Araştırma Makalesi

GÜNÜMÜZ ÜRDÜN’ÜNDE FAALİYET GÖSTEREN TARİKATLAR

Sayı: 66 28 Nisan 2016
Mahmud Esad Erkaya
PDF İndir

GÜNÜMÜZ ÜRDÜN’ÜNDE FAALİYET GÖSTEREN TARİKATLAR

Öz

Bu çalışma hâlihazırda Ürdün Hâşimî Krallığı’nda faaliyet gösteren tasavvufî tarikatları konu edinmektedir. Zira selefî - vehhâbî propagandalara rağmen Ürdün’de tasavvufî tarikatlar geniş faaliyet alanları bulmuşlardır. Günümüzde, Ürdün’de sekiz ayrı tarikat, bu tarikatlar adına faaliyet gösteren yetmişin üzerinde şeyh ve bunların kurmuş oldukları yüzlerce zaviye yer almaktadır. Özellikle Şâzelî tarikatının çok sayıda temsilcisi ve müridi bulunmakta, bunun haricinde Rifâiyye, Kadiriyye, Halvetiyye, Nakşıbendiyye,Tîcâniyye, Bedeviyye ve Aleviyye tarikatları burada tasavvufî hayatı temsil etmektedir.Ürdün yönetiminin tarikatların faaliyetleri karşısında müsamahakâr bir politika izlemesi, halkın tasavvufa yatkınlığı ve ülkenin konumunun ilim merkezlerine olan yakınlığı gibi faktörler tasavvufun gelişimine olumlu katkı sağlamıştır. Tasavvuf ve tarikatların, İrbid ve Amman başta olmak üzere ülkenin kuzey kesimlerinde daha yoğun iken, selefî akımların baskın olduğu güney kesimlerde ise faaliyet alanlarının daraldığı, Akabe gibi önemli bir merkezde neredeyse hiç etkinliğin bulunmadığı görülmektedir. Günümüzde Ürdün’de yer alan tarikatların, buraya daha çok ilim merkezlerini barındıran Suriye ve Filistin gibi çevre ülkelerden gelmiş olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca Filistin, Irak ve Suriye gibi ülkelerdeki mevcut savaşlar sebebiyle Ürdün’e göç eden sûfîlerin de tarikatların burada yayılmasında etkisi bulunmaktadır. Bu makalede yaklaşık yarım asır önce kurulmuş olan Ürdün Hâşimî Krallığı’nda günümüz itibariyle canlı bir şekilde faaliyet gösteren tarikatlar, temsilcileri, hilafet aldıkları şeyhler ve ülkeye geliş kanalları ele alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Ürdün, Tasavvuf, Tarikatlar, Şâzeliyye Tarikatı, Şeyh Nuh Ha Mim Keller.

Kaynakça

  1. “Seyh Nazim mason Urdun krali 2. Abdullah’i halife ilan etti.” Web: http://www.youtube. com/watch?v=tbjj9jFRWHo adresinden 11 Şubat 2016’da alınmıştır.
  2. Abddülkadir İsa, Hakaik ani’t-tasavvuf, Mevkiu’t-Tarîkati’ş-Şâzeliyye ed-Derkâviyye, yy., 2001.
  3. Alevî, Ahmed, Tasavvufun Hakikati, İnsan Y., İstanbul, 2005.
  4. Azamat, Nihat, “Kâdiriyye”, DİA, Türkiye Diyanet Vakfı Yay., İstanbul, 2001, C. XXIV, s. 131-136.
  5. Bostan, İdris, “Aclûn”, DİA, Türkiye Diyanet Vakfı Yay., İstanbul, 1988, C. I, s. 326- 327.
  6. Buzpınar, Şit Tufan, “Şeyh Zafîr”, DİA, Türkiye Diyanet Vakfı Yay., İstanbul, 2010, C. XXXIX, s. 78-79.
  7. Celyend, Muhammed, “Derkaviyye”, DİA, Türkiye Diyanet Vakfı Yay., İstanbul, 1994, C. IX, s. 179.
  8. Çelebi, İlyas, “Hâşimî, Muhammed b. Ahmed”, DİA, Türkiye Diyanet Vakfı Yay., İstanbul, 1997, C. XVI, s. 410-411.
  9. Doğu, İbrahim, “Ahmed el-Alavî”, Tasavvufun Hakikati, İstanbul, İnsan, 2005.
  10. Ebû Heniyye, Hasan, et-Turuku’sûfîyye durûbu’llahi’r-rûhiyye et-tekeyyüf ve’t-tecdîd fî siyâki’t-tahdîs - Sûfîsm and Sûfî Orders: God’s Spiritual Paths Adaptation and Renewal in the Context of Modernization, Friedrich-Ebert-Stiftung, Amman, 2011.

Kaynak Göster

APA
Erkaya, M. E. (2016). GÜNÜMÜZ ÜRDÜN’ÜNDE FAALİYET GÖSTEREN TARİKATLAR. EKEV Akademi Dergisi, 66, 393-414. https://izlik.org/JA74UZ96AN
AMA
1.Erkaya ME. GÜNÜMÜZ ÜRDÜN’ÜNDE FAALİYET GÖSTEREN TARİKATLAR. EKEV Akademi Dergisi. 2016;(66):393-414. https://izlik.org/JA74UZ96AN
Chicago
Erkaya, Mahmud Esad. 2016. “GÜNÜMÜZ ÜRDÜN’ÜNDE FAALİYET GÖSTEREN TARİKATLAR”. EKEV Akademi Dergisi, sy 66: 393-414. https://izlik.org/JA74UZ96AN.
EndNote
Erkaya ME (01 Nisan 2016) GÜNÜMÜZ ÜRDÜN’ÜNDE FAALİYET GÖSTEREN TARİKATLAR. EKEV Akademi Dergisi 66 393–414.
IEEE
[1]M. E. Erkaya, “GÜNÜMÜZ ÜRDÜN’ÜNDE FAALİYET GÖSTEREN TARİKATLAR”, EKEV Akademi Dergisi, sy 66, ss. 393–414, Nis. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74UZ96AN
ISNAD
Erkaya, Mahmud Esad. “GÜNÜMÜZ ÜRDÜN’ÜNDE FAALİYET GÖSTEREN TARİKATLAR”. EKEV Akademi Dergisi. 66 (01 Nisan 2016): 393-414. https://izlik.org/JA74UZ96AN.
JAMA
1.Erkaya ME. GÜNÜMÜZ ÜRDÜN’ÜNDE FAALİYET GÖSTEREN TARİKATLAR. EKEV Akademi Dergisi. 2016;:393–414.
MLA
Erkaya, Mahmud Esad. “GÜNÜMÜZ ÜRDÜN’ÜNDE FAALİYET GÖSTEREN TARİKATLAR”. EKEV Akademi Dergisi, sy 66, Nisan 2016, ss. 393-14, https://izlik.org/JA74UZ96AN.
Vancouver
1.Mahmud Esad Erkaya. GÜNÜMÜZ ÜRDÜN’ÜNDE FAALİYET GÖSTEREN TARİKATLAR. EKEV Akademi Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2016;(66):393-414. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74UZ96AN