1. Makaleler, dergi makale şablonu kullanılarak “MS Office Word (*.doc, *.docx)” formatında olmalıdır. Kaynakça ve tablolar dâhil olmak üzere dergi formatında 30 sayfayı geçmemelidir.
2. Yazı Alanı: Kağıt türü olarak A4 seçilmeli ve sayfa düzeni; “üst: 2 cm”, “alt: 2 cm”, “sağ: 1,5 cm”, “sol: 2 cm”, “girinti sol: 0 cm”, “girinti sağ: 0 cm”, “özel: yok” şeklinde düzenlenmelidir.
3. Ana Başlık: Makale ana başlığı kalın (bold), sola yaslı (girintisiz) ve 15 punto şeklinde düzenlenmelidir. Kullanılan kelimelerin ilk harfleri büyük, diğer harfleri ise küçük olmalıdır. Türkçe başlığın altına İngilizce başlık yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce başlıklar arasına satır boşluğu bırakılmadan, paragraftan önce ve sonra 6 nk boşluk bırakılmalıdır. İngilizce başlık italik, sola yaslı ve 12 punto olarak yazılmalıdır.
4. Yazar Bilgileri: İngilizce başlıktan sonra satır boşluğu bırakmadan, yazarın Ad ve SOYADI sola dayalı bir şekilde, kalın ve 10 punto olarak yazılmalıdır. Bir alt satıra ise yazar bilgileri (akademik unvan, görev yaptığı kurum ve e-posta adresi) sola dayalı, italik ve 10 punto olarak yazılmalıdır. Birden fazla yazar olması halinde diğer yazarlar da benzer şekilde alt alta eklenmelidir.
5. Ana Bölümler: Makale metni “ÖZET”, “ABSTRACT”, “GİRİŞ”, Metin, “SONUÇ” ve “KAYNAKÇA” bölümlerine ayrılmış olmalıdır. Ana bölümler 11 punto, kalın, büyük harflerle ve sola dayalı olarak yazılmalıdır. Kaynakça hariç tüm ana başlıklar 1’den başlayarak sırasıyla numaralandırılmalıdır.
6. Özet ve Anahtar Kelimeler: Türkçe ve İngilizce özetler en fazla 250 kelimeden oluşmalı ve alıntı içermemelidir. Özet sonunda ise en az 3 en fazla 5 adet anahtar kelimeye yer verilmelidir. Bu kısımların başlıkları olan “ÖZET” ve “ABSTRACT” kelimeleri büyük harflerle, kalın, önce ve sonrası için “6 nk” paragraf boşlukları olacak şekilde yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce özet bölümleri başlıklarıyla birlikte 3,5 paragraf girintisi ile iki yana yaslı olarak, 9 punto ile hazırlanmalıdır.
7. Bölüm Başlıkları: Başlık numaralarında, sayılar Girişten itibaren verilmelidir. Başlık ve alt başlıklar numaralanmalıdır. Bölüm başlıklarının tümü ilk satır ayarlamasında ve aşağıdaki gibi olmalıdır:
1. BAŞLIK (Harflerin tümü büyük ve kalın - 11 punto)
1.1. Başlık (Kelimeler iki yana yaslı, kalın ve yalnızca ilk harfleri büyük - 11 punto)
1.1.1. Başlık (Kelimeler iki yana yaslı, kalın ve yalnızca ilk harfleri büyük - 11 punto)
8. Metin: Metin içi yazı boyutu 11 punto ve “Times New Roman” karakteri ile tek satır aralığı kullanılarak yazılmalıdır. Paragraflar arasında önce ve sonra 6nk boşluk bırakılmalıdır. Metin Türk Dil Kurumu yazım ve imla kurallarına uygun olmalıdır. Metin yazımında kullanılan dilin açık, anlaşılır ve akıcı olması gerekir. Ayrıca cinsiyetçilik, ırkçılık, ön yargı ve ayrımcılık içeren bir dil kullanımından kaçınılmalıdır.
9. Tablo ve Şekiller: Makale içindeki tüm tablo ve şekiller metnin uygun yerlerinde sayfaya ortalı olarak gösterilmelidir. Her tablo ve şekle kalın yazı tipinde ardışık sıra numarası (Tablo 1., Tablo 2., Şekil 1., Şekil 2.) ve normal yazı tipinde bir başlık verilmelidir. Başlık; tablo ve şeklin üstünde, sayfaya ortalı, yalnızca kelimelerin baş harfleri büyük olacak şekilde, 10 punto olarak, paragraftan önce ve sonra ise 6nk boşluk bırakılarak hazırlanmalıdır. Tablo ve şekil içindeki metin Times New Roman karakteri ile 8-11 punto aralığında ve tek satır olmalıdır. Kaynak gösterimi ise tablo veya şeklin altında olmalıdır. Grafik, çizelge, harita, çizim ve fotoğraf gibi tüm görseller “Şekil” olarak nitelendirilmelidir.
