Yüksek
Fruktozlu Mısır Şurubu (YFMŞ), günümüzde en çok kullanılan ve hakkında en çok
tartışılan gıda katkı maddelerinden biridir. Maliyet ucuzluğu, kullanım
kolaylığı, sakkaroza göre daha lezzetli olması, tatlılık, kıvam ve renk sağlama
avantajları neticesinde 1970’li yıllardan sonra gıda endüstrisinde sakkarozun en
büyük rakibi olmuş, 2004 yılına kadar popülaritesi artmış bir üründür. YFMŞ’nin
tüketiminin arttığı yılların, obezite prevalansında artışının yaşandığı döneme
denk gelmesi, YFMŞ ve sağlık üzerine etkileriyle ilgili çalışmaların hız
kazanmasına neden olmuştur. YFMŞ özellikle içeriğindeki fruktozun, glukozdan
farklı metabolik yolaklar kullanarak vücutta metabolize olması ve bunun
neticesinde farklı metabolik etkileri bu endişelerin ana nedenlerinden
bazılarıdır. Bu derlemeyi hazırlama amacımız, geçmişten günümüze hala
eleştirilen YFMŞ hakkında güncel bilgiler sunmak, özellikle sağlıklı tüketici bilincini geliştirmek amacıyla YFMŞ ve olası
olumsuz etkileri hakkında tüketicileri bilgilendirmektir.
Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu sakkaroz fruktoz tatlandırıcı sağlıklı diyet
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 2 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
SMJ'de yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanır