Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Şiiliğin Menşei Hakkında Nazariyeler

Yıl 2020, Cilt: 1 Sayı: 2, 61 - 88, 01.11.2020

Öz

Bu makalede oluşum sürecinde Şîa mezhebinin tarihi arka planı üzerinde durulmaktadır. Tarihsel süreçte Şîa üzerinde etkili olan şahsiyetler ve argümanları, Şîa’nin kaynağı hakkındaki iddialarla kıyaslanarak, bu iddialardan hangisinin daha doğru olduğu sonucuna ulaşmaya çalışılmaktadır. Şîa’nın kaynağı probleminin araştırılması, bu mezhebin İslami olarak durduğu yeri bilmemiz açısından önem arz eder. Şîa’nın oluşum süreciyle ilgili çalışmalar olmasına rağmen, bu mezhebin menşei hakkında yapılan çalışmaların sayısı fazla değildir. Çalışmamızda Şîa’nın ne zaman ortaya çıktığı değil, oluşum sürecinde düşünsel olarak etkilendiği kaynaklar üzerinde durulacaktır.

Kaynakça

  • Aka, İsmail. “x. Yüzyıldan xx. Yüzyıla Kadar Şiîlik”, Milletlerarası Tarihte ve Günümüzde Şiîlik Sempozyumu, 1. Baskı, İstanbul: İlmi Neşriyat, 1993.
  • Ali, Muhammed Kurd. Hıtatu’ş-Şam, II. Baskı, Şam: Mektebetu’n-Nur, vı.
  • Abdurabbih, Ahmed b. Muhammed. Ikdu’l-Ferid, thk. Muhammed Mufid Kamiyha, Beyrut: Daru’l-Kutubu’l-İlmiye, trsz. ıı. Abdulhamid, İrfan. İslam’da İtikadi Mezhebler ve Akaid Esasları, çev. M. Saim Yeprem, İstanbul: Marifet yay. 1983.
  • Ammara, Muhammed. ed-Devletu’l-İslamiyye Beyne’l-Ulmaniyye ve Sultatu’l-İslamiyye, 1.Baskı, Beyrut: Daru’ş-Şuruk, 1988.
  • Bausani, Alessandro. “Selçuklu döneminde Din” Çev. Ali Ertuğrul, 11/2, Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2007. 441-445.
  • el-Bağdadi, Ebu Cafer Muhammed b. Habib b. Ümeyye b. Amr el-Haşimi, Kitabu’l-Muhber, Haydarabad: Dairetu’l-Mearif, 1943.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Selim Gülverdi

Yayımlanma Tarihi 1 Kasım 2020
Gönderilme Tarihi 9 Eylül 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Gülverdi, Selim. “Şiiliğin Menşei Hakkında Nazariyeler”. Sırat 1/2 (Kasım 2020), 61-88.