Yayın Politikası
Süleyman Demirel Üniversitesi İfade Dergisi yayın etiği konusunda COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve tavsiyelerini gözetmektedir.
1. Süleyman Demirel Üniversitesi İfade Dergisi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanan uluslararası hakemli bir e-dergidir.
2. Dergide halkla ilişkiler, reklamcılık, gazetecilik, görsel iletişim, radyo, sinema ve televizyon alanlarını kapsayan araştırma makaleleri, derlemeler ve kitap incelemeleri yayınlamaktadır.
3. Süleyman Demirel Üniversitesi İfade Dergisi, Türkçe ve İngilizce bilimsel makaleleri yayınlamaktadır.
4. Dergiye gönderilen makalelerin içeriği derginin amaç ve kapsamı ile uyumlu olmalıdır.
5. Etik standartlara uymayan makaleler değerlendirme sürecine dahil edilmemektedir.
6. Dergi kapsamında değerlendirilen bilimsel çalışmalarının yayını ve süreçlerinin yürütülmesi için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
7. Dergide daha önceden başka bir yerde yayınlamış, yayınlanmak için kabul almış ve başka bir yerde değerlendirmede olan çalışmalar kabul edilmemektedir. Bu konudaki sorumluluk yazara aittir.
8. Dergiye makale gönderen bir yazarın aynı yıl içerisinde birden fazla sayıda makalesi yayımlanamaz.
9. Dergiye gönderilen tüm çalışmalar formlar kısmında yer alan makale şablonuna uygun şekilde hazırlanmalıdır.
10. Özet bildiriler, yüksek lisans ve doktora tezlerinden üretilen yayınlar makale içerisinde belirtilmesi koşulu ile kabul edilmektedir.
11. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve makale ilk sayfasında verilmelidir. Etik kurul izin belgesini göndermeyen makaleler değerlendirmeye alınmadan reddedilecektir.
12. Makalelerde araştırmacıların katkı oranı beyanına, varsa destek ve teşekkür beyanına ve çatışma beyanına yer verilmelidir.
13. DergiPark ile intihal.net arasında yapılan iş birliği doğrultusunda makale başvurularında benzerlik raporu zorunludur. Makale gönderim adımlarında yazarlar bilgilendirilecek, dosya yükleme adımında benzerlik raporu hazırlanacak ve sonuç e-posta ile yazara bildirilecektir. Raporun sonucu açıklandığında yazar gönderim işlemini tamamlayabilecektir. Çalışmaların değerlendirilmeye alınabilmesi için intihal raporunun %20 ve altında olması gerekmektedir. Aynı çalışmadan yararlanma oranının ise en fazla %3 olması gerekmektedir. Benzerlik oranı bu oranların üzerinde olan çalışmalar ön değerlendirme sürecinde reddedilecektir.
14. Editörler tarafından yapılan ön değerlendirme sonucunda uygun bulunan makaleler yazar adları gizlenerek bilimsel açıdan değerlendirilmek üzere en az iki hakeme gönderilmektedir. Bu süreçte çift kör hakem politikası uygulanmaktadır. Hakemlerin ve yazarın kimlikleri değerlendirme süreci boyunca birbirinden gizlenir.
15. Hakem raporlarının ikisi de olumlu olduğu takdirde yazı dergide yayınlanır. Hakem raporlarından biri olumlu diğeri olumsuz olduğunda ise yazı üçüncü bir hakeme gönderilir. Yazarlar hakemlerin eleştiri, öneri ve düzeltme taleplerini dikkate almakla yükümlüdürler.
16. Yukarıda sayılan yayın ilkelerine uygun olmayan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.
Hakemlerin Etik Sorumlukları
1. Kendisine gönderilen makalenin konusunu ve içeriğini değerlendirme noktasında uygun nitelikleri olmayan hakemler durumu editöre bildirmeli ve makaleyi değerlendirmemelidir.
2. Değerlendirme sürecinde çift kör hakem politikası uygulanmaktadır. Hakemlerin ve yazarın kimlikleri değerlendirme süreci boyunca birbirinden gizlenir.
3. Hakemler makalelerin yazarları ile hiçbir durumda iletişime geçmemelidirler.
4. Tüm değerlendirmeler objektif bir biçimde yapılmalıdır.
5. Hakemler değerlendirmesini kabul ettikleri makaleyi 20 gün içerisinde değerlendirmelidirler.
Yazarların Etik Sorumlulukları
1. Dergiye gönderilen makalelerin içeriği derginin amaç ve kapsamı ile uyumlu olmalıdır.
2. Etik standartlara uymayan makaleler değerlendirme sürecine dahil edilmemektedir. Bilimsel makalelerin etik standartlara uyması yazarların sorumluluğundadır.
