BibTex RIS Kaynak Göster

BÖBREK NAKLİ BEKLEME LİSTESİNDEKİ HASTALARDA ANTİ-HLA ANTİKORLARININ TANIMLANMASI

Yıl 2017, Cilt: 24 Sayı: 2, 0 - 0, 30.06.2017

Öz

Amaç: Kronik böbrek yetmezliğinin kesin tedavisinin böbrek nakli olduğu bilinmektedir. Bu yüzden böbrek nakil bekleme listesindeki hastaların nakil şansını düşüren veya nakil sonrası rejeksiyona sebep olabilen anti-HLA antikorlarının profillerinin çok iyi belirlenmesi gerekmektedir. Anti-HLA antikorlarının panel reaktif tarama ve tanımlama testlerinin sonuçlarına göre uygun donör seçilebilmekte, yüksek oranda duyarlılaşmış hastaların bile nakil şansı arttırılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, panel reaktif sınıf I ve sınıf II antikor tarama test sonuçları pozitif olan kronik böbrek yetmezliği tanısı konulan hastaların antikorlarını tanımlayarak profillerini ortaya koymaktadır.
Gereç ve Yöntemler: Kronik böbrek yetmezliği tanısı ile laboratuvarımıza başvuran ve panel reaktif antikor tarama test sonuçları pozitif çıkan 150 hastanın serum örnekleri antikor tiplerinin tanımlanması için kullanıldı. 54 hasta yüksek oranda duyarlılaşmış olarak değerlendirildi. 96 hastanın antikor profilleri Luminex’e dayalı yöntemle tanımlandı. Lifecodes CI/II ID Kitleri kullanıldı ve çalışma prosedürü firmanın talimatlarına göre gerçekleştirildi.
Bulgular: En fazla tespit edilen sınıf I anti-HLA antikorları A2 (%11,6), B7 (%5,2), sınıf II anti-HLA antikorları ise DR4 ve DR7 (%9,9) olduğu belirlendi. Ayrıca kadınlarda en çok DR4 (%12,4), erkeklerde ise DR11 (%9,7) tespit edildi. Hem kadın hem de erkek hastalarda en sık tespit edilen sınıf I antikoru ise A2 olarak tanımlandı (sırasıyla %11,5 ve %12,9).
Sonuç: Elde edilen sonuçlar, toplumdaki antijen frekanslarıyla ilgili çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırıldığında, birbirilerine paralel olduğu belirlendi. Fakat çalışmamızda yüksek oranda tanımlanan bazı antikorların (A33, A68, B7, DR9, DR10, DR8, DR17, DQ9, DR1) toplumda nadir görülen antijenlere karşı geliştirildiği tespit edildi. Bu HLA antijenlerinin diğerlerine göre daha antijenik olabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünmekteyiz.

Yıl 2017, Cilt: 24 Sayı: 2, 0 - 0, 30.06.2017

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mustafa Soyöz

Tülay Kılıçaslan Ayna

Burcu Çerçi Gürbüz Bu kişi benim

Derya Güleç Bu kişi benim

Murat Kılıçoğlu Bu kişi benim

Ceren Yüksel Bu kişi benim

İbrahim Pirim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2017
Gönderilme Tarihi 27 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 24 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Soyöz M, Kılıçaslan Ayna T, Çerçi Gürbüz B, Güleç D, Kılıçoğlu M, Yüksel C, Pirim İ. BÖBREK NAKLİ BEKLEME LİSTESİNDEKİ HASTALARDA ANTİ-HLA ANTİKORLARININ TANIMLANMASI. SDÜ Tıp Fak Derg. 2017;24(2).

                                                                                         14791


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.