Diyet posası, bitkisel yiyeceklerin yapısında bulunan suda çözünebilen ve çözünemeyen şeklinde
sınıflandırılan, insan sindirim enzimleri tarafından sindirilemeyen veya kısmen sindirilen besin bileşikleridir.
Başlıca diyet posası kaynakları kuru baklagiller, sert kabuklu meyveler, tahıllar, sebze ve
meyvelerdir. Günümüzde hızlıca hazırlanan ve hazır şekilde tüketilen yiyeceklerin fazlaca tercih edilmesi,
diyet posası içeren besin alımı azalmaktadır. Diyet posasının alımının azalması obezite, diyabet,
kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve bağırsak hastalıkları gibi çeşitli hastalıkların risk faktörlerini
arttırmaktadır. Diyet posasının fizyolojik özelliklerinden bazıları gastrik boşalmayı geciktirmek,
doygunluk hissi yaratmak, yemek yeme isteğini azaltmak, ince bağırsakta viskoziteyi arttırarak basit
karbonhidratların emilimini azaltmak ve kan glikozunu düşürücü etki göstermesidir. Ayrıca diyet posası,
bağırsaklarda emilen kolesterol miktarını da azaltmaktadır. Bazı kanser türlerine karşı koruyucu
olduğu da ileri sürülmektedir. Özellikle konstipasyonun beslenme tedavisinde kritik öneme sahip
olan diyet posasının her gün belirli miktarlarda alınması gerekir. Diyet posası alım miktarları yaş ve
cinsiyete göre değişkenlik göstermekle birlikte günlük 25-30 gram arasındadır. 50 gramın üzerinde
diyet posasının alımı önerilmemektedir. Beslenmede diyet posasının alım miktarlarına dikkat etmek
sağlığın korunması ve iyileştirilmesi açısından oldukça önemlidir.
Diyet Posası obezite diyabet kardiyovasküler hastalıklar kanser bağırsak hastalıkları
Dietary fiber is a food compound composed of water-soluble and insoluble parts of vegetal foods, which
are either not digested or partially digested by human digestive enzymes. Major dietary sources are
legumes, nuts, grains, vegetables and fruits. Today, the amount of food intake containing dietary fiber is
steadily decreasing as a large number of fast-prepared or ready-to-eat foods are consemed. Decreased
intake of dietary fiber enhances risk factors for a variety of diseases e.g. obesity, diabetes, cardiovascular
diseases, cancer and intestinal diseases. Some of the physiological characteristics of the dietary fiber
include delaying gastric emptying, creating a sense of satiety, reducing the sense of hunger, decreasing
the absorption of simple carbohydrates and reducing blood glucose. Dietary fiber also reduces the amount
of cholesterol absorbed in the intestines. It is believed that it protects the organism from some types of
cancer. Especially in the dietethical therapy of the constipation, dietary fibers are given in high amounts.
The intake of dietary fiber varies according to age and sex and is between 25-30 grams per day. It is not
recommended that the daily intake of dietary fiber supplements be over 50 grams per day. It is important
to be careful about the amount of the daily intake of dietary fibers in order to protect one’s health.
Dietary fiber obesity diabetes mellitus cardiovascular diseases cancer intestinal diseases
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme ve Diyetetik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 2 |