BibTex RIS Kaynak Göster

GİRİŞİMCİLERDE BEŞERİ SERMAYE ÖZELLİKLERİNİN KOBİ’LERİN İNOVASYON YETENEKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA*

Yıl 2013, Cilt: 5 Sayı: 2, 132 - 141, 01.12.2013

Öz

Innovator businesses not only transform the market conditions but also present new strategic possibilities for themselves. Innovation also has the central importance for entrepreneurs because it is no other than entrepreneurs dealing with the changes in products, processes and marketing in SME’s. Being a cultural and social value, entrepreneurship is undoubtedly said to be closely related with the innovation. Therefore, entrepreneurship occurs as one of the main functions of economic development stories especially the regional ones. Innovation which is one of the most critical factors of micro and macro economic growth and development provides a competitive advantage for businesses. In this study, relationship between innovation and human capital for entrepreneurs was analyzed and the data collected from businesses in Aksaray Organized Industrial Zone were used to make an inference about the indicated relationship. According to the results, entrepreneurs should consider human capital features in order to have innovation abilities. That is, innovation abilities are supported by the human capital features and result in differences in terms of participants’ age

Kaynakça

  • Ağca, V. ve Yörük, D., 2006. “Bağımsız Girişimcilik ve İç Girişimcilik Arasındaki Farklar: Kavramsal Bir Çerçeve”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(2), 139-153.
  • Akgemci T., 2008. Stratejik Yönetim, Gazi Kitabevi, İkinci Basım, Ankara.
  • Baron, A. ve Armstrong, M., 2007. Human Capital Management, Achieving Added Value Through People, MPG Books Ltd, Bodmin, Cornwall, Britain, ss.239.
  • Börü, D., (2006). Girişimcilik Eğilimi Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma, Marmara Üniversitesi Yayın No:733
  • Bülbül, H., (2003). Rekabet Üstünlüğü Sağlamada Ürün ve Süreç Yeniliği: Bilişim Teknolojileri Uygulaması, (Doktora Tezi), Selçuk Üniversitesi, Konya, ss.396.
  • Dadura A M. ve Lee T.R., 2011. “Measuring the Innovation Ability of Taiwan's Food Industry Using Dea, Innovation”, The European Journal of Social Science Research, 24:1-2, 151-172.
  • Erbatu, G., 2008. Kültürel Boyutları içerisinde Girişimcilik Eğilimi, (Yüksek Lisans Tezi), Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Hisrich, R. D. Ve Peters, M. P., 2002, Entrepreneurship, Fifth Edition, McGraw- Hill/Irwin, New York.
  • Keskin, A., 2011. “Ekonomik Kalkınmada Beşeri Sermayenin Rolü ve Türkiye” Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 25, Sayı: 3-4.
  • Marvel, M.R. ve Lumpkin, G.T., 2007. Technology Entrepreneurs' Human Capital and its Effects on Innovation Radicalness. Entrepreneurship Theory and Practice, Vol. 31, No. 6, pp. 807-828.
  • Marvel, M.R., 2006. A Knowledge Based View of Venture Creation Process: How Technology Entrepreneurs Mix Knowledge to Create Radical Innovation, University of Illinois, Urbana.
  • OSBBS, (2013) http://osbbs.osbuk.org.tr/ [Erişim Tarihi: 02.03.2012]
  • Romijn, H. ve Albaladejo, M. (2000). Determinants of Innovation Capability in Small UK Firms: An Empirical Analysis, QEH Working Paper Series
  • Schumpeter, J.A., 1939. Business Cycles: A Theoretical, Historical, and Statistical Analysis of The Capitalist Process, Volume I, McGraw-HILL Book Company, USA.
  • Shane, S. ve Venkataraman, S., 2000. The Promise of Entrepreneurship as Field of Research, Academy of Management Review, 25, 1, s. 217-226
  • Tidd, J. ve Bessant, J., 2009. Managing Innovation: Integrating Technological, Market and Organizational Change, 3rd Edition, John Wiley & Sons Ltd.
  • Venkatraman, N., 1994. “IT-Enabled Business Transformation: From Automation to Business Scope Redefinition”, Sloan Management Review, 35,2 ss73.

GİRİŞİMCİLERDE BEŞERİ SERMAYE ÖZELLİKLERİNİN KOBİ’LERİN İNOVASYON YETENEKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA*

Yıl 2013, Cilt: 5 Sayı: 2, 132 - 141, 01.12.2013

Öz

İnovasyon yapan işletmeler sadece pazar koşullarını değil aynı zamanda stratejik olasılıkları da kendi lehlerine dönüştürmektedir. İnovasyon, işletmelerin yanı sıra girişimciler için de büyük önem arz etmektedir çünkü küçük ve orta ölçekli işletmelerde ürün, süreç ve pazarlama bağlamındaki değişikliklerle ilgilenen kişiler işletmeyi kuran girişimcilerden başkası olmamaktadır. Kültürel ve sosyal bir değer olan girişimcilik şüphesiz ki inovasyonla yakından ilgili olmaktadır

