Annelik kadim, kutsal ve değişmez bir olgu addedilse de; pek çok dinamiğe bağlı olarak sürekli yeniden inşa edilir. Anneliğin kurucu dinamiklerini ele alırken, toplum içindeki farklı hiyerarşik katmanları ifade eden sınıf yapılanmalarına özellikle eğilmek gerekir. Zira tarihsel dönemler, coğrafyalar ya da kültürler bazında ideal anneye atfedilen niteliklerin görünürlüğüyle kıyaslandığında; anneliğin sınıf dolayımlı tezahürleri son derece görünmezdir. Oysaki toplumsal yapıda yer alan farklı sınıf katmanlarından her biri, anneliği kendi değerleri çerçevesinde biçimlendirir. Her ne kadar genel algı anneliği, biyolojik determinizm kıskacında düşünmeye ve kadın doğasına atfetmeye bu yolla da evrensel bir deneyimmişçesine tek tipleştirmeye eğilimli olsa da; annelik idealleri sınıfsal bağlamda çeşitlenir.
Tabiidir ki gebelik ve doğum, (günümüzdeki yeni üreme teknolojileri istisnai yapısından ötürü dışarıda bırakılırsa), ilk insandan beri kadın bedenine sıkı sıkıya bağlıdır. Bu yönüyle, bir canlıyı bedeninin içinde büyüterek o bedenden dışarı çıkarmak ve yine bedenin uzuvları vasıtasıyla beslemek olarak düşünüldüğünde; annelik zaruri bir biyolojik deneyimdir ve evrenseldir. Ancak konu bu değildir. Konu, annelik deneyiminin hangi sosyal sınıflarda nasıl ve ne oranda icra edileceğinin çerçevesini çizen ideolojidir ve anneliği ideolojik bağlamıyla kavramak, annelik normlarının sınıf eksenli işleyişini anlamak için önemlidir.
Çalışma kapsamında, annelik ideolojisine ve annelik ideolojisinin sınıfsal görünümlerine dair betimsel bir literatür taraması yapılarak kuramsal bir tartışma yürütülmüş; devamında ise özellikle yeni orta sınıfların anneliğe bakış açısı sınıf dinamikleri ekseninde ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, yeni orta sınıfın kadınlık inşasında anneliğin tercih mahiyetinin ön plana çıktığı; kadınlık ve annelik arasında var olduğu varsayılan organik ilişkinin yerini iradi bir seçime bıraktığı iddia edilebilir.
Annelik Annelik İdeolojisi Sınıf Tercih. Yeni Orta Sınıf Kadınlık İnşası
YOK
YOK
YOK
Even though, motherhood is considered an ancient, sacred and unchangeable phenomenon; it is constantly rebuilt depending on many dynamics. While addressing the founding dynamics of motherhood, special attention should be paid to class structures that express different hierarchical layers in society. Because when compared with the visibility of the qualities attributed to the ideal mother on the basis of historical periods, geographies or cultures; the class-mediated manifestations of motherhood are highly invisible. However, each of the different class layers in the social structure shapes motherhood within the framework of its own values. Although the general perception tends to think about motherhood in the grip of biological determinism and to attribute it female nature, and thus to standardize it as if it were a universal experience; maternality ideals vary in class context.
Of course, pregnancy and childbirth (except today's new reproductive technologies due to their exceptional nature) have been closely tied to the female body since the beginning. With this aspect, when it is considered as growing a living thing inside her body, taking it out of that body and feeding it again through the body's limbs; motherhood is an essential biological experience and is universal. But that is not the subject. The subject is the ideology that draws the framework of how and what extent the motherhood experience will be performed in which social classes. Handling to motherhood in its ideological context is important to understand the class-oriented functioning of motherhood norms.
Within the scope of the study, a theoretical discussion was carried out by making a descriptive literature review on the ideology of motherhood and the class aspects of motherhood ideology. Subsequently of this, the perspective of the new middle classes on motherhood was tried to be revealed in the axis of class dynamics. In this context, the preference nature of motherhood comes to the fore in the construction of the new middle class's femininity; It has been claimed that the organic relationship assumed to exist between femininity and motherhood has been replaced by a voluntary choice.
Motherhood Motherhood Ideology Class Choice. New Middle Class Feminity Construction
YOK
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kadın Araştırmaları |
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | YOK |
Yayımlanma Tarihi | 29 Mayıs 2023 |
Gönderilme Tarihi | 14 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Sayı: 45 |
Sosyoloji Dergisi, Journal of Sociology, SD, JOS