BibTex RIS Kaynak Göster

Hastanelerde Teknik Verimlilik Analizi: Kamu Hastane Birliklerinde Bir Uygulama

Yıl 2016, Cilt: 7 Sayı: 2, 9 - 16, 23.08.2016

Öz

Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Kamu Hastane Birlikleri (KHB)'nin teknik verimliliklerini analiz etmektir. Ayrıca elde edilen bulgulardan yararlanılarak, verimli olan ve olmayan KHB tespit edilecek, verimli olmayan KHB için potansiyel iyileştirme önerileri geliştirilmektir.
Materyal -Metot: KHB'nin teknik verimlilik düzeyini belirleme yöntemi olarak Veri Zarflama Analizi (VZA) tekniği kullanılmıştır. VZA analizinde CCR ve BCC modeline göre KHB değerlendirilmiştir. Teknik verimlilik ölçüm modeli altı çıktıdan (muayene sayısı, yatan hasta sayısı, A grubu ameliyat sayısı, B grubu ameliyat sayısı, C grubu ameliyat sayısı, normal doğum sayısı) ve üç girdiden (uzman hekim sayısı, pratisyen hekim sayısı, yatak sayısı ) oluşmaktadır. Araştırmada girdi ve çıktı değişkenlerinin analizi “Banxia Frontier Analyst” program ile gerçekleştirilmiştir.
Bulgular:Yapılan analiz sonucunda, araştırma kapsamındaki KHB'nin yaklaşık %31'i verimli, %69 ise verimsiz faaliyet gösterdiği saptanmıştır. Bu araştırma sonucunda KHB'nin verimlilik ortalaması %90.95(CCR) ile 93,56 (BCC) olarak hesaplanmıştır.
Tartışma:Hastaneler bir ülkenin sağlık harcamalarının %50'sinden fazlasını tüketmektedirler. Hastanelerin çok büyük kaynak tüketmesi, sağlık sisteminin verimliliğini güçlü bir şekilde etkilemektedir. Bu nedenle hastaneler etkin ve verimli bir şekilde yönetilmelidir.
Anahtar Kelimeler: Hastane, Teknik Verimlilik, Veri Zarflama Analizi, Kamu Hastane Birlikleri

Yıl 2016, Cilt: 7 Sayı: 2, 9 - 16, 23.08.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Vahit Yiğit

Yayımlanma Tarihi 23 Ağustos 2016
Gönderilme Tarihi 12 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Yiğit V. Hastanelerde Teknik Verimlilik Analizi: Kamu Hastane Birliklerinde Bir Uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2016;7(2):9-16.

SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.