EN
TR
Lisansüstü Öğrencilerinin Müze Ziyaretine İlişkin Görüşleri: İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi (İBTTM)
Öz
Bu araştırmada lisansüstü öğrencilerinin İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesine (İBTTM) düzenlenen ziyarete ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması modeli tercih edilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı olarak kabul edilen 2019’da bir devlet üniversitenin Rektörlüğü tarafından düzenlenen İBTTM gezisine katılan ve farklı alanlarda lisansüstü öğrenim gören 11 gönüllü öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından hazırlanan, uzman görüşü alınan 14 açık uçlu sorudan oluşan görüş formu ve WhatsApp üzerinden yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmış olup içerik analiziyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulardan müzede birçok alana yönelik eserler olduğu, bu eserlerin geçmiş dönemlerdeki İslam bilim ve teknolojisini yansıttığı, günümüzde karşılığı olan eserler barındırdığı, etkileyici gücünün olduğu, ilham verebilecek niteliğe sahip eserlerin olduğu, hemen herkesin ziyaret etmesi ve eğitim amaçlı kullanılması gereken bir mekân olduğu söylenebilir. Bu bağlamda müzenin tanıtımının iyi yapılması, öğretmen ve öğrencileri müzeyi yerinde veya sanal ortamda ziyaret etmeleri için teşvik edilmesi, farklı disiplinlerde eserler barındırdığı için mekân dışı öğrenme ortamı olarak müzeden aktif şekilde yararlanılması önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Etik Beyan
Etik kurul adı: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu
Etik kurul karar tarihi: 28/02/2020; Etik kurul belgesi sayı numarası: 2020/100
Kaynakça
- Akman, B. (2019). Okul öncesi öğretmenlerinin müze eğitimine ilişkin görüşleri. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 97-115.
- Aktekin, S. (2008). Müze uzmanlarının okulların eğitim amaçlı müze ziyaretlerine ilişkin görüşleri. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 103-111.
- Arslan, E. (2022). Nitel araştırmalarda geçerlilik ve güvenilirlik. Pamukkale üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 51(Özel Sayı 1), Ö395-Ö407.
- Atagök, T. (1999). Yeniden müzeciliği düşünmek. Yıldız Teknik Üniversitesi Basım Yayın Merkezi.
- Atasoy, S. (1984). Müzecilikten yansımalar. Anka.
- Aydoğan, S. (2020). Müzelerin eğitimde kullanılmasına yönelik ortaokul öğretmenlerinin tutumları ve yeterlilik algılarının incelenmesi. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Marmara Üniversitesi.
- Başkale, H. (2016). Nitel araştırmalarda geçerlik, güvenirlik ve örneklem büyüklüğünün belirlenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 9(1), 23-28.
- Bozdoğan, A. E. (2008). Fen bilgisi öğretmen adaylarının bilim merkezlerini fen öğretimi açısından değerlendirmesi: Feza Gürsey Bilim Merkezi örneği. Eğitim Fakültesi Dergisi, 21(1), 19-41.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Eğitim Üzerine Çalışmalar (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
26 Aralık 2025
Gönderilme Tarihi
15 Nisan 2025
Kabul Tarihi
18 Kasım 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 5 Sayı: 2