BibTex RIS Kaynak Göster

The relationship between file conductivity and Root ZX electronic apex locator accuracy

Yıl 2012, Cilt: 3 Sayı: 3, 114 - 118, 06.01.2013

Öz

Objective: The aim of this study was to determine the relationship between the accuracy of the Root ZX apex locator and conductivity of hand files.

Material & Method: A group of 47, extracted maxillary anterior teeth were used. Each tooth was mounted in an alginate model so that an electronic apex locator could be used to measure canal length with four different hand ISO 15 K-file groups. All file groups were tested for electrical conductivity using the four-point probe method (n=188). The relationship between the accuracy of Root ZX and electrical conductivity of the files was analysed with Kruskal Wallis at a significance level of 0.05.

Results: Whilst 34% of samples were short of the control working length, the highest conductivity values were obtained in Group 2 (p < 0.05).

Conclusion: For the conductivity results, there was correlation between accuracy of the Root ZX apex locator and the conductivity of hand files. However clinical trials that involve further apex locators and files of observations are needed.

Keywords: Electrical Conductivity, Nickel-Titanium Alloy, Stainless Steel.

Eğe iletkenliği ile Root ZX elektronik apeks bulucu doğruluğunun ilişkisi

Yıl 2012, Cilt: 3 Sayı: 3, 114 - 118, 06.01.2013

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı el eğelerinin iletkenliği ile Root ZX elektronik apeks bulucu doğruluğunun ilişkisini tespit etmektir.

Gereç ve Yöntem: 47 adet çekilmiş üst çene ön diş çalışıldı. Her bir diş, bir aljinat modele gömülerek, elektronik apeks bulucu ile 4 farklı ISO 15 K tipi eğe kullanılarak dişlerin çalışma boyları ölçüldü. Bütün eğe grupları elektrik iletkenlikleri açısından dört nokta tekniği ile test edildi (n=188). Eğe iletkenliği ile Root ZX elektronik apeks bulucu doğruluğunun ilişkisi 0.05 önem düzeyinde Kruskal Wallis ile analiz edildi.

Bulgular: Grup 2 ye ait örneklerin %34'ünde kontrol grubuna göre daha kısa olarak çalışma boyu ölçümü yapılırken, en yüksek iletkenlik değeri elde edildi.

Sonuç: İletkenlik bulgularına göre, Root ZX apeks bulucunun doğruluğu ve el eğelerinin elektrik iletkenliği arasında bir korelasyon bulunmaktadır. Ancak daha farklı apeks bulucular ve eğeleri içeren klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.

Ahahtar Kelimeler: Elektrik iletkenliği, Nikel-Titanyum alaşım, Paslanmaz çelik.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Murat Maden

Gül Çelik Ünal Bu kişi benim

Ekim Orhan

Ahmet Savgat Bu kişi benim

Ayşegül Uygun Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 6 Ocak 2013
Gönderilme Tarihi 4 Temmuz 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

Vancouver Maden M, Çelik Ünal G, Orhan E, Savgat A, Uygun A. The relationship between file conductivity and Root ZX electronic apex locator accuracy. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2013;3(3):114-8.

SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.