Enkapsülasyon
teknolojisi günümüzde hem akademik hem endüstriyel alanda çokça başvurulan bir
yöntemdir. Aktif maddenin kararlılığının korunması, etkinliğinin arttırılması,
dış etkilerden korunması ve yavaş salımı için kullanılan enkapsülasyon işlemi
aktif bir maddenin başka bir maddeyle kaplanması yada hapsedilmesiyle oluşan
sistemlerdir. Boyutlarına göre nano ve mikro olarak ikiye ayrılır. Enkapsülasyon işleminin uygulandığı birçok
teknik mevcuttur. Bunlardan bazıları; püskürterek kurutma, püskürterek soğutma,
ekstraksiyon, koaservasyon, liyofilizasyon ve emülsifikasyondur. Bu
tekniklerden uygun olan tercih edilirken, uygulanacak proses, çekirdeği
oluşturan aktif maddenin yapısı, mikro veya nanokapsül için uygulanması, elde
edilmesi istenen parçacık boyutu, çekirdek ve çekirdeği kaplayan duvarın
fiziksel ve kimyasal özellikleri, serbest salım mekanizması,
üretim ölçeği ve maliyet gibi faktörler göz önünde bulundurulur. Çeşitli
yöntemlerle elde edilen nano/mikro boyutlu kürelerin boyut ve yüzey
analizlerinin yapılması, hedeflenen ürüne ulaşması konusunda yol göstericidir. Fenoller
bitkiler tarafından salgılanan canlılar için birçok açıdan yararlı olan
hidroksil grubuna sahip benzen halkalarıdır. Eczacılık, tıp, kimya alanlarında
ve endüstride sıkça kullanılan bir aktif bileşendir. Isı, ışık, oksijen,
vücutta kalma süresi, vücut içindeki diğer besin maddeleri fenollerin
etkinliğini azalttığı için literatürde fenollerin enkapsülasyonu çalışmalarına
sıkça rastlanılmaktadır
Fenolik bileşikler Enkapsülasyon Mikrokapsülasyon Nano-enkapsülasyon
Encapsulation technology is a
frequently applied method both in academic and industrial fields today. The
encapsulation process used to protect the stability of the active substance,
increase efficiency, protect from external influences and slow down will be
integrated by covering or imprisoning an active substance with another
substance. Encapsulation is divided into nano and micro according to their
sizes.
There are many techniques in which the
encapsulation process is applied. Some of these techniques are spray drying,
spray cooling, extraction, coevaporation, lyophilization and emulsification.
When the appropriate one of these techniques is preferred, these factors are
taken into account; the structure of the active substance forming the core, the
application of the microcapsule or nanocapsule, the desired particle size to be
obtained, the physical and chemical properties of the core and core wall, the
release mechanism, taken. The size and surface analysis of nano / micro-sized
spheres obtained by various methods is a guide for reaching the target product.
Phenols
are benzene rings with a hydroxyl group useful in many respects for organisms
secreted by plants. It is an essential compound used in encapsulation
applications and used in the fields of pharmacy, medicine, chemistry and the
industry.
Phenolics Encapsulation Micro-encapsulation Nano-encapsulation
Bölüm | 24. Sayı Cilt II |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 24 |