EN
TR
Çocuk Gelin Olmaya Giden Yol
Öz
Bu çalışma, Türkiye'de çocuk yaşlarda yapılan evliliklerin önlenmesine yönelik mücadeleye, çocuk gelin olmaya giden yolda etkili olan faktörleri ortaya koyarak katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Çalışmada, resmi nikahın yanı sıra dini nikahla yapılan evliliklerin de dikkate alınmasıyla çocuk gelinlere ilişkin özelliklerin gerçeğe yakın biçimde yansıtılması hedeflenmiştir. Kız çocuklarının erken evliliklerinde hangi risk faktörlerinin, ne ölçüde etkili olduğu "2008 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması" verisi kullanılarak lojistik regresyon analizi yöntemiyle incelenmiştir. Sonuçlar, her 10 kadından 3'ünün çocuk gelin olduğunu, erken evliliklerin kentsel/kırsal alanlara, bölgelere ve kız çocuklarının demografik özelliklerine ve evliliklerinin nasıl kurulduğuna göre farklılaştığını göstermektedir. Sadece dini nikahla, ailelerinin isteğiyle, kendilerinden yaşça daha büyük olan birinci derece akrabaları ile evlenen kadınlar arasında erken evliliğin daha yaygın olduğu görülmektedir. Çocuk yaştaki evliliklerin önlenmesinde, kız çocuklarının en az lise düzeyinde eğitime sahip olmaları, alınması gereken önlemler arasında ilk sıradadır. Ancak, sadece yasal düzenlemelerle çözülemeyen sorunla mücadelede, toplumun çocuk gelinleri meşru gören zihniyetini değiştirecek çalışmalara gerek duyulmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Nisan 2012
Gönderilme Tarihi
6 Şubat 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2012 Cilt: 15 Sayı: 2
APA
Kaptanoğlu, İ. Y.-, & Ergöçmen, B. A. (2012). Çocuk Gelin Olmaya Giden Yol. Sosyoloji Araştırmaları Dergisi, 15(2), 128-161. https://izlik.org/JA76ZW23XS
AMA
1.Kaptanoğlu İY, Ergöçmen BA. Çocuk Gelin Olmaya Giden Yol. SAD / JSR. 2012;15(2):128-161. https://izlik.org/JA76ZW23XS
Chicago
Kaptanoğlu, İlknur Yüksel -, ve Banu Akadlı Ergöçmen. 2012. “Çocuk Gelin Olmaya Giden Yol”. Sosyoloji Araştırmaları Dergisi 15 (2): 128-61. https://izlik.org/JA76ZW23XS.
EndNote
Kaptanoğlu İY-, Ergöçmen BA (01 Nisan 2012) Çocuk Gelin Olmaya Giden Yol. Sosyoloji Araştırmaları Dergisi 15 2 128–161.
IEEE
[1]İ. Y.- Kaptanoğlu ve B. A. Ergöçmen, “Çocuk Gelin Olmaya Giden Yol”, SAD / JSR, c. 15, sy 2, ss. 128–161, Nis. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76ZW23XS
ISNAD
Kaptanoğlu, İlknur Yüksel - - Ergöçmen, Banu Akadlı. “Çocuk Gelin Olmaya Giden Yol”. Sosyoloji Araştırmaları Dergisi 15/2 (01 Nisan 2012): 128-161. https://izlik.org/JA76ZW23XS.
JAMA
1.Kaptanoğlu İY-, Ergöçmen BA. Çocuk Gelin Olmaya Giden Yol. SAD / JSR. 2012;15:128–161.
MLA
Kaptanoğlu, İlknur Yüksel -, ve Banu Akadlı Ergöçmen. “Çocuk Gelin Olmaya Giden Yol”. Sosyoloji Araştırmaları Dergisi, c. 15, sy 2, Nisan 2012, ss. 128-61, https://izlik.org/JA76ZW23XS.
Vancouver
1.İlknur Yüksel - Kaptanoğlu, Banu Akadlı Ergöçmen. Çocuk Gelin Olmaya Giden Yol. SAD / JSR [Internet]. 01 Nisan 2012;15(2):128-61. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76ZW23XS
