok
Bu kişi benim
Çetin Özdilek
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
20 Ekim 2017
Gönderilme Tarihi
20 Ekim 2017
Kabul Tarihi
11 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 2