Araştırma Makalesi

Bireylerin Termal Turizm Farkındalığının İncelenmesi

Cilt: 4 Sayı: 2 31 Aralık 2022
PDF İndir

Bireylerin Termal Turizm Farkındalığının İncelenmesi

Öz

Bu çalışmanın amacı bireylerin termal turizme yönelik farkındalık düzeylerinin belirlenerek, termal turizm farkındalığı düzeylerinin çeşitli demografik değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırma tanımlayıcı nitelikte bir araştırmadır ve genel tarama modeliyle tasarlanmıştır. Araştırmanın evreni, Isparta’da ikamet eden 18 yaş ve üzeri bireylerden oluşmaktadır. Örnekleme kolayda örnekleme yolu ile 385 katılımcıdan veri elde edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Termal Turizm Farkındalığı Anketi” kullanılmıştır. Elde edilen veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS 22.0) paket programı vasıtasıyla analiz edilmiştir. Verilere Açımlayıcı Faktör Analizi, independent t test, ANOVA ve korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırtma sonucunda bireylerin termal turizm farkındalıklarının orta düzeyin üzerinde olduğu bulunmuştur. Bu durum bireylerin termal tesis kullanımının, tesis özelliklerinin, sağlık personeli bulundurmanın ve hijyenin önemi konusunda yeterince hassas davranmadıkları ve bu konulara yönelik yüksek bilinç düzeyine sahip olmadıklarını göstermektedir. Ayrıca bireylerin termal turizm farkındalık düzeylerinin kullanım, sağlık personeli ve hijyen boyutlarında kadınlarda erkeklere göre daha yüksek olduğu, kullanım boyutunda farkındalık düzeyi 31-45 yaş arası bireylerde diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğu, yine bu yaş grubu sağlık personeli boyutunda farkındalığın diğer gruplara göre yüksek olduğu, ilköğretim eğitim düzeyine sahip bireylerin kullanım farkındalığının diğer eğitim düzeyi gruplara göre düşük olduğu, lise eğitim düzeyine sahip bireylerin tesis farkındalığının diğer eğitim gruplarına göre yüksek olduğu, sağlık çalışanlarının kullanım farkındalığının diğer meslek gruplarına göre yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlara ek olarak bekarların tesisle ve sağlık personeli ile ilgili farkındalıklarının evlilere göre daha yüksek olduğu, hijyen boyutunda ise farkındalığın evlilerde bekarlara göre daha yüksek olduğu sonucuna da ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acar, N., & Turan, A. (2016). Sağlık Çalışanların Sağlık Turizmi Farkındalığı Üzerine Bir Araştırma: Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çalışanları Örneği. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve Bilimler Dergisi, 17(1), 17–36.
  2. Çontu, M. (2006). Alternatif Turizm Çeşitleri ve Kızıcahamam Termal Turizmi Örneği. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi. Doğanay, H. (2001). Türkiye Turizm Coğrafyası. Çizgi Kitapevi.
  3. Erdoğan, E., & Aklanoğlu, F. (2008). Termal Turizm ve Afyon-Gazlıgöl Örneği. E- Journal of New World Sciences Academy, 3(1), 83–92.
  4. Erfurt, P. (2010). The Importance of Natural Geothermal Resources in Tourism.
  5. Kanat, T. (2019). Aromaterapi. Journal of Biotechnology and Strategic Health Research, 3, 67–73. https://doi.org/10.34084/bshr.548407
  6. Martin, Y., & Kıngır, S. (2017). Dünyada ve Türkiye’de Termal Turizm, Türkiye’deki Kaplıcalar, Termal Oteller ve Termal Tatik Köyleri Üzerine Bir İnceleme. Uluslararası Batı Asya Turizm Kongresi Bildireler Kitabı, 557–574.
  7. MTA Genel Müdürlüğü. (2021). https://www.mta.gov.tr/v3.0/hizmetler/jeotermal-harita (Erişim Tarihi: 08.01.2021)
  8. Nikoli, G., & Lazakidou, A. (2019). A review of thermal tourism in Europe and Greece. Tourism, 67(3), 318–322.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ekonomi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

20 Temmuz 2022

Kabul Tarihi

28 Aralık 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yılmaz, N., Sarı, B., & Özkan, H. (2022). Bireylerin Termal Turizm Farkındalığının İncelenmesi. SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi, 4(2), 97-118. https://izlik.org/JA85DA75DG
AMA
1.Yılmaz N, Sarı B, Özkan H. Bireylerin Termal Turizm Farkındalığının İncelenmesi. SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi. 2022;4(2):97-118. https://izlik.org/JA85DA75DG
Chicago
Yılmaz, Necla, Betül Sarı, ve Halil Özkan. 2022. “Bireylerin Termal Turizm Farkındalığının İncelenmesi”. SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi 4 (2): 97-118. https://izlik.org/JA85DA75DG.
EndNote
Yılmaz N, Sarı B, Özkan H (01 Aralık 2022) Bireylerin Termal Turizm Farkındalığının İncelenmesi. SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi 4 2 97–118.
IEEE
[1]N. Yılmaz, B. Sarı, ve H. Özkan, “Bireylerin Termal Turizm Farkındalığının İncelenmesi”, SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi, c. 4, sy 2, ss. 97–118, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85DA75DG
ISNAD
Yılmaz, Necla - Sarı, Betül - Özkan, Halil. “Bireylerin Termal Turizm Farkındalığının İncelenmesi”. SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi 4/2 (01 Aralık 2022): 97-118. https://izlik.org/JA85DA75DG.
JAMA
1.Yılmaz N, Sarı B, Özkan H. Bireylerin Termal Turizm Farkındalığının İncelenmesi. SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi. 2022;4:97–118.
MLA
Yılmaz, Necla, vd. “Bireylerin Termal Turizm Farkındalığının İncelenmesi”. SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi, c. 4, sy 2, Aralık 2022, ss. 97-118, https://izlik.org/JA85DA75DG.
Vancouver
1.Necla Yılmaz, Betül Sarı, Halil Özkan. Bireylerin Termal Turizm Farkındalığının İncelenmesi. SDÜ Sağlık Yönetimi Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2022;4(2):97-118. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85DA75DG


CC LİCENSE

Creative Commons Lisansı

Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.