Temporomandibular eklem bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan görüntüleme yöntemleri

Cilt: 7 Sayı: 2 23 Ağustos 2016
PDF İndir
TR

Temporomandibular eklem bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan görüntüleme yöntemleri

Öz

Temporomandibular Eklem (TME), çiğneme, yutkunma ve konuşma işlevlerinde görev yapan, vücudun en karmaşık eklemlerinden biridir. Temporomandibular bozukluk çiğneme kasları ve/veya TME'i etkileyen bir seri klinik problemi anlatan bir terimdir. TME bozukluklarının teşhisinde anamnez ve klinik muayene sonuçları radyolojik bulgularla bir arada değerlendirilmelidir. TME bozukluklarının teşhisi, tedavi planlaması ve hasta takibinde radyasyon dozu, teşhise ve tedavi planına katkısı, kolay uygulanabilirliği, maliyeti gibi faktörler bir arada değerlendirilerek görüntüleme yöntemi seçilmelidir. Bu yazıda, TME'i oluşturan kemik yapı, disk, ligament ve kasların değerlendirilmesinde kullanılan görüntülenme yöntemlerinden panoramik, transkranial, transfaringeal, transorbital, transmaksiller, submentoverteks grafiler, konvansiyonel tomografi, bilgisayarlı tomografi, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, sintigrafi, artrografi, manyetik rezonans görüntüleme ve ultrasonografi yöntemleri incelenmekte ve uygun görüntüleme yönteminin seçimi konusunda bilgi verilmektedir.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

23 Ağustos 2016

Gönderilme Tarihi

13 Nisan 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yıldırım, D., & Alkış, Ü. (2016). Temporomandibular eklem bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan görüntüleme yöntemleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(2), 51-57. https://izlik.org/JA88AK95FR
AMA
1.Yıldırım D, Alkış Ü. Temporomandibular eklem bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan görüntüleme yöntemleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2016;7(2):51-57. https://izlik.org/JA88AK95FR
Chicago
Yıldırım, Derya, ve Ümmügülsüm Alkış. 2016. “Temporomandibular eklem bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan görüntüleme yöntemleri”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 7 (2): 51-57. https://izlik.org/JA88AK95FR.
EndNote
Yıldırım D, Alkış Ü (01 Ağustos 2016) Temporomandibular eklem bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan görüntüleme yöntemleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 7 2 51–57.
IEEE
[1]D. Yıldırım ve Ü. Alkış, “Temporomandibular eklem bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan görüntüleme yöntemleri”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 7, sy 2, ss. 51–57, Ağu. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88AK95FR
ISNAD
Yıldırım, Derya - Alkış, Ümmügülsüm. “Temporomandibular eklem bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan görüntüleme yöntemleri”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 7/2 (01 Ağustos 2016): 51-57. https://izlik.org/JA88AK95FR.
JAMA
1.Yıldırım D, Alkış Ü. Temporomandibular eklem bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan görüntüleme yöntemleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2016;7:51–57.
MLA
Yıldırım, Derya, ve Ümmügülsüm Alkış. “Temporomandibular eklem bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan görüntüleme yöntemleri”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 7, sy 2, Ağustos 2016, ss. 51-57, https://izlik.org/JA88AK95FR.
Vancouver
1.Derya Yıldırım, Ümmügülsüm Alkış. Temporomandibular eklem bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan görüntüleme yöntemleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Ağustos 2016;7(2):51-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88AK95FR

CC

Creative Commons Attribution 4.0 International License

Atıf gereklidir, ticari olmayan amaçlarla kullanılabilir ve değişiklik yapılarak türev eser üretilemez.