10. Metin İçi Kaynak Gösterimi: Metinde yapılan alıntılarda kaynak gösterme ilkelerine (bilimsel atıf kurallarına) uyulması zorunludur. Bu konudaki her türlü sorumluluk yazara/yazarlara aittir. Atıflar APA 7 stiline uygun olarak yapılmalıdır. Metin içi kaynak gösterim örnekleri aşağıdaki gibidir:
(Sevinç, 2023: 129)
(Daniela & Zung, 2024: 58)
(Duman, 2023; Eren & Timur, 2007: 15; Zorlu, 2010: 55)
(Mutlu vd., 2021: 126)
Demir, Savaş & Öz (2023)
Jun & Liu (2023)
Özer (2019) ya da (Özer, 2019)
11. Araştırmacıların Katkı Oranı: Yazarların katkı detayları, makalenin sonundaki katkıda bulunanlar bölümünde yer verilmelidir.
12. Destek ve Teşekkür Beyanı: Makaleye destek veren kurum ve kuruluşlar ile katkıda bulunan ancak yazar olmayanlara çalışmanın sonunda yer alan teşekkür beyanı kısmında teşekkür edilmelidir.
13. Çıkar Çatışması: Sorumlu yazar, makalenin sonundaki çatışma beyanı bölümünde tüm yazarlar adına çıkar çatışması olmadığını belirtmelidir.
14. Etik Onayı: Makale etik kurul onayı gerektiren bir çalışma ise etik onayı kısmında mutlaka gerekli izin bilgilerine yer verilmelidir.
15. Kaynakça: Kaynakça bölümü yeni bir sayfadan başlamalıdır ve kaynakçada yer alan eserlerin yazımının APA 7 stiline göre yazılmalıdır. Metin içerisinde atıf yapılan her türlü kaynak kaynakça bölümünde yer almalıdır. Kaynakça gösterim örnekleri aşağıda sunulmuştur.
Kitaplar
Kitap ismi italik ve küçük harflerle verilmelidir. Kitap isminin başında ve sonunda nokta olmalı ardından yayınevi düz ve büyük harfle başlayacak şekilde verilmelidir. Ayrıca yalnızca yayınevi verilmeli, yayın yeri verilmemelidir.
Balcı, A. (2007). Sosyal bilimlerde araştırma: Yöntem, teknik ve ilkeler. Pegem Yayıncılık.
Hair, J. F., Black, W. C., Babin, B. J., & Anderson, R. E. (2014). Multivariate data analysis (7rd ed.). Harlow: Pearson.
Editörlü Kitap Bölümü
Başokçu, T. O. (2019). Ölçme sonuçlarının nitelikleri: Ölçme hatası, güvenirlik, geçerlik ve kullanışlılık. N. Doğan (Ed.), Eğitimde ölçme ve değerlendirme içinde (ss. 31-74). Pegem Akademi.
Messick, S. (1993). Trait equivalence as construct validity of score interpretation across multiple methods of measurement. In R. E. Bennett & W. C. Ward (Eds.), Construction versus choice in cognitive measurement: Issues in constructed-response, performance testing, and portfolio assessment (pp. 61-73). Lawrence Erlbaum Associates, Inc.
Çeviri Kitap
DeVellis, R. F. (2014). Ölçek geliştirme kuram ve uygulamalar (Çev. T. Totan, 3. baskı). Nobel. (Orijinal çalışma 2012 yılında yayımlandı.)
Makaleler
Makalelerde makale ismi küçük harflerle düz ancak dergi ismi büyük harfle başlayacak ve italik şekilde yazılmalıdır. Dergi cilt sayısı italik ancak sayı no parantez içinde düz olmalıdır. Doi numarası varsa mutlaka eklenmelidir.
Borman, W. C. (2004). The concept of organizational citizenship. Current Directions in Psychological Science, 13(6), 238-241. https://doi.org/10.1111/j.0963-7214.2004.00316.x
Aytekin, I., Erdogmus, N., Erdil, O., & Akgün, A. E. (2016). Academicians’ career capital and career satisfaction: The mediation effect of research productivity. Educational Sciences: Theory and Practice, 16 (6), 1921-1945. https://doi.org/10.12738/estp.2016.6.0412
Konferans ve Sempozyumlar
Çetin, S., & Yalçın, O. (2020, Eylül 16-19). Geniş ölçekli sınavların ölçme ve değerlendirme süreçlerinin görme engelli bireyler açısından incelenmesi [Sözlü bildiri]. Uluslararası Pegem Eğitim Kongresi, Türkiye.
Thissen, D., & Thissen-Roe, A. (2019, July 15-19). Factor score estimation from the perspective of item response theory [Paper presentation]. International Meeting of the Psychometric Society, Santiago de Chile.
NOT: Diğer kaynakça gösterimleri için lütfen APA 7 yazım kurallarına bakınız.
16. Çalışmanın Gönderilmesi: Çalışmalar word belgesi olarak DergiPark web sitesi içerisinde bulunan Söke İşletme Fakültesi Dergisi (https://) “Makale Gönder” kısmına yüklenmelidir. Süreçler sistem üzerinden takip edilmektedir.
Dergimize olan ilgi ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.