Araştırma Makalesi

Komplo Teorileri Bağlamında Covid-19 Aşı Kararsızlığı ve Aşı Karşıtlığı

Sayı: 43 25 Mayıs 2022
PDF İndir
TR EN

Komplo Teorileri Bağlamında Covid-19 Aşı Kararsızlığı ve Aşı Karşıtlığı

Öz

Aşılar 19. Yüzyıldan itibaren halk sağlığı politikası olarak salgınlarla mücadele etme aracı olarak kullanılmaktadır. 2020 yılı itibariyle COVID-19 salgınının ortaya çıkmasıyla da çeşitli aşı üretim ve uygulama çalışmaları başlamıştır. Fakat bilimsel ve siyasi otoritelerin bütün olumlu yönlendirmelerine rağmen aşılara yönelik şüphelerin farklı gruplarda kararsızlığa ve karşıtlığa sebep olduğu görülmektedir. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de COVID-19 aşılarına dair olumsuz yaklaşımlar ortaya çıkmıştır. Son yıllarda özellikle internet ve sosyal medya kullanımının artışı, aşı karşıtı fikirlerin yaygınlaşmasına hız kazandırmıştır. Bununla ilişkili olarak COVID-19 pandemisi ile ilgili online ortamlarda oluşan yoğun bilgi akışını tanımlamak üzere infodemi kavramı kullanılmaktadır. İnfodemi sonucu komplo anlatıları da yaygınlık kazanmaktadır. Bu makalede Türkiye özelinde COVID-19 aşı kararsızlığı ve karşıtlığı özellikle komplo teorileri bağlamında değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışma nitel bir çalışma olup 20 kişiyle derinlemesine görüşme yapılmıştır. Elde edilen veriler MAXQDA yardımıyla, betimsel ve tematik olarak analiz edilmiştir. Katılımcıların yarısı COVID-19 aşılarına yönelik kararsızlık yaşadığını, diğer yarısı ise COVID- 19 aşılarına karşıt olduğunu belirtmiştir. Görüşmeler sonucu komplo teorilerine olan inancın, kişilerin risk algısını arttırabileceği, risk algısının ise güvensizliklere ve aşı olmamaya sebep olabileceği gözlemlenmiştir. Bunun da ötesinde, kanaat önderleri ve sosyal medya aracılığı komplo teorilerinin bütünsel bir anlatı haline gelerek alternatif bir sosyal gerçeklik inşası yarattığı vurgulanmış ve bunun bireylere sağladığı imkanlar tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arslan, H. (2015). Epistemik Cemaat. (4.Baskı). Paradigma Yayınları.
  2. Aker, A. (2018). “Aşı Karşıtlığı”, Toplum ve Hekim, 33(3), 175–186.
  3. Akyüz, S. S. (2017). “Aşı Karşıtlığı ve Şeffaflık Algısında İletişim Pratikleri ve Siyasal Aidiyetlerin Rolü”, Electronic Journal Of New Media, 5(2), 172–185.
  4. Arıcan, I. (2018). “Sık Rastlanan Aşı Karşıtı İddialara Yanıtlar”, Toplum ve Hekim, 33(3), 195–206.
  5. Beck, U. (2011). Risk Toplumu: Başka Bir Modernliğe Doğru. K. Özdoğan, B. Doğan, (Çev.). İstanbul: İthaki Yayınları. Berger, P., Luckmann, T. (2008). Gerçekliğin Sosyal İnşası Bir Bilgi Sosyolojisi İncelemesi. V.S. Öğütle, (Çev.). İstanbul: Paradigma Yayıncılık.
  6. Buhari, Ö. K. (2021). Epistemoloji, Bilgi Sosyolojisi, Psikoloji ve Siyaset Bilimi Bağlamında Komplo Teorileri, İstanbul: İnsan Yayınları
  7. Çapanoğlu, E. (2018). Sağlık Çalışanı ve Ebeveyn Perspektifinden Çocukluk Çağı Aşılarının Reddi Niteliksel Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Erişim adresi: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=vbVkXe1KChYWNElr1MuLZuVrmCtehyTrli7HpKXHtMURlyisl6wTonOghI6D60Qr
  8. DSÖ. (2019). https://www.who.int/news-room/spotlight/ten-threats-to-global-health-in-2019 (Erişim Tarihi:15.12.2021)

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sosyoloji

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Mayıs 2022

Gönderilme Tarihi

22 Mart 2022

Kabul Tarihi

18 Nisan 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Sayı: 43

Kaynak Göster

APA
Tuzcu, Ö., & Şahin, H. (2022). Komplo Teorileri Bağlamında Covid-19 Aşı Kararsızlığı ve Aşı Karşıtlığı. Sosyoloji Dergisi, 43, 95-123. https://izlik.org/JA84KU97AE
AMA
1.Tuzcu Ö, Şahin H. Komplo Teorileri Bağlamında Covid-19 Aşı Kararsızlığı ve Aşı Karşıtlığı. JOS. 2022;(43):95-123. https://izlik.org/JA84KU97AE
Chicago
Tuzcu, Özlem, ve Hande Şahin. 2022. “Komplo Teorileri Bağlamında Covid-19 Aşı Kararsızlığı ve Aşı Karşıtlığı”. Sosyoloji Dergisi, sy 43: 95-123. https://izlik.org/JA84KU97AE.
EndNote
Tuzcu Ö, Şahin H (01 Mayıs 2022) Komplo Teorileri Bağlamında Covid-19 Aşı Kararsızlığı ve Aşı Karşıtlığı. Sosyoloji Dergisi 43 95–123.
IEEE
[1]Ö. Tuzcu ve H. Şahin, “Komplo Teorileri Bağlamında Covid-19 Aşı Kararsızlığı ve Aşı Karşıtlığı”, JOS, sy 43, ss. 95–123, May. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84KU97AE
ISNAD
Tuzcu, Özlem - Şahin, Hande. “Komplo Teorileri Bağlamında Covid-19 Aşı Kararsızlığı ve Aşı Karşıtlığı”. Sosyoloji Dergisi. 43 (01 Mayıs 2022): 95-123. https://izlik.org/JA84KU97AE.
JAMA
1.Tuzcu Ö, Şahin H. Komplo Teorileri Bağlamında Covid-19 Aşı Kararsızlığı ve Aşı Karşıtlığı. JOS. 2022;:95–123.
MLA
Tuzcu, Özlem, ve Hande Şahin. “Komplo Teorileri Bağlamında Covid-19 Aşı Kararsızlığı ve Aşı Karşıtlığı”. Sosyoloji Dergisi, sy 43, Mayıs 2022, ss. 95-123, https://izlik.org/JA84KU97AE.
Vancouver
1.Özlem Tuzcu, Hande Şahin. Komplo Teorileri Bağlamında Covid-19 Aşı Kararsızlığı ve Aşı Karşıtlığı. JOS [Internet]. 01 Mayıs 2022;(43):95-123. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84KU97AE

Sosyoloji Dergisi, Journal of Sociology, SD, JOS