Bu
çalışma, Amasya ilinin ekoturizm potansiyelinin belirlenmesi ve doğal
alanlarında gerçekleştirilebilecek ekoturizm etkinliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Turizm
sektörü özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren ekonomik anlamda çok
gelişen ve önem kazanan bir sektör olmuştur. Ancak belli bir planlama çerçevesinde
yapılmayan ve doğayı göz
önünde bulundurmayan uygulamalar geri dönüşümsüz tahribata neden olmuştur.
Ekoturizm, doğal ve kültürel kaynaklara değer verme bağlamında, sürdürülebilir
turizmin en önemli alt bileşenidir. Şehir yaşamı ile iç içe olan ve doğadan
uzak kalan insanlar alternatif bir turizm olan ekoturizm ile doğayı yakından
tanıma fırsatına sahip olmaktadır. Orta Karadeniz Bölgesi'nde, Anadolu'nun en
eski yerleşim yerlerinden biri olan ve Osmanlı döneminde şehzadelerin eğitim
gördüğü bir şehir olan Amasya, tarihi değerinin yanında kültürel ve doğal
değerleri ile alternatif turizme imkan sağlamaktadır. Bu özellikleri ile
ekoturizmin yapılabileceği şehirlerden birisidir. Bu çalışma, Yeşilırmak
Havzası Kalkınma Birliği Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) metodolojisi, Amasya
Doğa Sporları Araştırma Kulübü Derneği faaliyet raporları, Amasya İli 2016-2019
Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı, yerel araştırmalar ve literatür
çalışmalarından elde edilen bilgi ve verilerden derlenerek
gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, Amasya ilinin ekoturizm faliyetleri
yönünden zengin bir potansiyele sahip olduğu görülmüştür. Amasya; avcılık, sportif olta
balıkçılığı, dağ bisikleti, botanik turizmi, doğa sporları, doğa yürüyüşleri,
kuş gözlemciliği, orientiring, yamaç paraşütü, yayla turizmi, çiftlik ve tarım
turizmi, kamp-karavan turizmi, foto safari ve festival turizmi gibi etkinlikler
için zengin bir ekoturizm potansiyeline sahiptir. Ekoturizm potansiyelinin
belirlenmesi, uzun vadede, Amasya turizminin gelişmesini, şehrin ekonomisinin
güçlenmesini ve istihdam imkânlarının oluşmasını sağlayacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 4 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 2 |