3. Yazarlar çalışmalarını yayın ilkelerine uygun şekilde hazırlamakla yükümlüdürler.
4. Özet bildiriler, yüksek lisans ve doktora tezlerinden üretilen yayınlar makale içerisinde belirtilmesi koşulu ile kabul edilmektedir.
5. Dergide daha önceden başka bir yerde yayınlamış, yayınlanmak için kabul almış ve başka bir yerde değerlendirmede olan çalışmalar kabul edilmemektedir. Bu konudaki sorumluluk yazara aittir.
6. Yazarların gönderdikleri makalelerde kullanmış oldukları tüm kaynaklara kaynakça kısmında yer vermesi gerekmektedir.
7. Yazarlar dergiye gönderdikleri çalışmaları derginin yazım şablonuna uygun olarak hazırlamalıdır. Şablona uymadığı tespit edilen yazarlara makale düzeltilmesi için yeniden gönderilir.
8. Yazarlar, telif hakkı anlaşması formunu çalışmalarını dergiye gönderdikleri sırada sisteme yüklemelidirler.
9. DergiPark ile intihal.net arasında yapılan iş birliği doğrultusunda makale başvurularında benzerlik raporu zorunludur. Makale gönderim adımlarında yazarlar bilgilendirilecek, dosya yükleme adımında benzerlik raporu hazırlanacak ve sonuç e-posta ile yazara bildirilecektir. Raporun sonucu açıklandığında yazar gönderim işlemini tamamlayabilecektir. Çalışmaların değerlendirilmeye alınabilmesi için intihal raporunun %20 ve altında olması gerekmektedir. Aynı çalışmadan yararlanma oranının ise en fazla %3 olması gerekmektedir. Benzerlik oranı bu oranların üzerinde olan çalışmalar ön değerlendirme sürecinde reddedilecektir.
10. Benzerlik raporları yazarlar tarafından sisteme yüklenmelidir.
11. Dergimize gönderilen çalışmaların değerlendirilmeye alınabilmesi için aşağıdaki durumlar dahilinde etik kurul izni alması gerekmektedir:
* Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme gibi veri toplama teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma.
12. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve makale ilk sayfasında verilmelidir. Etik kurul izin belgesini göndermeyen makaleler değerlendirmeye alınmadan reddedilecektir.
13. Etik Kurul onayı gerektirmeyen çalışmaların bunu beyan eden ıslak imzalı bir dilekçeyi sisteme yüklemeleri zorunludur.
14. Makalelerde araştırmacıların katkı oranı beyanına, varsa destek ve teşekkür beyanına ve çatışma beyanına yer verilmelidir.
15. Yazarlar hakemlerin eleştiri, öneri ve düzeltme taleplerini dikkate almakla yükümlüdürler.
Editör, Alan Editörleri ve Editör Yardımcılarının Etik Sorumlulukları
1. Editör ve editör yardımcıları makalelerin dergiye gönderildiği ve yayınlandığı aşamaya kadar tüm süreçler ile ilgilenirler.
2. Editör, alan editörleri ve editör yardımcıları dergiye gönderilen çalışmaların yayın ilkelerine uygunluğunu incelemekle yükümlüdürler.
3. Dergiye gönderilen her makale dergi editörü, alan editörleri ve editör yardımcıları tarafından amaç, kapsam, yazım kuralları ve intihal oranları bakımından değerlendirilir.
4. Makaleler hakemlerin uzmanlık alanları dikkate alınarak alan editörleri tarafından hakemlere değerlendirilmek üzere gönderilir.
5. Editör, alan editörleri ve editör yardımcıları tarafından yapılan ön değerlendirme sonucunda uygun bulunan makaleler yazar adları gizlenerek bilimsel açıdan değerlendirilmek üzere en az iki hakeme gönderilir. Bu süreçte çift kör hakem politikası uygulanmaktadır. Hakemlerin ve yazarın kimlikleri değerlendirme süreci boyunca birbirinden gizlenmektedir.
6. Değerlendirilmek üzere hakemlere gönderilen çalışmalarda, hakemlerin ikisi de olumlu sonuç bildirdiğinde derginin ilgili sayısında yayınlanmaktadır. Bir hakem olumlu, bir hakem ise olumsuz sonuç bildirdiğinde çalışma üçüncü bir hakeme iletilmektedir. Üçüncü hakemin değerlendirmesine göre çalışma kabul veya reddedilir.