Atıksu arıtımında membran biyoreaktörler
Öz
Membran proseslerin biyolojik arıtımla birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan arıtım teknolojileri membran biyoreaktörler (MBR) olarak tanımlanmakta olup, günümüzde bir çok çalışma bu proseslerin verimliliği ve optimum kullanım koşulları üzerine odaklanmıştır. Konvansiyonel arıtım metotlarının bir takım dezavantajlarını ortadan kaldıran bu sistemler geleceğin arıtım teknolojileri arasında önemli bir yere sahip olacaktır. Membran biyoreaktörler hem araştırma hem de ticari uygulamalarda hızlı bir ilerleme kaydetmektedir. Bu arıtım prosesi konvansiyonel biyolojik arıtım prosesleri ile karşılaştırıldığında daha düşük biyolojik parçalanabilirliğe sahip olan atıklar için yüksek kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) giderim verimliliğine sahiptir. Bunun yanı sıra bu sistemler konvansiyonel sistemlerden çok daha az yer kaplarlar. Bu durum özellikle tesis için yeterli alanın bulunmadığı veya arazi maliyetlerinin oldukça yüksek olduğu yerlerde bu arıtma prosesinin uygulanmasını olanaklı kılmaktadır. Membran biyoreaktörler üzerine literatürde yapılmış olan birçok çalışma mevcuttur. Membran sistemlerinde toz aktif karbon kullanımı ile yüksek verimler elde edilmiştir. Çeşitli arıtım çalışmalarında atıksuların KOİ giderim değerlerinde %80 ile 98 arasında değişen verimlere ulaşılmıştır. Giderim verimi çalışmalarının yanı sıra biyokinetik katsayıların belirlenmesi amacıyla da literatürde çeşitli çalışmalar yer almaktadır. Ayrıca membran kirlenmesi MBR sistemlerinin en büyük problemlerinden biri olup bu konu üzerine yapılan çalışmalara da bu makalede yer verilmiştir. Bu çalışmada membran biyoreaktör sistemleri genel olarak incelenecek ve bu sistemlerle ilgili yapılmış olan farklı çalışmalara yer verilecektir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Al-Malack, M., (2006). Determination of biokinetic coefficients of an immersed membrane bioreactor, Journal of Membrane Science, 271, 47-58.
- Artiga, P., Ficara, E., Malpei, F., Garrido, J.M. ve Mendez, R., (2005). Treatment of two industrial wastewaters in a submerged membrane bioreactor, Desalination, 179, 161-169.
- Chu, L., Zhang, X., Yang, F. ve Li, X., (2006). Treatment of domestic wastewater by using a microaerobic membrane bioreactor, Desalination, 189, 181-192.
- Cornel, P. ve Krause, S., (2008). Membrane bioreactors for wastewater treatment in Li, N.N., eds, Advanced Membrane Technology and Applications, John Wiley&Sons, Inc, 217-238, USA.
- Çinar, Ö., Hasar, H. ve Kinaci, C., (2006). Modeling of submerged membrane bioreactor treating cheese whey wastewater by artificial neural network, Journal of Biotechnology, 123, 204-209.
- DeCarolis Jr., J.F. ve Adham, S., (2007). Performance investigation of membrane bioreactor systems during municipal wastewater reclamation, Water Environment Research, 79, 2536-2550.
- Fan, F., Zhou, H. ve Husain, H., (2007). Use of chemical coagulants to control fouling potential for wastewater membrane bioreactor processes, Water Environment Research, 79, 952-957.
- Fan, Y., Li, G., Wu, L., Yang, W., Dong, C., Xu, H. ve Fan, W., (2006). Treatment and reuse of toilet wastewater by an airlift external circulation membrane bioreactor, Process Biochemistry, 41, 1364-1370.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Su Kaynakları ve Su Yapıları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2011
Gönderilme Tarihi
1 Şubat 2011
Kabul Tarihi
17 Mart 2011
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2011 Cilt: 21 Sayı: 1
APA
Gürel, L., & Büyükgüngör, H. (2011). Atıksu arıtımında membran biyoreaktörler. Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi, 21(1), 13-23. https://izlik.org/JA79FT88CD
AMA
1.Gürel L, Büyükgüngör H. Atıksu arıtımında membran biyoreaktörler. Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi. 2011;21(1):13-23. https://izlik.org/JA79FT88CD
Chicago
Gürel, Levent, ve Hanife Büyükgüngör. 2011. “Atıksu arıtımında membran biyoreaktörler”. Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi 21 (1): 13-23. https://izlik.org/JA79FT88CD.
EndNote
Gürel L, Büyükgüngör H (01 Aralık 2011) Atıksu arıtımında membran biyoreaktörler. Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi 21 1 13–23.
IEEE
[1]L. Gürel ve H. Büyükgüngör, “Atıksu arıtımında membran biyoreaktörler”, Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi, c. 21, sy 1, ss. 13–23, Ara. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79FT88CD
ISNAD
Gürel, Levent - Büyükgüngör, Hanife. “Atıksu arıtımında membran biyoreaktörler”. Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi 21/1 (01 Aralık 2011): 13-23. https://izlik.org/JA79FT88CD.
JAMA
1.Gürel L, Büyükgüngör H. Atıksu arıtımında membran biyoreaktörler. Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi. 2011;21:13–23.
MLA
Gürel, Levent, ve Hanife Büyükgüngör. “Atıksu arıtımında membran biyoreaktörler”. Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi, c. 21, sy 1, Aralık 2011, ss. 13-23, https://izlik.org/JA79FT88CD.
Vancouver
1.Levent Gürel, Hanife Büyükgüngör. Atıksu arıtımında membran biyoreaktörler. Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2011;21(1):13-2. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79FT88CD