Araştırma Makalesi

Türkiye’de Çok Katmanlı Yerleşimler Üzerine Bir Değerlendirme

Cilt: 05 Sayı: 01 3 Ağustos 2023
PDF İndir
TR EN

Türkiye’de Çok Katmanlı Yerleşimler Üzerine Bir Değerlendirme

Öz

Türkiye'de birçok tarihi kent çok katmanlı bir yapıya sahiptir. Bu noktada, sadece fiziksel bir katmanlaşmadan söz etmek yerinde olmaz. Kültürler, hafızalar, ritüeller ve kullanımlarda tarihi kentlerde katmanlaşmaktadır. Aslında her kent kuruluşundan itibaren sürekli olarak katmanlar olarak gelişir, fakat çok katmanlı kent kavramında toprak altı arkeolojik ve toprak üstü kültürel katmanlar yatay ve dikey ilişkiler ile birbirlerinin içinde gömülüdür. Çok katmanlı kentlerde sosyo-mekânsal bir süreklilik söz konusu iken, yazında kent tarihi çalışmalarında iki temel yaklaşım görülmektedir. Bu yaklaşımlardan birincisi, çok katmanlı kentlerde çalışılsa bile kentlerin, Selçuklu, Osmanlı veya Cumhuriyet kenti gibi, belirli bir dönemine odaklanılmasıdır. İkinci yaklaşım ise tanımlı bir coğrafya için yapılan çalışmalardır. Bu çalışmalarda da kentlerin sürekliliği yerine coğrafi veya siyasi olarak sınırlandırılmış alanlarda özelleşmiş çalışmalar söz konusudur. Ancak, Türkiye’nin yerleşimler tarihi dikkate alındığında, kentsel sürekliliğin ve farklılıkların en yoğun olduğu coğrafyalardan bir tanesi olduğu bilinmektedir. Türkiye’de yürütülen kentsel koruma çalışmalarında temel planlama analizlerine ek olarak sokak ve yapı ölçeğinde daha detaylı araştırma, belgeleme ve analiz yapılmaktadır. Ancak, bu süreçte, özellikle çok katmanlı kentlerde kentsel sürekliliğinin okunabilmesi ve çok katmanlı kentsel arkeolojik doku karakterine göre özelleşmiş analizler yapılamamakta ve dolayısıyla etkin siyasalar ve plan kararları üretilememektedir. Öncelikle, çok katmanlı kentlerin özgün koşullarına ve verilerine göre esneklik göstermesi gereken mekânsal bir analiz ve planlama süreci gereklidir. Bu yazının konusu, Türkiye'de Antik Dönemden itibaren sürekli yerleşim gören ve günümüzde de yaşanılan çok katmanlı yerleşimlerinde, sosyo-mekansal sürekliliğe ve plan kararlarına ilişkin bir değerlendirme sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aktüre, S. (1999). Some Observations on the Use of "Gridiron" Plan in Anatolian Cities. Çağlar Boyunca Anadolu'da Yerleşim ve Konut Uluslararası Sempozyumu, 1996, İstanbul (ss. 31-48). Ege Yayınları.
  2. Akurgal, E. (2000). Anadolu Kültür Tarihi (12. Basım). TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları.
  3. Aliağaoğlu A. ve Uğur A. (2016). Osmanlı Şehri. SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 38, 203-26.
  4. Alpan, A. (2013). Urban Restructuring Process Of Antalya Walled-Town And The Roles Of Stakeholders (Yayınlanmamış doktora tezi). Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara.
  5. Aru K.A. (1996). Osmanlı-Türk Kentlerinin Genel Karakteristikleri Üzerine Görüşler. İçinde Y. Sey (der.) Tarihten Günümüze Anadolu'da Konut ve Yerleşme (ss. 329-334). Tarih Vakfı.
  6. Aru, K. A. (1998). Türk Kenti (Türk Kent Dokularının İncelenmesine ve Bugünkü Koşullar İçinde Değerlendirilmesine İlişkin Yöntem Araştırması). Yapı-Endüstri Merkezi Yayınları.
  7. Arusoğlu Erözkan, Z. (2013). Çok katmanlı kentlerde kimlik sorunsalı: Palimpsest bir kentsel alan olarak Ulus örneğinin incelenmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul teknik Üniversitesi, İstanbul.
  8. Assenat, M. (2012). Amida Restituta, Aegypto, et ad Aegyptum. İçinde A. Gasse, F. Servajean ve C. Thiers (der.) Recueil d’Études dédiées à Jean-Claude Grenier (ss. 7-52). CENiM, Montpellier, PULM.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kent Tarihi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

3 Ağustos 2023

Gönderilme Tarihi

10 Haziran 2023

Kabul Tarihi

6 Temmuz 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 05 Sayı: 01

Kaynak Göster

APA
Belge, B. (2023). Türkiye’de Çok Katmanlı Yerleşimler Üzerine Bir Değerlendirme. Eskiz: Şehir ve Bölge PLanlama Dergisi, 05(01), 61-76. https://doi.org/10.5281/zenodo.8204492
AMA
1.Belge B. Türkiye’de Çok Katmanlı Yerleşimler Üzerine Bir Değerlendirme. S:JCRP. 2023;05(01):61-76. doi:10.5281/zenodo.8204492
Chicago
Belge, Burak. 2023. “Türkiye’de Çok Katmanlı Yerleşimler Üzerine Bir Değerlendirme”. Eskiz: Şehir ve Bölge PLanlama Dergisi 05 (01): 61-76. https://doi.org/10.5281/zenodo.8204492.
EndNote
Belge B (01 Ağustos 2023) Türkiye’de Çok Katmanlı Yerleşimler Üzerine Bir Değerlendirme. Eskiz: Şehir ve Bölge PLanlama Dergisi 05 01 61–76.
IEEE
[1]B. Belge, “Türkiye’de Çok Katmanlı Yerleşimler Üzerine Bir Değerlendirme”, S:JCRP, c. 05, sy 01, ss. 61–76, Ağu. 2023, doi: 10.5281/zenodo.8204492.
ISNAD
Belge, Burak. “Türkiye’de Çok Katmanlı Yerleşimler Üzerine Bir Değerlendirme”. Eskiz: Şehir ve Bölge PLanlama Dergisi 05/01 (01 Ağustos 2023): 61-76. https://doi.org/10.5281/zenodo.8204492.
JAMA
1.Belge B. Türkiye’de Çok Katmanlı Yerleşimler Üzerine Bir Değerlendirme. S:JCRP. 2023;05:61–76.
MLA
Belge, Burak. “Türkiye’de Çok Katmanlı Yerleşimler Üzerine Bir Değerlendirme”. Eskiz: Şehir ve Bölge PLanlama Dergisi, c. 05, sy 01, Ağustos 2023, ss. 61-76, doi:10.5281/zenodo.8204492.
Vancouver
1.Burak Belge. Türkiye’de Çok Katmanlı Yerleşimler Üzerine Bir Değerlendirme. S:JCRP. 01 Ağustos 2023;05(01):61-76. doi:10.5281/zenodo.8204492