Kaynakça

  • Ağca, V. ve Yörük, D., 2006. “Bağımsız Girişimcilik ve İç Girişimcilik Arasındaki Farklar: Kavramsal Bir Çerçeve”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(2), 139-153.
  • Akgemci T., 2008. Stratejik Yönetim, Gazi Kitabevi, İkinci Basım, Ankara.
  • Baron, A. ve Armstrong, M., 2007. Human Capital Management, Achieving Added Value Through People, MPG Books Ltd, Bodmin, Cornwall, Britain, ss.239.
  • Börü, D., (2006). Girişimcilik Eğilimi Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma, Marmara Üniversitesi Yayın No:733
  • Bülbül, H., (2003). Rekabet Üstünlüğü Sağlamada Ürün ve Süreç Yeniliği: Bilişim Teknolojileri Uygulaması, (Doktora Tezi), Selçuk Üniversitesi, Konya, ss.396.
  • Dadura A M. ve Lee T.R., 2011. “Measuring the Innovation Ability of Taiwan's Food Industry Using Dea, Innovation”, The European Journal of Social Science Research, 24:1-2, 151-172.
  • Erbatu, G., 2008. Kültürel Boyutları içerisinde Girişimcilik Eğilimi, (Yüksek Lisans Tezi), Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Hisrich, R. D. Ve Peters, M. P., 2002, Entrepreneurship, Fifth Edition, McGraw- Hill/Irwin, New York.
  • Keskin, A., 2011. “Ekonomik Kalkınmada Beşeri Sermayenin Rolü ve Türkiye” Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 25, Sayı: 3-4.
  • Marvel, M.R. ve Lumpkin, G.T., 2007. Technology Entrepreneurs' Human Capital and its Effects on Innovation Radicalness. Entrepreneurship Theory and Practice, Vol. 31, No. 6, pp. 807-828.
  • Marvel, M.R., 2006. A Knowledge Based View of Venture Creation Process: How Technology Entrepreneurs Mix Knowledge to Create Radical Innovation, University of Illinois, Urbana.
  • OSBBS, (2013) http://osbbs.osbuk.org.tr/ [Erişim Tarihi: 02.03.2012]
  • Romijn, H. ve Albaladejo, M. (2000). Determinants of Innovation Capability in Small UK Firms: An Empirical Analysis, QEH Working Paper Series
  • Schumpeter, J.A., 1939. Business Cycles: A Theoretical, Historical, and Statistical Analysis of The Capitalist Process, Volume I, McGraw-HILL Book Company, USA.
  • Shane, S. ve Venkataraman, S., 2000. The Promise of Entrepreneurship as Field of Research, Academy of Management Review, 25, 1, s. 217-226
  • Tidd, J. ve Bessant, J., 2009. Managing Innovation: Integrating Technological, Market and Organizational Change, 3rd Edition, John Wiley & Sons Ltd.
  • Venkatraman, N., 1994. “IT-Enabled Business Transformation: From Automation to Business Scope Redefinition”, Sloan Management Review, 35,2 ss73.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Himmet KARADAL - Muhammet Saygın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Saygın, H. K. .-. M. (2013). GİRİŞİMCİLERDE BEŞERİ SERMAYE ÖZELLİKLERİNİN KOBİ’LERİN İNOVASYON YETENEKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA*. Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, 5(2), 132-141.
AMA Saygın HKM. GİRİŞİMCİLERDE BEŞERİ SERMAYE ÖZELLİKLERİNİN KOBİ’LERİN İNOVASYON YETENEKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA*. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi. Aralık 2013;5(2):132-141.
Chicago Saygın, Himmet KARADAL - Muhammet. “GİRİŞİMCİLERDE BEŞERİ SERMAYE ÖZELLİKLERİNİN KOBİ’LERİN İNOVASYON YETENEKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA*”. Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi 5, sy. 2 (Aralık 2013): 132-41.
EndNote Saygın HK-M (01 Aralık 2013) GİRİŞİMCİLERDE BEŞERİ SERMAYE ÖZELLİKLERİNİN KOBİ’LERİN İNOVASYON YETENEKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA*. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 5 2 132–141.
IEEE H. K. .-. M. Saygın, “GİRİŞİMCİLERDE BEŞERİ SERMAYE ÖZELLİKLERİNİN KOBİ’LERİN İNOVASYON YETENEKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA*”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, c. 5, sy. 2, ss. 132–141, 2013.
ISNAD Saygın, Himmet KARADAL - Muhammet. “GİRİŞİMCİLERDE BEŞERİ SERMAYE ÖZELLİKLERİNİN KOBİ’LERİN İNOVASYON YETENEKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA*”. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 5/2 (Aralık 2013), 132-141.
JAMA Saygın HK-M. GİRİŞİMCİLERDE BEŞERİ SERMAYE ÖZELLİKLERİNİN KOBİ’LERİN İNOVASYON YETENEKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA*. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi. 2013;5:132–141.
MLA Saygın, Himmet KARADAL - Muhammet. “GİRİŞİMCİLERDE BEŞERİ SERMAYE ÖZELLİKLERİNİN KOBİ’LERİN İNOVASYON YETENEKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA*”. Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, c. 5, sy. 2, 2013, ss. 132-41.
Vancouver Saygın HK-M. GİRİŞİMCİLERDE BEŞERİ SERMAYE ÖZELLİKLERİNİN KOBİ’LERİN İNOVASYON YETENEKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA*. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi. 2013;5(2):132-41.