Araştırma Makalesi

Cinsel İstismar Vakaları Sanık İfade Tutanakları İçeriklerine Evrimsel Psikolojik Bir Yaklaşım

Cilt: 12 Sayı: 2 31 Aralık 2020
PDF İndir

Cinsel İstismar Vakaları Sanık İfade Tutanakları İçeriklerine Evrimsel Psikolojik Bir Yaklaşım

Öz

Cinsel istismar ile ilgili davalı tarafların ifadelerinin analizinin yapıldığı bu çalışmanın amacı cinsel istismar sanıklarının ifade tutanaklarındaki sözcük içerikleri insan türünün zihinsel arka planındaki evrimsel psikolojik süreçleri dikkate alarak cinsel istismar davranışları, cinsel özne söylemi ve cinsel nesne seçimi açısından değerlendirmektir. Bitlis ili örneğinde yürütülen bu çalışmada sanık ifade tutanakları içerik analizi ile çözümlendi ve elde edilen veriler evrimsel psikolojik bir yaklaşımla değerlendirildi. Bu bağlamda toplam 10 vakaya ait sanık ifadeleri sosyal çevre, şüpheli özne ve cinsel nesne açısından incelendi. Çalışmada sanıkların ifade tutanaklarında ekonomik ve sosyal bağları içeren dilsel göstergeleri sıklıkla, bazı vakalarda dinsel simgeleri yoğun olarak, doğrudan olayın niteliği ile ilgili ifadelerden çok dolaylı, ilgisiz veya belirsiz ifadeleri daha yaygın kullandıkları tespit edildi. Ayrıca cinsel öznelerin nesnelerine nitelikli cinsel istismardan çok genellikle haz alma ve doyuma erişme gibi ikincil bir amaçla yaklaştıkları tespit edildi. Çalışmada elde edilen bulgular cinsel istismar gibi kültür, gelenek ve sosyal ilişkilerde çok alışık olduğumuz, masum gibi görünen birçok davranış şeklinin evrimsel süreçte başvurulan cinsel stratejilerin arkaik kalıntıları veya yinelemeleri olabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aktepe, E. (2009). Çocukluk çağı cinsel istismarı. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 1(2), 95-119.
  2. Alpaslan, A. H. (2014). Çocukluk döneminde cinsel istismar. Kocatepe tıp dergisi, 15(2), 194-201.
  3. Aydın, B., Akbaş, S., Turla, A., Dündar, C., Yüce, M., ve Karabekiroğlu, K. (2015). Child sexual abuse in Turkey: an analysis of 1002 cases. Journal of Forensic Sciences, 60, 61-65.
  4. Balcı, Y., Erbaş, M., Işık, Ş., ve Karbeyaz, K. (2014). Muğla Adli Tıp Şube Müdürlüğü’ne Başvuran Cinsel Saldırı Olgularının Değerlendirilmesi. Adli Tıp Bülteni, 19(2), 87-95.
  5. Balcombe, J. (2009). Animal pleasure and its moral significance. Applied Animal Behavior Science, 118(3-4), 208-216.
  6. Barkow, J. H., Cosmides, L., & Tooby, J. (Eds.). (1992). The adapted mind: Evolutionary psychology and the generation of culture. New York: Oxford University Press.
  7. Bilginer, Ç., Hesapçıoğlu, S. T., ve Kandil, S. (2013). Çocukluk Çağı Cinsel İstismarı: Mağdur ve Sanık Açısından Çok Yönlü Bakış. Düşünen Adam, 26(1), 55.
  8. Brown, D. E. (1991). Human universals, human nature & human culture. Daedalus, 133(4), 47-54.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

5 Mart 2020

Kabul Tarihi

24 Eylül 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Şeker, E. (2020). Cinsel İstismar Vakaları Sanık İfade Tutanakları İçeriklerine Evrimsel Psikolojik Bir Yaklaşım. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 12(2), 121-146. https://izlik.org/JA78TX77NX
AMA
1.Şeker E. Cinsel İstismar Vakaları Sanık İfade Tutanakları İçeriklerine Evrimsel Psikolojik Bir Yaklaşım. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi. 2020;12(2):121-146. https://izlik.org/JA78TX77NX
Chicago
Şeker, Emrullah. 2020. “Cinsel İstismar Vakaları Sanık İfade Tutanakları İçeriklerine Evrimsel Psikolojik Bir Yaklaşım”. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 12 (2): 121-46. https://izlik.org/JA78TX77NX.
EndNote
Şeker E (01 Aralık 2020) Cinsel İstismar Vakaları Sanık İfade Tutanakları İçeriklerine Evrimsel Psikolojik Bir Yaklaşım. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 12 2 121–146.
IEEE
[1]E. Şeker, “Cinsel İstismar Vakaları Sanık İfade Tutanakları İçeriklerine Evrimsel Psikolojik Bir Yaklaşım”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, c. 12, sy 2, ss. 121–146, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78TX77NX
ISNAD
Şeker, Emrullah. “Cinsel İstismar Vakaları Sanık İfade Tutanakları İçeriklerine Evrimsel Psikolojik Bir Yaklaşım”. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 12/2 (01 Aralık 2020): 121-146. https://izlik.org/JA78TX77NX.
JAMA
1.Şeker E. Cinsel İstismar Vakaları Sanık İfade Tutanakları İçeriklerine Evrimsel Psikolojik Bir Yaklaşım. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi. 2020;12:121–146.
MLA
Şeker, Emrullah. “Cinsel İstismar Vakaları Sanık İfade Tutanakları İçeriklerine Evrimsel Psikolojik Bir Yaklaşım”. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, c. 12, sy 2, Aralık 2020, ss. 121-46, https://izlik.org/JA78TX77NX.
Vancouver
1.Emrullah Şeker. Cinsel İstismar Vakaları Sanık İfade Tutanakları İçeriklerine Evrimsel Psikolojik Bir Yaklaşım. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2020;12(2):121-46. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78TX77NX