Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TURİZM SERTİFİKASYONU: ANKARA RADISSON BLU OTEL’DE ÖRNEK UYGULAMA

Yıl 2017, , 28 - 46, 02.07.2017
https://doi.org/10.1501/sbeder_0000000139

Öz

Ulusal ve uluslararası düzeyde hızlı ekonomik gelişme, çevresel ve kültürel anlamda hızlı bir
bozulmayı beraberinde getirebilmektedir. Söz konusu durumun önüne geçmek için ise sürdürülebilir
kalkınma modelleri oluşturulmaktadır. Bu doğrultuda, turizmin çevreyle olan ilişkisi de tartışmaya açılarak
“sürdürülebilir turizm” kavramı geliştirilmiş ve turizm ve ekoloji arasındaki ilişkinin önemi vurgulanmıştır.
Dahası, turizm endüstrisinin en önde gelen alanı olan konaklama sektörü başta olmak üzere, turizmde
çevreye duyarlılığın sağlanmasına yönelik sertifikasyon programları geliştirilerek uygulanmaya başlamıştır.
Bu çalışmada; turizmin çevreyle olan ilişkisi sertifikasyon bağlamında değerlendirilmekte, turizm
sertifikasyonuyla ilgili sorunlar tartışılmakta ve Türkiye’de konaklama işletmelerinde sertifikasyon
aracılığıyla sürdürülebilir turizme yapılacak katkılara değinilmektedir. Türkiye turizminde sertifikasyon
sistemlerinin gelişimine kısaca değinilirken, geçerli olan sertifikasyon programlarından Yeşil Yıldız ve
Yeşil Anahtar’dan bahsedilmektedir. Çalışmanın son bölümünde, Ankara’da bahsi geçen sertifikaların her
ikisine de sahip olan tek işletme olan Radisson Blu Otel’de gerçekleştirilen görüşme ve gözlem verilerine yer
verilmiştir. Turizm endüstrisinde sertifikasyonla ilgili sorunların Türkiye’deki durumuyla ilgili analiz
yapılmakta ve geleceğe yönelik önerilerde bulunulmuştur.

Kaynakça

  • Akoğlan Kozak, M. ve Bahçe, S. (2009). Özel İlgi Turizmi. Ankara: Detay Yayıncılık
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Kurumsal İletişim
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

İsa Satar Bu kişi benim

Gül Güneş

Yayımlanma Tarihi 2 Temmuz 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017

Kaynak Göster

APA Satar, İ., & Güneş, G. (2017). TURİZM SERTİFİKASYONU: ANKARA RADISSON BLU OTEL’DE ÖRNEK UYGULAMA. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 28-46. https://doi.org/10.1501/sbeder_0000000139