Çalışmanın amacı, sporcuların sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları ile mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Mevcut çalışmaya amatör ve profesyonel düzeyde sporcu olan toplam 333 birey katılım göstermiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Tekkurşun Demir ve Cicioğlu (2019) tarafından geliştirilen “Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği” ile Hills ve Argyle (2002) tarafından geliştirilen, Doğan ve Akıncı Çötok (2011) tarafından Türkçe’ye uyarlanan “Oxford Mutluluk Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde istatistiksel yöntem olarak bağımsız gruplar için t testi ve korelasyon testi kullanılmıştır. Çalışmada veriler öncelikle normallik testleri ile sınanmıştır. Yapılan analizler verilerin normal bir dağılıma sahip olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumun, amatör ve profesyonel sporcular arasında anlamlı farklılıklar yarattığı tespit edilmiştir. Ayrıca, sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ile mutluluk arasında düşük düzeyde pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor Hekimliği |
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ağustos 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2 |
Journal of Sports Education © 2017 by Ibrahim Erdemir is licensed under CC BY 4.0