BibTex RIS Kaynak Göster

Jinekolojik Kanserin Cinsel Yaşam Üzerindeki Etkileri

Yıl 2016, Cilt: 7 Sayı: 3, 31 - 38, 03.01.2017

Öz

Amaç: Jinekolojik kanser tedavisi gören kadınların cinsel yaşamla ilgili yaşadığı değişiklikleri belirlenek ve yaşadığı değişiklikliklerin cinsellik üzerindeki etkilerini tanımlamaktır.
Yöntem ve Gereç: Bu çalışma İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda, endometriyum, over ve serviks kanseri tanısı konulmuş ve kanser tedavisi için cerrahi operasyon geçirmiş 20 kadının cinsel yaşam üzerindeki değişiklikleri belirlemek amacıyla fenomenolojik yöntemin kullanıldığı nitel bir çalışma olarak planlanmıştır. Çalışmaya dahil edilecek kadınlar arşiv taraması sonucu, amaçlı örneklem yöntemiyle seçildi. Veriler araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan tanıtıcı bilgi formu ve kadınların kanser tedavisi sonrası cinsel yaşamındaki değişiklikleri sorgulayan açık uçlu sorulardan oluşan görüşme formu kullanılarak, yüz yüze görüşülerek dolduruldu. Elde edilen veriler kodlanarak, içerik analizi yöntemiyle konuyla ilişkili temalar oluşturuldu.
Bulgular: Olguların yaşları 29 ila 62 yaş arasında değişiyordu (median: 47,70±10,12). Çalışmaya katılan kadınların 10’u over, 8’i endometrium ve 2’si serviks kanseriydi. Olguların 16’sı total abdominal histerektomi ve bileteral salphingo ooferektomi (TAH+BSO), 1’i total abdominal histerektomi (TAH) ve 3’ü radikal histerektomi operasyonları geçirmişti.
Çalışmada ameliyat ve cerrahi menopoz sonrası kadınlarda menopozal semptomların yanı sıra beden imgesi değişiklikleri ve eşlerin cinsel yaşamına ilişkin olumsuz etkilerini ortaya koyan temalarda belirlendi. Çalışmaya katılan kadınlar kanser tedavisi sonrası en sık yaşadıkları şikayetlerden biri üreme kaybının olması (n:11) diğeri ise cinsel işlevlerini devam ettirememe (n:16) olarak belirttiler.
Sonuç: Kadınların jinekolojik kanser tedavisi ile birlikte organ kaybı yaşanması, tedaviye bağlı ani ve erken yaşta menopoza girmek cinsel yaşamla igili sorunları daha şiddetli ve karmaşık hale getirmektedir.

Anahtar kelimeler: Jinekolojik kanser, Cerrahi Menopoz, Cinsellik

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Çiğdem Bilge

Meltem Mecdi Kaydırak Bu kişi benim

Ergül Aslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 3 Ocak 2017
Gönderilme Tarihi 31 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

Vancouver Bilge Ç, Kaydırak MM, Aslan E. Jinekolojik Kanserin Cinsel Yaşam Üzerindeki Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017;7(3):31-8.

SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.