Araştırma Makalesi

ÇOKSESLİ KORO EĞİTİMİNİN ÇOCUKLARIN SOSYAL GELİŞİMLERİNE OLAN ETKİLERİ HAKKINDA EBEVEYN GÖRÜŞLERİ

Sayı: 74 28 Eylül 2018
Tuğçe Kaynak
PDF İndir

ÇOKSESLİ KORO EĞİTİMİNİN ÇOCUKLARIN SOSYAL GELİŞİMLERİNE OLAN ETKİLERİ HAKKINDA EBEVEYN GÖRÜŞLERİ

Öz

Bu çalışmanın amacı koro eğitiminin çocukların sosyal gelişimlerine, özgüven ve kişisel gelişimlerine olan katkılarını, ebeveynlerin gözlemlemeleri doğrultusunda inceleyerek ortaya koymaktır. Çocuklar okul haricinde aldığı özengen bir müzik eğitimi olan koro eğitimi ile hayat boyu öğrenme sürecinin önemli kazanımları edinebilmektedirler. Araştırma sürecinde koro eğitimi, oyun ve danslarla çeşitlendirilerek enstrümanlarla zenginleştirilerek maddi durumu iyi olmayan çocuklara yaklaşık 3 ay süre ile verilmiştir. Çocukların bu süreçte katıldıkları koro çalışmalarının, gelişim ve öğrenim süreçlerine olan etkilerini tespit etmek için 29 ebeveyne yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Görüşme sonucunda elde edilen her bir veri içerik analizi yöntemiyle çözümlenerek kodlanmıştır. Kodlamalar sayısal verilere dönüştürülerek veriler yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre koro eğitiminin çocukların müzikal disiplin ve teorik kazanımlar sağladığı(solfej), sosyal bir birey olarak topluluk içinde rahatça kendilerini ifade etme becerilerinin gelişmesine yardımcı olduğu vurgulanmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Müzik, Çoksesli Koro, Koro Eğitimi, Çocuklar, Çocuklarda Kişisel-Sosyal Gelişim

Kaynakça

  1. Choksy, L., Robert M., Abramson, Avon E. Gillespie, Woods D., (1986). Teaching music in the twentieth century, Prentice Hall, U.S.A., Englewood Cliffs, Prentice Hall.
  2. Eskioğlu, I. (2003, 30-31 Ekim). Cumhuriyetimizin 80. yılında müzik sempozyumu, İnönü Üniversitesi, Malatya Bildiriler, s.116-123
  3. Gökçe, M., (2007). Koro müziğinin toplumsal işlevleri açısından Türkiye korolar şenliği- nin kazandırışları üzerine genel bir değerlendirme. Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi (ICANAS’38) 10-15 Eylül 2007, Ankara. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı, 1.1, s.325-352
  4. Oktay, A., (1997). Yaşamın sihirli yılları: okul öncesi dönem, İstanbul, Epsilon Yayıne- vi.
  5. Uçan, A., (1994). Müzik eğitimi temel kavramlar-ilkeler-yaklaşımlar, Ankara, Müzik An- siklopedisi Yayınları.
  6. Yılmaz, K. ve Altınkurt, Y. (2011). Göreve yeni başlayan özel dershane öğretmenleri- nin kurumlarındaki çalışma koşullarına ilişkin görüşleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 11 (2), 635-650.
  7. Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2003). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları
  8. Yücetoker İ., N. Şentürk (2016). Piyano öğretim elemanlarının barok dönem eserleri- ne ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi. Ekev Akademi Dergisi 20 (68), 163- 180.

Kaynak Göster

APA
Kaynak, T. (2018). ÇOKSESLİ KORO EĞİTİMİNİN ÇOCUKLARIN SOSYAL GELİŞİMLERİNE OLAN ETKİLERİ HAKKINDA EBEVEYN GÖRÜŞLERİ. EKEV Akademi Dergisi, 74, 339-346. https://izlik.org/JA34EN86AC
AMA
1.Kaynak T. ÇOKSESLİ KORO EĞİTİMİNİN ÇOCUKLARIN SOSYAL GELİŞİMLERİNE OLAN ETKİLERİ HAKKINDA EBEVEYN GÖRÜŞLERİ. EKEV Akademi Dergisi. 2018;(74):339-346. https://izlik.org/JA34EN86AC
Chicago
Kaynak, Tuğçe. 2018. “ÇOKSESLİ KORO EĞİTİMİNİN ÇOCUKLARIN SOSYAL GELİŞİMLERİNE OLAN ETKİLERİ HAKKINDA EBEVEYN GÖRÜŞLERİ”. EKEV Akademi Dergisi, sy 74: 339-46. https://izlik.org/JA34EN86AC.
EndNote
Kaynak T (01 Eylül 2018) ÇOKSESLİ KORO EĞİTİMİNİN ÇOCUKLARIN SOSYAL GELİŞİMLERİNE OLAN ETKİLERİ HAKKINDA EBEVEYN GÖRÜŞLERİ. EKEV Akademi Dergisi 74 339–346.
IEEE
[1]T. Kaynak, “ÇOKSESLİ KORO EĞİTİMİNİN ÇOCUKLARIN SOSYAL GELİŞİMLERİNE OLAN ETKİLERİ HAKKINDA EBEVEYN GÖRÜŞLERİ”, EKEV Akademi Dergisi, sy 74, ss. 339–346, Eyl. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34EN86AC
ISNAD
Kaynak, Tuğçe. “ÇOKSESLİ KORO EĞİTİMİNİN ÇOCUKLARIN SOSYAL GELİŞİMLERİNE OLAN ETKİLERİ HAKKINDA EBEVEYN GÖRÜŞLERİ”. EKEV Akademi Dergisi. 74 (01 Eylül 2018): 339-346. https://izlik.org/JA34EN86AC.
JAMA
1.Kaynak T. ÇOKSESLİ KORO EĞİTİMİNİN ÇOCUKLARIN SOSYAL GELİŞİMLERİNE OLAN ETKİLERİ HAKKINDA EBEVEYN GÖRÜŞLERİ. EKEV Akademi Dergisi. 2018;:339–346.
MLA
Kaynak, Tuğçe. “ÇOKSESLİ KORO EĞİTİMİNİN ÇOCUKLARIN SOSYAL GELİŞİMLERİNE OLAN ETKİLERİ HAKKINDA EBEVEYN GÖRÜŞLERİ”. EKEV Akademi Dergisi, sy 74, Eylül 2018, ss. 339-46, https://izlik.org/JA34EN86AC.
Vancouver
1.Tuğçe Kaynak. ÇOKSESLİ KORO EĞİTİMİNİN ÇOCUKLARIN SOSYAL GELİŞİMLERİNE OLAN ETKİLERİ HAKKINDA EBEVEYN GÖRÜŞLERİ. EKEV Akademi Dergisi [Internet]. 01 Eylül 2018;(74):339-46. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34EN86AC