Foods are associated with the geography they live in, not the society they live in. When it comes to Gaziantep cuisine, it is possible to say that its authentic dishes contain many cultures. In the province of Gaziantep, there are tradesmen restaurants run as a legacy from the ancestors who kept this culture alive. The aim of the study is to examine, within the framework of authenticity, the tradesmen restaurants operating in Gaziantep, which have survived from generation to generation without losing their essence from past to present, reflecting Gaziantep culinary culture. In the research, ethnographic case study method, among the qualitative research methods, was used. In accordance with the subject, tradesmen's restaurants serving authentic meals in the form of family businesses run by inheritance from grandfather were preferred. In this context, preliminary meetings were held with tradesmen restaurants operating in Gaziantep and connections were established. As a result of the interviews, 5 voluntary tradesman restaurants participated in the study. The research is an original study as an outcome of a project that examines the role of authentic dishes in sustainable gastronomy in the culinary culture of Gaziantep, which is the first city to enter the UNESCO Creative Cities Network in the field of Gastronomy.
Sustainable Gastronomy Authentic Dishes Artisan Restaurants Sustainability Gaziantep.
1919B012300517
Yemekler yaşadıkları toplumla değil yaşadıkları coğrafya ile anılmaktadır. Gaziantep mutfağı denildiğinde içindeki otantik yemeklerin birçok kültürü barındığını söylemek mümkündür. Gaziantep ilinde bu kültürü yaşatan atalardan miras şeklinde işletilen esnaf lokantaları bulunmaktadır. Çalışmanın amacı, geçmişten günümüze özünü kaybetmeden, nesilden nesle varlığını sürdüren, Gaziantep mutfak kültürünü yansıtan, Gaziantep ilinde faaliyet gösteren esnaf lokantalarının otantiklik çerçevesi içinde incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemleri içerisinden etnografik örnek olay yönteminden faydalanılmıştır. Konuya uygun olarak dededen miras yoluyla işletilen aile işletmeleri şeklinde otantik yemeklerin servis edildiği esnaf lokantaları tercih edilmiştir. Bu bağlamda Gaziantep ilinde faaliyet gösteren esnaf lokantalarıyla ön görüşmeler yapılarak bağlantılar kurulmuştur. Yapılan görüşmeler sonucunda çalışmaya gönüllü 5 esnaf lokantası katılmıştır. Araştırma Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı’na Gastronomi dalında giren ilk şehir olma özelliği taşıyan Gaziantep’te yaşayan mutfak kültüründe, sürdürülebilir gastronomide otantik yemeklerin rolünü inceleyen bir proje çıktısı olarak özgün bir çalışmadır.
: Sürdürülebilir Gastronomi Otantik Yemekler Esnaf Lokantaları Sürdürülebilirlik Gaziantep.
Eklenmiştir.
Tübitak
1919B012300517
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gastronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 1919B012300517 |
Erken Görünüm Tarihi | 16 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 26 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 13 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 1 Sayı: 2 |
Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından çıkartılan Sinop-e: Turizm Araştırmaları Dergisi Aralık sayısı için makale kabulünü kapatmıştır. Gelen yayınlar 2025 yılı sayıları için işlem görecektir. Makale süreçleri sadece DergiPark sistemi üzerinden işletilecek olup https://dergipark.org.tr/tr/journal/4368/submission/step/manuscript/new link adresi üzerinden makale gönderimi sağlanacaktır.