In this study, common adsorption isotherm models and thermodynamic analysis of malachite green on raw peach kernel peel are investigated. From the results obtained, it is determined that the most suitable model according to the correlation coefficients is Freundlich isotherm. In addition, the calculated n value greater than 1 indicates that the adsorbent has a heterogeneous surface. In Langmuir isotherm model, the maximum adsorption capacity is calculated as 8.19 mg.g-1. Also, from the thermodynamic analysis, the free enthalpy change of -21.53 kJ.mol-1 and the Gibbs free energy value of about -39 kJ.mol-1 reveal that the adsorption process is exothermic, physically and spontaneous. As a result, the peach kernel skin can be used as a suitable adsorbent for removing malachite green in aqueous solutions. In addition, it can be said that the isotherm model and thermodynamic parameters obtained will provide useful data for the industrial greenhouse removal process.
Peach kernel peel Malachite green Adsorption isotherm Thermodynamic parameters
Bu çalışmada, malahit yeşilinin ham şeftali çekirdeği kabuğu üzerine yaygın adsorpsiyon izoterm modelleri ve termodinamik analizi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlardan, korelasyon katsayılarına göre en uygun modelin Freundlich izotermi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, hesaplanan n değerinin 1’den büyük olması adsorbentin heterojen bir yüzeye sahip olduğunu göstermiştir. Langmuir izoterm modelinde ise, maksimum adsorpsiyon kapasitesi 8.19 mg.g-1 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, termodinamik analizlerden, serbest entalpi değişiminin -21.53 kJ.mol-1 ve Gibbs serbest enerji değerinin ise yaklaşık -39 kJ.mol-1 olması, adsorpsiyon prosesinin ekzotermik , fiziksel karakterli ve kendiliğinden yürüdüğünü ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, şeftali çekirdeği kabuğunun, sulu çözeltilerdeki malahit yeşilinin uzaklaştırılması hususunda uygun bir adsorbent olarak kullanılabilir. Ayrıca elde edilen izoterm modeli ve termodinamik parametrelerin, endüstriyel olarak malahit yeşilinin giderilmesi prosesine faydalı veriler sağlanacağı söylenebilir.
Şeftali çekirdeği kabuğu Malahit yeşili Adsorpsiyon izotermi Termodinamik parametreler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kimya Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 9 Mart 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |