Etik İlkeler ve Yayın Politikası

SİNART Sanat ve Tasarım Dergisi, Sinop Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi tarafından ULAKBİM DergiPark platformunda “Hakemli Dergi” statüsünde yılda 2 kez elektronik ve basılı olarak yayımlanan açık erişimli (open access) bir dergidir. Dergi, sanat ve tasarım alanlarındaki akademik yayıncılığın saygın ve tarafsız bir şekilde desteklenmesini amaçlar. Bu bağlamda dergi, akademik ve etik standartları en üst seviyede sağlama amacıyla COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar ile Yüksek Öğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ‘nde belirtilen etik kuralları esas alarak belirlediği ilke ve kuralları uygular. Yazarlar, okuyucular, hakemler, editörler ve yayın kurulu üyeleri etik ilkelerin gerektirdiği standartları karşılamak zorunda olup, tüm paydaşların etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir.

Makale BAP dahil olmak üzere herhangi bir proje tarafından desteklenmiş ve finansal destek almışsa, sonuç bölümünden sonra “Finansal Destek maddesi yazılmalı ve proje türü, kodu ve finansal destek alınmıştır” ibaresi eklenmelidir. Makale bir müzede sergilenen eserler hakkında ise ilgili müze müdürlüğünden çalışmanın yapılması için alınan resmî iznin tarih ve sayısı dipnotta belirtilmeli ve arşiv, müze vb. kurumlardan temin edilen görsellerin (minyatür, fotoğraf vs.) yayında kullanma izinlerini makale gönderim sistemine yüklemelidir.

Sanat ve tasarım alanlarında yapılan ve etik kurul kararı gerektiren tüm çalışmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Dergiye gönderilen makaleler başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.

SİNART Sanat ve Tasarım Fakültesi Dergisi’ne gönderilen çalışmaların derginin amaç, ilke ve standartlarına uygunluğu önce Yayın Kurulu tarafından değerlendirilir. Makaleler, iThenticate benzerlik programı ile analiz edilir. Bu analiz sonucunda toplam benzerlik düzeyi %15’in üzerinde olmamalıdır. Taranan yazının belirtilen benzerlik oranının üstünde olması durumunda makale hakem sürecine sokulmadan Editör Kurulu tarafından reddedilir. Reddedilen yazının intihal raporu yazarla da paylaşılır. Reddedilen yazı, herhangi bir şekilde yeniden değerlendirmeye alınmaz. Ön değerlendirme ile intihal taramasını geçen makaleler hakem değerlendirmesine alınır. Sürecin her aşamasında, hakemlerin ve yazarların isimlerinin saklı tutulduğu çift aşamalı kör hakemlik sistemi uygulanır.

Hakemler, değerlendirdikleri makalede herhangi bir çıkar çatışması olduğundan şüphelendiklerinde değerlendirme süreci ile ilgili olarak dergi editörlüğüne bilgi vermeli ve gerekirse makale değerlendirmesini reddetmelidir. Çıkar çatışmasını engellemek için makale yazarlarının görev yaptığı kurumlardaki kişiler, makale için hakemlik yapamazlar.
Yazarlardan makale başvurusu, değerlendirmesi veya yayını için herhangi bir ücret talep edilmez. Okuyucular derginin elektronik yayınına ücretsiz olarak erişebilir.

Son Güncelleme Zamanı: 9.05.2024 11:37:19