Araştırma Makalesi

TÜRKÇE VE ARAPÇADAKİ İÇİNDE SAYI GEÇEN BAZI DEYİM VE SÖZ ÖBEKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Sayı: 62 30 Nisan 2015
Nurettin Ceviz , Senem Soyer
PDF İndir

TÜRKÇE VE ARAPÇADAKİ İÇİNDE SAYI GEÇEN BAZI DEYİM VE SÖZ ÖBEKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Öz

Bu çalışmada, Türkçe ve Arapçadaki içinde sayı ifadesi geçen bazı deyim ve söz öbekleri anlamsal yönden karşılaştırılmaktadır. Burada, iki dilde tespit edilen bazı deyim ve söz öbeklerinden hareketle, benzer –ya da aynı- anlama gelmek üzere, iki dildeki deyim ve söz öbeklerinde karşılıklı olarak aynı sayıların kullanılıp kullanılmadığı tartışılmaktadır. Türkçe ve Arapçada, içinde sayı geçen deyim ya da söz öbeklerinin anlamsal yönden karşılaştırıldığı bu çalışmada, ilk önce, en fasih Arapça metin olan Kur’an-ı Kerimden örnekler ele alınmış olup, bunların yapı bakımından Arapçadaki sıfat tamlaması yapılarının/biçimlerinin hepsini de içerdiği görülmüştür. Daha sonra sayı içeren deyim ve söz öbekleri, 1) İçinde Sayı Geçen Bazı Türkçe Deyim ve Söz Öbeklerinin Arapça Karşılıkları, 2) İçinde Sayı Geçen Bazı Arapça Deyim ve Söz Öbeklerinin Türkçe Karşılıkları, 3) Arapça ve Türkçesinde Aynı Sayı Geçen Bazı Deyim ve Söz Öbekleri, 4) Arapça ve Türkçesinde Farklı Sayı Bulunan Bazı Deyim ve Söz Öbekleri olmak üzere dört kategoride ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler

Dilbilim, Deyim Karşılaştırma, Sayılar, Arapça, Türkçe.

Kaynakça

  1. Câsim, A.C., el-Belûşî, A. ve Hamîd ed-Dîn, N. (2014). Dirâse tekâbuliyye beyne'llugâti’l- arabiyye ve'l-mâlîziyye ve't-turkiyye ve'l-fârisiyye 'alâ mustavâ el- ‘aded. Mecelle el-Ulûm el-Arabiyye ve'l-İnsâniyye, 8. (1), 447-513.
  2. Doğru, E. (2011). Dilin derin devleti deyimler. Ankara: Fecr Yayın Reklam Bilgisayar San. ve Tic. Ltd. Şti.
  3. Güneş, K. (2011). Arapça-Türkçe sözlük. İstanbul: Mektep Yayınları.
  4. İşler, E.,Özay, İ. (2008). Türkçe-Arapça kapsamlı sözlük. Ankara: Fecr Yayın Reklam Bilgisayar San. ve Tic. Ltd. Şti.
  5. Karslı, İ. (2010). Türkçe Arapça sözlük. İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları.
  6. --------------------------------------------Kur’ân-ı Kerîm.
  7. Kurt, Ş. (2009). Kur’ân-ı Kerîm sözlerini bulma kılavuzu- Elifbâî Dizin-. İstanbul: Çağrı Yayınları.
  8. Mustafa, İ., ez-Zeyyât, A. H., Abdulkadir, H., en-Neccâr, M. A. (1996). el-mu’cemu’lvasît. Kahire: Mecma’u’l-Luğati’l-Arabiyye.
  9. Samir, M.,Fuada. (2011). Modern Arap dilinde atasözleri ve deyimler-sıkça kullanılan kalıplar. İstanbul: Cantaş Yayınları.
  10. Sînî, M.İ.,Huseyn, M.E., ed-Dûş, S.A. (1996). El-mu’cemu’s-siyâkî li’t-ta’bîrâti’l-istilâhiyye- arabî-arabî. Lübnan: Nâşirûn Mektebetu Lübnân.

Kaynak Göster

APA
Ceviz, N., & Soyer, S. (2015). TÜRKÇE VE ARAPÇADAKİ İÇİNDE SAYI GEÇEN BAZI DEYİM VE SÖZ ÖBEKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. EKEV Akademi Dergisi, 62, 487-506. https://izlik.org/JA58AP44ZG
AMA
1.Ceviz N, Soyer S. TÜRKÇE VE ARAPÇADAKİ İÇİNDE SAYI GEÇEN BAZI DEYİM VE SÖZ ÖBEKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. EKEV Akademi Dergisi. 2015;(62):487-506. https://izlik.org/JA58AP44ZG
Chicago
Ceviz, Nurettin, ve Senem Soyer. 2015. “TÜRKÇE VE ARAPÇADAKİ İÇİNDE SAYI GEÇEN BAZI DEYİM VE SÖZ ÖBEKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. EKEV Akademi Dergisi, sy 62: 487-506. https://izlik.org/JA58AP44ZG.
EndNote
Ceviz N, Soyer S (01 Nisan 2015) TÜRKÇE VE ARAPÇADAKİ İÇİNDE SAYI GEÇEN BAZI DEYİM VE SÖZ ÖBEKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. EKEV Akademi Dergisi 62 487–506.
IEEE
[1]N. Ceviz ve S. Soyer, “TÜRKÇE VE ARAPÇADAKİ İÇİNDE SAYI GEÇEN BAZI DEYİM VE SÖZ ÖBEKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”, EKEV Akademi Dergisi, sy 62, ss. 487–506, Nis. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58AP44ZG
ISNAD
Ceviz, Nurettin - Soyer, Senem. “TÜRKÇE VE ARAPÇADAKİ İÇİNDE SAYI GEÇEN BAZI DEYİM VE SÖZ ÖBEKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. EKEV Akademi Dergisi. 62 (01 Nisan 2015): 487-506. https://izlik.org/JA58AP44ZG.
JAMA
1.Ceviz N, Soyer S. TÜRKÇE VE ARAPÇADAKİ İÇİNDE SAYI GEÇEN BAZI DEYİM VE SÖZ ÖBEKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. EKEV Akademi Dergisi. 2015;:487–506.
MLA
Ceviz, Nurettin, ve Senem Soyer. “TÜRKÇE VE ARAPÇADAKİ İÇİNDE SAYI GEÇEN BAZI DEYİM VE SÖZ ÖBEKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. EKEV Akademi Dergisi, sy 62, Nisan 2015, ss. 487-06, https://izlik.org/JA58AP44ZG.
Vancouver
1.Nurettin Ceviz, Senem Soyer. TÜRKÇE VE ARAPÇADAKİ İÇİNDE SAYI GEÇEN BAZI DEYİM VE SÖZ ÖBEKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. EKEV Akademi Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2015;(62):487-506. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58AP44ZG