Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRK-ALMAN MÜZİK SANATÇILARININ KULLANDIĞI LAKAPLARIN ETİMOLOJİK VE MORFOLOJİK İNCELEMESİ

Yıl 2023, Cilt: 14 Sayı: 1, 43 - 49, 31.01.2023

Öz

Adbilim (onomastik), çevrede somut bir şekilde görülebilen ya da zihinle algılanabilen her şeyin adını, hem dilbilgisel açıdan hem de dil-düşünce, kültür ilişkisi açısından inceleyen bilim dalıdır. Adbilimin çalışma alanı oldukça geniş ve çeşitli olduğundan birtakım alt alanlara ayrılmıştır. Bu alt dallardan biri olan kişi adları bilimi (antroponomi); özel adları, soyadları veya lakap, mahlas gibi kişiye yakıştırılan adları değişik boyutlarıyla konu edinmektedir. Bu çalışmada öncelikle kişiye sonradan verilen ya da kişinin kendisi için uygun gördüğü, resmi olmayan adların genel özellikleri hakkında bilgi verilecek, inceleme kısmında ise çalışma için seçilen isimlerin kökeni ve yapısı incelenecektir. Bu bağlamda özellikle iki dilli olan Türk – Alman müzik sanatçılarının isimleri analiz edilmek üzere seçilmiştir. Kısıtlı örnekler ile bahsi geçen sanatçıların isimleri hakkında bilgi verilecek ve lakapların hem köken hem de yapısal özellikleri değerlendirilecektir. Bu çalışmada iki veya çok dilli örnekler olduğundan özel bir sınıflandırma yapılacaktır. Ayrıca lakaplar Hip-Hop kültüründen olacağından özellikle dil kullanımı bağlamında adların nasıl oluşturulduğu üzerinde durulacak ve ortaya çıkan dil değişiminde hangi fonksiyonların gözetildiği yorumlanacaktır.

AN ETYMOLOGICAL AND MORPHOLOGICAL ANALYSIS OF NICKNAMES USED BY TURKISHGERMAN MUSIC ARTISTS

Yıl 2023, Cilt: 14 Sayı: 1, 43 - 49, 31.01.2023

Öz

Onomastics is the science that studies names that can be seen in the environment in a concrete way or perceived with the mind, both in terms of grammar and the relationship between language, thought and culture. Because the field of study of onomastics is quite broad and diverse, it is divided into a number of subfields. One of these areas is the science of personal names (anthroponomy). These are personal names, surnames or nicknames, etc. with different dimensions. In this study, information is first given about the general characteristics of the informal names that the person will later be given or that the person considers appropriate for himself. In the examination part, the origin and structure of the names that were chosen for the person are then analyzed. For this purpose, the names of Turkish-German music artists who are bilingual were selected for analysis. Using limited examples, information is given on the nicknames of the named artists and their nicknames are considered according to their etymology and their structural characteristics. In this study, a special classification is made because it deals with bilingual or multilingual examples. Since the nicknames come from hip-hop culture, it is also emphasized how the names were formed, particularly in the context of multilingual language use, and which functions can be observed in the resulting language change.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Dilek Turan Bu kişi benim 0000-0002-3895-9941

Derya Perk Bu kişi benim 0000-0002-1283-4315

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Turan, D., & Perk, D. (2023). TÜRK-ALMAN MÜZİK SANATÇILARININ KULLANDIĞI LAKAPLARIN ETİMOLOJİK VE MORFOLOJİK İNCELEMESİ. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(1), 43-49.