İnceleme Makalesi

ÇELİK LİFLİ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON HAKKINDA İNCELEME

Cilt: 4 Sayı: 1 30 Haziran 2021
PDF İndir
TR EN

ÇELİK LİFLİ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON HAKKINDA İNCELEME

Öz

Gelişen teknoloji ile paralel olarak inşaat sektörü de gelişim göstermektedir. Günümüz dünyasında gerek temini gerekse maliyetler açısından uygun oluşu ve çelik malzemesi ile birlikte kullanıldığı taktirde istenen dayanımlara ulaşması açısından beton en çok kullanılan yapı malzemesi olmuştur. Betonun inşaat sektöründe en çok kullanılan yapı malzemesi olduğu göz önüne alındığında inşaat sektöründe ki gelişmeler ve farklı ihtiyaçların ortaya çıkması ile birlikte farklı tip betonlar üretilmeye başlamıştır. Bu çalışmada Çelik Lifli Kendiliğinden Yerleşen Beton un özellikleri, artı ve eksi yönleri anlatılmış, Çelik Lifli Kendiliğinden Yerleşen Beton üzerinde daha önce yapılmış çeşitli deneylerin sonuçları üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak Çelik Lifli Kendiliğinden Yerleşen Beton üzerinde yapılan kıvam deneyleri sonucunda işlenebilirlik açısından çelik liflerin kendiliğinden yerleşen betonun işlenebilirlik oranlarını düşürdüğü fakat düşen bu işlenebilirliğin akışkanlaştırıcı miktarında artışa gidilerek istenen oranlara getirilebileceği gözlenmiştir. Bununla birlikte yapılan basınç deneyleri sonucunda çelik lifli kediliğinden yerleşen betonun çelik lif kullanılmayan kendiliğinden yerleşene betona oranla maksimum taşıma kapasitelerinin gözle görülür derecede arttığı gözlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Mayar, B. A. (2020). Çelı̇k lı̇flı̇ kendı̇lı̇ğı̇nden yerleşen beton ı̇le üretı̇len kı̇rı̇şlerı̇n eğı̇lme ve kesme davranışlarının ı̇ncelenmesı̇ (Master’s thesis, Bursa Uludağ Üniversitesi).
  2. TOPÇU, İ. B., BİLİR, T., & BAYLAVLI, H. (2008). Kendiliğinden Yerleşen Betonun Özellikleri. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, 21(1), 1-22.
  3. Berbergil, V. (2006). Kendiliğinden yerleşen betonlarda çelik lif kullanımının işlenebilirliğe etkisi (Doctoral dissertation, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  4. Yardımcı, M. Y. (2007). Çelik lifli kendiliğinden yerleşen betonların reolojik, mekanik, kırılma parametrelerinin araştırılması ve optimum tasarımı. Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, İzmir.
  5. Tezel, O. O. (2010). Farklı Tiplerdeki Çelik Ve Polipropilen Liflerin Kendiliğinden Yerleşen Betonlarda İşlenebilirliğe Ve Mekanik Davranışa Etkisi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  6. Dinç, A. (2007). Kendiliğinden yerleşen çelik lif donatılı betonların mekanik davranışına su/ince malzeme oranı ve lif dayanımının Etkisi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  7. GÜNEŞ, A. (2011). Kendiliğinden yerleşen lifli betonların mühendislik özellikleri/Engineering properties of self compacting fibrous concrete. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  8. Kozak, M. (2013). Çelik lifli betonlar ve kullanım alanlarının araştırılması. SDU Teknik Bilimler Dergisi, 3(5), 26-35.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

İnceleme Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

29 Mayıs 2021

Kabul Tarihi

13 Haziran 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Caferoğlu, Y. S. (2021). ÇELİK LİFLİ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON HAKKINDA İNCELEME. Sürdürülebilir Mühendislik Uygulamaları ve Teknolojik Gelişmeler Dergisi, 4(1), 30-39. https://doi.org/10.51764/smutgd.944695
AMA
1.Caferoğlu YS. ÇELİK LİFLİ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON HAKKINDA İNCELEME. SMUTGD. 2021;4(1):30-39. doi:10.51764/smutgd.944695
Chicago
Caferoğlu, Yavuz Selim. 2021. “ÇELİK LİFLİ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON HAKKINDA İNCELEME”. Sürdürülebilir Mühendislik Uygulamaları ve Teknolojik Gelişmeler Dergisi 4 (1): 30-39. https://doi.org/10.51764/smutgd.944695.
EndNote
Caferoğlu YS (01 Haziran 2021) ÇELİK LİFLİ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON HAKKINDA İNCELEME. Sürdürülebilir Mühendislik Uygulamaları ve Teknolojik Gelişmeler Dergisi 4 1 30–39.
IEEE
[1]Y. S. Caferoğlu, “ÇELİK LİFLİ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON HAKKINDA İNCELEME”, SMUTGD, c. 4, sy 1, ss. 30–39, Haz. 2021, doi: 10.51764/smutgd.944695.
ISNAD
Caferoğlu, Yavuz Selim. “ÇELİK LİFLİ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON HAKKINDA İNCELEME”. Sürdürülebilir Mühendislik Uygulamaları ve Teknolojik Gelişmeler Dergisi 4/1 (01 Haziran 2021): 30-39. https://doi.org/10.51764/smutgd.944695.
JAMA
1.Caferoğlu YS. ÇELİK LİFLİ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON HAKKINDA İNCELEME. SMUTGD. 2021;4:30–39.
MLA
Caferoğlu, Yavuz Selim. “ÇELİK LİFLİ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON HAKKINDA İNCELEME”. Sürdürülebilir Mühendislik Uygulamaları ve Teknolojik Gelişmeler Dergisi, c. 4, sy 1, Haziran 2021, ss. 30-39, doi:10.51764/smutgd.944695.
Vancouver
1.Yavuz Selim Caferoğlu. ÇELİK LİFLİ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON HAKKINDA İNCELEME. SMUTGD. 01 Haziran 2021;4(1):30-9. doi:10.51764/smutgd.944695